ΥΠΟΙΚ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: Αμετάβλητα τα επιτόκια για ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές
Στο 0,73% ο τόκος για κάθε μήνα καθυστέρησης στην πληρωμή φόρων. Τι ισχύει για την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Στον «πάγο» διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών τα επιτόκια που επιβαρύνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο παρά την αύξηση των επιτοκίων από τη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εξόφληση των φορολογικών οφειλών τους, απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αφήνει αμετάβλητα κατ’ εξαίρεση και για ένα έτος, έως 2 Νοεμβρίου 2023, τα επιτόκια με βάση τα οποία υπολογίζονται οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής φόρου και επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων.

Έτσι παρά το γεγονός ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το ύψος των τόκων για τις φορολογικές οφειλές είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν επέρχεται καμία μεταβολή στο επιτόκιο για την εκπρόθεσμη καταβολή φόρου που παραμένει στο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης και στο 8,76% το χρόνο. Επίσης δεν αλλάζει το επιτόκιο για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων που ανέρχεται σήμερα στο 0,50% για κάθε καθυστέρησης και στο 6% σε ετήσια βάση.

Στα ίδια επίπεδα διατηρούνται και τα επιτόκια της πάγιας ρύθμισης για την εξόφληση των φορολογικών οφειλών σε έως 24 δόσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το 2023 ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία οποιοδήποτε ποσό φόρου εάν δεν καταβληθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με τόκο επί του ποσού φόρου που «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της λήξης της νόμιμης προθεσμίας. Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή του, εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου.

Τα επιτόκια

Ειδικότερα τα επιτόκια της Εφορίας που ισχύουν σήμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις είναι τα ακόλουθα:

-Εκπρόθεσμη πληρωμή: 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης στην καταβολή του φόρου. Σημειώνεται ότι πάνω από 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία με το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να υπερβαίνει τα 112 δισ. ευρώ.

-Πάγια ρύθμιση: 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και 5,87% για την αποπληρωμή σε 24 δόσεις. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25% και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.

-Ρύθμιση 120 δόσεων: 3% για όσους είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση

-Χρέη πανδημίας: 2,5% για όσους επέλεξαν να εξοφλήσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομική κρίσης από 36 δόσεις έως 72 δόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας: Στα 373,55 εκατ. η αναδρομική φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών - Άμεσα η ανάκτηση

Εφορία: Ποιους και τι ψάχνει σε παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider