Προ των πυλών νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προ των πυλών νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών ως αντιστάθμισμα στην αύξηση του κατώτατου μισθού
Οι ανακοινώσεις για την νέα μείωση των εισφορών δεν αποκλείεται να γίνουν στα μέσα Μαρτίου από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με την εξαγγελία για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας αλλά και έντονης προεκλογικής πόλωσης, η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει σε μια νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους και δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους εργοδότες.

Ο νέος μισθός θα εφαρμοστεί νωρίτερα, από την 1η Απριλίου 2023 με την αύξηση να κυμαίνεται από 40 έως 70 ευρώ τον μήνα, ενώ θα αφορά περίπου 650.000 εργαζόμενους.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αποκαλύπτοντας πως θα συνδυαστεί με περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για τις λεπτομέρειες, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενδεχομένως την ημέρα που θα γνωστοποιήσει το τελικό ποσοστό της αύξηση των βασικών αποδοχών.

Άλλωστε στο σύνολό του ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος ζητά μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, που θα ελαφρύνει το «πακέτο» του μη μισθολογικού κόστους που είναι ιδιαίτερα «βαρύ» στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, τα βασικά σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι τρία:

  • Κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ το μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες και αντιστοιχεί σε μια ελάφρυνση ύψους 4%.
  • «Ψαλίδισμα» και σε δεύτερη φάση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% φέτος και 2%-3% σε βάθος 4ετίας.

Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση της προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ για ασφαλιστική ελάφρυνση 5 μονάδων, θα ισχύσει εντός του 2023 και θα ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές. Το επιπλέον 2%-3% θα ισχύσει από το 2024 και μετά, εφόσον φυσικά επανεκλεγεί η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Από 751 έως 780 ευρώ ο μισθός

Οι ανακοινώσεις για την νέα μείωση των εισφορών δεν αποκλείεται να γίνουν στα μέσα Μαρτίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ταυτόχρονα με την εξαγγελία για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις, το ποσοστό αύξησης θα ξεπεράσει το μετριοπαθές 5% - 5,5% (που θα «έδινε» μισθό 751 ευρώ) και:

  • είτε θα αυξηθεί κατά 7,75%, όσο δηλαδή ήταν και η αύξηση των συντάξεων που ισχύει από 1/1/2023, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 770 ευρώ
  • είτε θα αυξηθεί στο πεδίο πέριξ του 9,9% που είναι το ποσοστό του φετινού πληθωρισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος κατώτατος θα αγγίξει τα 780 ευρώ.

Ο «οδικός χάρτης»

Έως αύριο 20 Ιανουαρίου 2023, αναμένεται να αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού, ενώ η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο κατάργησης των ασφαλιστικών εισφορών με τη «βούλα» του ΟΟΣΑ - Τι προτείνει

Μείωση εισφορών ως αντίβαρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι ζητούν οι επιχειρηματίες

Χατζηδάκης: Θα υπάρξει και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

gazzetta
gazzetta reader insider insider