Χρέη στην Εφορία: «Ξεπάγωσαν» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρέη στην Εφορία: «Ξεπάγωσαν» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων
Πρέσινγκ της ΑΑΔΕ στους οφειλέτες για να ενταχθούν στις φορολογικές ρυθμίσεις.

Το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς την Εφορία θα ξαναχτυπήσει στις 23 Μαρτίου 2022. Η ΑΑΔΕ μετά από αρκετό διάστημα, «ξεπάγωσε» τους πλειστηριασμούς ακινήτων εντείνοντας με την κίνηση αυτή τις πιέσεις προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο. Στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ αναρτήθηκαν ήδη, οι πρώτοι πλειστηριασμοί που αφορούν ακίνητα μεγαλοοφειλετών της Εφορίας.

Από τη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό ξεχωρίζουν:

- Μια μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στη Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ. Το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει στις 23 Μαρτίου.

- Μια μεζονέτα 374 τ.μ. σε οικόπεδο 1.200 τμ. στη Ν. Ερυθραία με τιμή πρώτης προσφοράς 507.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου 2022.

- Μια κατοικία 124,86 τ.μ. σε οικόπεδο 1.622,35 τ.μ. στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 365.000 ευρώ και το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσεις στις 18 Μαΐου.

Παράλληλα με την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών ανεβάζουν στροφές και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσων οφειλετών αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία.

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται σε μια περίοδο που «τρέχει» η ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορονοχρέη και υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για παλιά και νέα χρέη.

Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως μέσο πίεσης για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, προκειμένου να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και να εξοφλήσουν τις παλαιές και νέες οφειλές τους και τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021.

Οι οφειλέτες της Εφορίας

Σύμφωνα, με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν αγγίξει τα 111,4 δισ. ευρώ. Οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι πέρυσι ανήλθαν σε 5,79 δισ. ευρώ ενώ με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 3.996.871 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις. Αναγκαστικά μέτρα έχουν επιβληθεί σε 1.332.050 οφειλέτες.

Για τα χρέη, άνω των 500 ευρώ το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με στόχο να εξασφαλίσει την είσπραξή τους.

Ειδικότερα:

1. Πριν το χρέος του καταστεί ληξιπρόθεσμο κοινοποιείται η πρώτη ειδοποίηση. Αφού καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή, μέσω του auto reminder system ο φορολογούμενος λαμβάνει e-mail, είτε από τη Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης αν εμφανίζει χρέος για πρώτη φορά, είτε κεντρικά αν εμφανίζει παλιά και νέα χρέη.

2. Αν ο οφειλέτης δεν ανταποκριθεί στα e-mail, λαμβάνει την ειδοποίηση προ λήψης μέτρων του άρθρου 7 Κ.Ε.Δ.Ε. ή 47 Κ.Φ.Δ., που αποτελεί προδικασία πριν από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης εκτός από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

3. Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ποσών εις χείρας τρίτων γίνονται και απροειδοποίητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider