Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν οι προοπτικές απασχόλησης το 2023 - Ο κλάδος με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θετικό έδαφος επιστρέφουν οι προοπτικές απασχόλησης το 2023 - Ο κλάδος με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας
Για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το 28% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει υπέρ της αύξησης του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ μόλις το 22% προβλέπει μείωση

Με το σενάριο της ύφεσης -λόγω ενεργειακής κρίσης- να απομακρύνεται όλο και περισσότερο για τη χώρα μας και την ανεργία να υποχωρεί για ακόμη έναν μήνα (11,4% τον Νοέμβριο), η αγορά εργασίας «ατενίζει» το 2023 με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Αυτό καταγράφεται άλλωστε και στην έρευνα της ManpowerGroup για το α’ τρίμηνο του νέου έτους, όπου οι προοπτικές απασχόλησης επιστρέφουν σε θετικό έδαφος, αυξημένες κατά 9 μονάδες έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2022.

Τα ενθαρρυντικά σημάδια είναι ιδιαίτερα ορατά σε τομείς όπως οι υποδομές, η σιδηροδρομική Εγνατία και οι αναπλάσεις, καθώς τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί θα χρειαστούν χιλιάδες εργαζόμενους για να τα φέρουν εις πέρας. Ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα όπου επικρατεί επενδυτική «καταιγίδα», όλοι μιλούν για τη ραγδαία αποκλιμάκωση του δείκτη ανεργίας στην περιοχή λόγω των μεγάλων έργων.

Συνολικά, για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το 28% των Ελλήνων εργοδοτών δηλώνει υπέρ της αύξησης του αριθμού των απασχολουμένων, το 46% δεν αναμένει κάποια αλλαγή, ενώ μόλις το 22% προβλέπει μείωση.

Η Πληροφορική είναι ο πλέον ανταγωνιστικός κλάδος

Το πρόσημο του συνολικού αφηγήματος για τις Προοπτικές Απασχόλησης παραμένει θετικό για όλους σχεδόν τους κλάδους, καθώς οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση του ρυθμού προσλήψεων σε 7 από τους 9 κλάδους το α’ τρίμηνο του 2023. Μόνο στoν κλάδο της Επικοινωνίας δεν αναμένεται διαφοροποίηση, ενώ στις «Λοιπές Υπηρεσίες» προβλέπεται μείωση κατά 6%.

Ο πιο ανταγωνιστικός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική, με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27% σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του kariera.gr, το 90% των στελεχών πληροφορικής εργάζονται ως μισθωτοί με πλήρη απασχόληση, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ποσοστό απορρόφησης του ανθρωπίνου δυναμικού του κλάδου. Το 6,55% είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μόνο ένα 3,62% δηλώνει πως δεν εργάζεται αυτή τη στιγμή.

Ακολουθούν η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η Βόρεια Ελλάδα με προοπτικές νέων προσλήψεων της τάξης του 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.

Θετικές προοπτικές απασχόλησης (3%) καταγράφονται στην Ευρύτερη Περιφέρεια Ελλάδας σημειώνοντας αύξηση κατά 13% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και μείωση κατά 2% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.

Οι εργοδότες σε μεγάλες επιχειρήσεις (με πάνω από 250 εργαζομένους) είναι πιο αισιόδοξοι, καθώς αναμένουν τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης (+21%). Πιο αδύναμο κλίμα στελέχωσης (-1%) επικρατεί στις επιχειρήσεις με προσωπικό 10-49 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Το 95,1% των επιχειρήσεων σχεδιάζει νέες προσλήψεις – Oι ειδικότητες με ζήτηση

Η Apple προχωρά σε περιορισμό των προσλήψεων και των δαπανών το 2023

ΑΣΕΠ: Συνολικά 107.957 αιτήσεις για τις 5.124 μόνιμες θέσεις σε δημόσιους φορείς

gazzetta
gazzetta reader insider insider