Συντάξεις: Οι αδικημένοι των αυξήσεων του 2023 και οι ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Οι αδικημένοι των αυξήσεων του 2023 και οι ασφαλισμένοι δύο ταχυτήτων
Όσοι νέοι συνταξιούχοι λάβουν μετά την 1/1/2023 την σύνταξή τους, είναι αμφίβολο αν στο ποσό που θα τους απονεμηθεί θα υπάρχει η αύξηση που θα δοθεί στους παλαιούς συνταξιούχους

Τυχερούς και άτυχους περιλαμβάνει η νομοθετημένη αύξηση (από 7% έως 8% περίπου) 1.682.116 συντάξεων από 1/1/2023, καθώς πέραν εκείνων που θα εισπράξουν ατόφια την αύξηση, υπάρχουν εκείνοι που θα την λάβουν μόνο λογιστικά (λόγω προσωπικής διαφοράς), αλλά και αυτοί που θα βγουν στη σύνταξη στην αρχή του επόμενου έτους και είναι αμφίβολο αν θα λάβουν έστω και ένα επιπλέον ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα 2.472.939 εξ αυτών (σε σύνολο 2.613.747) θα δουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους, είτε από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, είτε από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ή από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης σε συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο υπάρχει και μια κατηγορία ασφαλισμένων που είναι πλησίον της συνταξιοδότησης και σταθμίζουν το αν θα συνταξιοδοτηθούν και πότε. Όσοι από αυτούς υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης και λάβουν μετά την 1/1/2023 την σύνταξή τους, είναι αμφίβολο αν στο ποσό που θα τους απονεμηθεί θα υπάρχει η αύξηση που θα δοθεί στους παλαιούς συνταξιούχους.

Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το «γκρίζο» τοπίο, με αποτέλεσμα να απομένουν μόλις δύο μήνες για να αποφασίσουν αν θα επιταχύνουν την αίτηση συνταξιοδότησής τους, ώστε να καταστούν συνταξιούχοι πριν την Πρωτοχρονιά του 2023 προκειμένου να λάβουν υψηλότερο ποσό σύνταξης.

Για ποιους θα αυξηθεί μόνο η εθνική σύνταξη

Αδιευκρίνιστο παραμένει και το αν η αύξηση θα γίνει στο σύνολο της καταβαλλομένης σύνταξης ή στα δύο μέρη της: στην εθνική και στην ανταποδοτική, προκειμένου να μην δημιουργηθούν ασφαλισμένοι δύο «ταχυτήτων», που ενώ θα έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δεδομένα χρόνου ασφάλισης και συντάξιμων αποδοχών, θα εισπράττουν διαφορετικά ποσά συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider, θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση συνταξιούχων πριν και μετά την 1/1/2023 και συγκεκριμένα:

  • Οι παλαιοί συνταξιούχοι (που λαμβάνουν σύνταξη πριν την 1/1/2023) θα λάβουν την αύξηση στο σύνολο εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης. Ετσι ένας συνταξιούχος που παίρνει 1.000 ευρώ σήμερα, έχει 384 ευρώ από εθνική σύνταξη και 616 ευρώ από την ανταποδοτική. Με μια αύξηση στο 7% για το 2023, η εθνική θα είναι 411 ευρώ, η ανταποδοτική 659 και το νέο σύνολο 1.070 ευρώ.
  • Οι νέοι συνταξιούχοι του 2023 (με αίτηση από 1/1/2023 και μετά) θα πάρουν την αύξηση μόνον στο ποσό της εθνικής σύνταξης η οποία θα φτάσει στο ποσό των 411 ευρώ. Η ανταποδοτική τους σύνταξη όμως δεν θα αυξηθεί αντίστοιχα. Ετσι νέος συνταξιούχος των 1.000 ευρώ, θα λάβει 1.027 με την αύξηση του 7%, όταν ο παλαιός θα εισπράξει 1.070 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση θα πληρωθεί τον Απρίλιο, αναδρομικά όμως από τον Ιανουάριο, καθώς πρέπει να ανακοινωθούν πρώτα τα τελικά στοιχεία πληθωρισμού και ανάπτυξης (τον Μάρτιο του 2023), βάσει των οποίων θα προκύψει το τελικό ποσοστό της αύξησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μίνι ασφαλιστικό: Κίνητρα για προσλήψεις, παραγραφή χρεών, πλαφόν στις συντάξεις - Τα ψιλά γράμματα

Πόσο θα αυξηθούν συντάξεις και επιδόματα από το 2023 - Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ

Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων σχεδόν για όλους - «Τροχάδην» για επικουρικές και εφάπαξ

gazzetta
gazzetta reader insider insider