Άνοδος 21,8% στην παραγωγή ασφαλίστρων τον Οκτώβριο

Χάρης Ντιγριντάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος 21,8% στην παραγωγή ασφαλίστρων τον Οκτώβριο
Το φαινόμενο της απομείωσης του πορτοφολιού του ελληνικού νοικοκυριού αλλά και της αναρρίχησης των μεγεθών που συνθέτουν προϊόντα στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και ζωής αποτυπώνεται άρρηκτα στα αποτελέσματα 10μηνου των ασφαλιστικών εταιρειών το 2022.

Το φαινόμενο της απομείωσης του πορτοφολιού του ελληνικού νοικοκυριού αλλά και της αναρρίχησης των μεγεθών που συνθέτουν προϊόντα στον κλάδο Γενικών Ασφαλίσεων και ζωής αποτυπώνεται άρρηκτα στα αποτελέσματα 10μηνου των ασφαλιστικών εταιρειών το 2022.

Ειδικότερα μικρή ποσοστιαία άνοδο κατά 2,5%, σε ετήσια βάση, σημείωσε η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων φθάνοντας τα 3,6 δισ. ευρώ για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μεταξύ των επιχειρήσεων-μελών της.

Οι ασφαλίσεις ζωής παρουσίασαν για το ίδιο διάστημα οριακή πτώση 0,5%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τα 1,65 δις ευρώ.

Αναλυτικά τα έσοδα από τον κλάδο ασφαλειών ζωής το δεκάμηνο, κατέγραψαν οριακή μείωση 0,1% για να διαμορφωθούν στα 975 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 4,7%, παρατηρήθηκε στην παραγωγή ασφαλίστρων από τις ασφαλίσεις ζωής, η οποία υποχώρησε στα 488 εκατ. δολ. για την ίδια περίοδο.

Αντιθέτως τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων ενισχύθηκαν κατά 15%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021, φθάνοντας τα 193 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η παραγωγή ασφαλίσεων κατά ζημιών παρουσίασε άνοδο 5,2%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 1,960 δις. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα από τις ασφαλίσεις για αστική ευθύνη οχημάτων παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,9% στα 606 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις των λοιπών κλάδων κατά ζημιών ενισχύθηκαν κατά 7,2% για να διαμορφωθούν στα 1,35 δις ευρώ.

Τα έσοδα από τα ατυχήματα ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,6% φθάνοντας τα 42 εκατ. ευρώ, ενώ η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο των ασθενειών κατέγραψε σημαντική άνοδο 10%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, για να διαμορφωθεί στα 304 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή άνοδο παρουσίασαν τα έσοδα από τις εγγυήσεις, τα οποία για το δεκάμηνο εκτινάχθηκαν κατά 245% στα 15,35 εκατ. ευρώ, αλλά και οι ασφαλίσεις μεταφερόμενων εμπορευμάτων που την ίδια περίοδο σημείωσαν αύξηση της τάξης του 18,9% στα 23 εκατ. ευρώ.

Ακόμη η Αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων ενισχύθηκε οριακά κατά 0,9% στα 606 εκατ. ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο κινήθηκε για την περίοδο ο κλάδος Βοήθειας, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 6,4%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 111 εκατ. ευρώ.

Πολύ καλή εικόνα παρουσίασε ο κλάδος για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων (ζωής και ζημιών) διαμορφώθηκε στα 426 δις. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 21,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Τα έσοδα από τον κλάδο ασφαλειών ζωής ανήλθαν στα 228 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 43,5%, ενώ τα έσοδα από τις ασφαλίσεις κατά ζημιών ενισχύθηκαν κατά 3,7%, φθάνοντας τα 198 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από τις ασφαλίσεις ζωής παρουσίασαν σημαντική αύξηση 90%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 175 εκατ. ευρώ, ενώ ανάλογα εντυπωσιακά κινήθηκαν και τα έσοδα από τη διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων που ανήλθαν στα 18,41 εκατ. ευρώ.

Εξαίρεση αποτέλεσε η απόδοση των ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις που για τον Οκτώβριο υποχώρησαν κατά 36,6% φθάνοντας τα 34,45 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, συμμετείχαν 52 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,5% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του προηγουμένου έτους. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 45 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 17 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα «ραντάρ» της HSBC παραμένουν οι ελληνικές μετοχές και οι τράπεζες

Οι φορο-λογαριασμοί του 2023 για 6,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις

«Ταμείο» με θετικό πρόσημο κάνουν τα καταστήματα παιχνιδιών – Η εικόνα της εορταστικής περιόδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider