Σενάρια νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια νέας παράτασης για τις φορολογικές δηλώσεις στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών
H προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 29 Ιουλίου.

Οι χαμηλές ταχύτητες στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά και τα αιτήματα των λογιστών οι οποίοι επικαλούνται αυξημένο φόρτο εργασιών βάζουν στο τραπέζι του υπουργείο Οικονομικών το σενάριο της νέας παράτασης στην προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις η οποία εκπνέει κανονικά στις 29 Ιουλίου.

Οι λογιστές έχουν ζητήσει δίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου κάτι που αποκλείουν στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια χρονική ανάσα έως τα μέσα Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζί δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος, του Ιουλίου και του Αυγούστου, έως τις 31 Αυγούστου χωρίς όμως να υπάρξουν αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για τις επόμενες 6 δόσεις με τη τελευταία να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2023.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο εφόσον ο φόρος πληρωθεί εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού της οφειλής.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι 17 ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας τρεις στους δέκα φορολογούμενους ή περίπου 1,8 εκατ. φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση. Συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 4,6 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεων.

Για να ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία υποβολής των φετινών δηλώσεων έως τις 3 το μεσημέρι της 29ης Ιουλίου θα πρέπει κάθε μέρα ακόμη και τα Σαββατοκύριακα να υποβάλλονται περισσότερες από 100.000 δηλώσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ αντέχει και μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο όγκο δηλώσεων την ημέρα. Δεν αντέχουν όμως οι λογιστές οι οποίοι ζητούν νέα παράταση επικαλούμενοι φόρτο υποχρεώσεων καθώς έχουν προκύψει δεκάδες νέες υποχρεώσεις, όπως επικαιροποίηση στοιχείων επικοινωνίας, fuel pass, power pass και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Μάλιστα με επιστολή τους προς το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ οι λογιστές κάνουν λόγο για «σκηνικό πολέμου» στα λογιστικά γραφεία ζητώντας τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί:

  • Το 32,89% των δηλώσεων είναι χρεωστικές με το συνολικό ποσό του φόρου να υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ και τον μέσο «κατά κεφαλήν» φόρο να ανέρχεται σε 1.016 ευρώ.
  • Το 13,83% των δηλώσεων είναι πιστωτικές με επιστροφή φόρου κατά μέσον όρο 367,6 ευρώ. Το συνολικό ύψος των επιστροφών ανέρχεται σε 230,3 εκατ. ευρώ.
  • Για το 53,28% των φορολογούμενων το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με την τρικυμία του Nord Stream 1 - Το σενάριο ύφεσης και o φόβος στασιμοπληθωρισμού

Ακίνητα: Ποιες είναι οι ζητούμενες τιμές σε 15 top περιοχές της Αττικής

ΔΕΗ: Νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αποφασίζει το Δ.Σ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider