Πρόταση για αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους - Τι θα κρίνει την πολιτική απόφαση

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση για αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους - Τι θα κρίνει την πολιτική απόφαση
Όσο πιο έντονα «μυρίζουν» εκλογές, τόσο αναζωπυρώνεται η προοπτική επιστροφής των αναδρομικών στους απόμαχους της εργασίας, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Εισήγηση για επιστροφή αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επεξεργάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Παρά την δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται υψηλού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η πλήρης επιστροφή τους) η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το σενάριο χορήγησης των αναδρομικών του 11μήνου από Δώρα και επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές.

Μάλιστα όσο πιο έντονα «μυρίζουν» εκλογές, τόσο αναζωπυρώνεται η προοπτική επιστροφής των αναδρομικών στους απόμαχους της εργασίας, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια (λόγω πληθωρισμού) και την ενεργειακή κρίση.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για «πολιτική απόφαση» που θα λάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν τα αναδρομικά -ή μέρος αυτών – σε δόσεις, σε όλους τους συνταξιούχους.

Οι συνεννοήσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αφορούν τη δυνατότητα «σπασίματος» των οφειλόμενων ποσών σε ετήσιες δόσεις 4ετίας, αρχής γενομένης από το 2023, προκειμένου να μοιραστεί το δυσθεώρητο δημοσιονομικό κόστος. Εκτός κι αν προκριθεί η λύση της επιστροφής μόνο των «κομμένων» Δώρων, που θα μπορεί να εξοφληθεί σε δύο καταβολές.

Πάντως οποιαδήποτε προσέγγιση του θέματος κι αν προκύψει, θα αφορά τις αρχές της άνοιξης, που θα έχουν εκλείψει οι ενεργειακές παρεμβάσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να απελευθερωθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Υπενθυμίζεται πως οι διεκδικήσεις αφορούν περί τα 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα επίμαχα ποσά 11μήνου

Ενώ τα αναδρομικά του 11μήνου (Ιούνιος 2015 - Μάιος 2016) για τις κύριες συντάξεις πληρώθηκαν το 2020, τα αναδρομικά των συνταξιούχων από τις περικοπές σε Δώρα και επικουρικές δεν καταβλήθηκαν ποτέ οριζόντια. Αντίθετα η απόφαση του ΣτΕ άφηνε ανοικτή την επιστροφή τους μόνο σε εκείνους που κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020.

Επιπλέον, η κυβέρνηση έβαλε «φρένο» σε περαιτέρω διεκδικήσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι αποδεκτή καμία νέα αγωγή από όσους έχουν πληρωθεί ήδη τα αναδρομικά κύριων συντάξεων και τους οφείλονται για τις επικουρικές.

Έτσι για τους 1,3 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τις 31/7/2020, σύμφωνα με τις αποφάσεις 1403-7/22, έχουν αποσβεσθεί διά νόμου οι αξιώσεις τους για λόγους εκτάκτου ανάγκης. Επί της ουσίας δεν μπορούν πλέον να επιστρατεύσουν κανένα ένδικο μέσο, αφού το ΣτΕ είναι ανώτατο δικαστήριο.

Οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές, συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα

Η αυτόματη επιστροφή των ποσών θα ξεμπλόκαρε και τις υποθέσεις των τελευταίων (που έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη), χωρίς να μεσολαβήσει η εκδίκασή τους από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το 2023

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επιστροφή ποσών μόνο σε όσους άσκησαν προσφυγές ή πολιτική λύση για όλους;

gazzetta
gazzetta reader insider insider