Αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το 2023

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξήσεις και αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι σενάρια επεξεργάζεται η κυβέρνηση για το 2023
Όπως φαίνεται το θέμα επιστροφής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους έχει προς το παρόν «παγώσει»

Οι αυξήσεις στις συντάξεις από το 2023 και η τύχη των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επικεφαλής Ενώσεων Συνταξιούχων.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έθεσαν τρία θέματα στον πρωθυπουργό:

  • την καταβολή αναδρομικών για δώρα και επικουρικές συντάξεις σε όλους
  • την χορήγηση μεγαλύτερων αυξήσεων στις αποδοχές τους λόγω των επιπτώσεων της ακρίβειας και του πληθωρισμού
  • την καταβολή των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, που έχουν παρακρατηθεί.

Για τη χορήγηση των αναδρομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δήλωσε στους συνταξιούχους πως απαιτείται να εξασφαλιστεί ένα ποσό της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ, το οποίο τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει, καθώς είναι σε εξέλιξη μια σειρά από μέτρα στήριξης των πολιτών λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Όπως φαίνεται το θέμα επιστροφής των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους έχει προς το παρόν «παγώσει», ενώ όσες αποφάσεις εκδίδονται από τα δικαστήρια επιβάλλουν στον e-ΕΦΚΑ να καταβάλει έντοκα (τόκος 6% από την επίδοση της αγωγής) τα αναδρομικά του επίμαχου 11μήνου.

Άλλωστε το ΣτΕ έδωσε το «πράσινο φως» για επιστροφή αναδρομικών μόνο σε 350.000 συνταξιούχους που είχαν κάνει προσφυγές έως τις 31/7/2020. Οποιαδήποτε διαφορετική προσέγγιση του θέματος θα προκύψει από την επόμενη άνοιξη και εφόσον εκλείψουν οι ενεργειακές παρεμβάσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να απελευθερωθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Σε ότι αφορά το αίτημα χορήγησης μεγαλύτερων - του 7% - αυξήσεων από 1/1/2023, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως βάσει το νόμου, το τελικό ποσοστό αύξησης θα «κλειδώσει» μόλις οριστικοποιηθεί η εξέλιξη του πληθωρισμού και της ανάπτυξης του 2022.

Δεδομένου ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης και το ετήσιο ύψος του πληθωρισμού θα ανακοινωθούν εντός του α' τριμήνου του 2023, οι αυξήσεις θα δοθούν στους δικαιούχους στο τέλος Μαρτίου ή και Απριλίου, αλλά αναδρομικά από 1/1/ 2023.

Τι είπε ο πρωθυπουργός

«Το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα έχουμε ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων από 1/1/2023, μετά από πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημιουργεί ένα ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ξέρω ότι πιέζουν πολύ και τους συνταξιούχους οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, είναι εξαρτημένοι από μια σταθερή πηγή εισοδήματος», σημείωσε στην έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τριπλή ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, μέσω:

  • της επανέναρξης των τακτικών αυξήσεων και κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023,
  • της καταβολής έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ για τους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο και
  • της πίστωσης της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, για όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων, δηλαδή περισσότερους από 2,47 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολλοί θα δουν αυξήσεις από δύο ή τρεις πηγές. Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, περισσότεροι από 840.000 εκτιμάται πως θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους χάρη στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 1,2 εκατομμύρια θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επιστροφή ποσών μόνο σε όσους άσκησαν προσφυγές ή πολιτική λύση για όλους;

Χατζηδάκης για αναδρομικά: Δεν εξαπατήθηκαν οι συνταξιούχοι από την Κυβέρνηση

Πόσο θα αυξηθούν συντάξεις και επιδόματα από το 2023 - Ποιοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider