Νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου 50%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος ΕΝΦΙΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων κερδίζουν έξτρα έκπτωση φόρου 50%
Πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν το «λογαριασμό» του ΕΝΦΙΑ μειώνεται στο μισό ενώ περισσότεροι από 60.000 θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του φόρου ακινήτων.

Στους τυχερούς του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα δουν το «λογαριασμό» του φόρου για τα ακίνητά τους να μειώνεται επιπλέον κατά 50%. Μάλιστα, περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του φόρου για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Αυτό θα συμβεί, διότι το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητες τις εκπτώσεις 50% και 100% που προβλέπονται σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακίνητων με χαμηλά εισοδήματα. Ο υπολογισμός του φόρου και η έκδοση των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνει με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021, δηλαδή με βάση τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η απόφαση αυτή ευνοεί χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι εμφάνισαν στις περσινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα λόγω της πανδημίας.

Εκτιμάται, ότι πάνω από 1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα θα δουν το «λογαριασμό» του νέου φόρου να ξεφουσκώνει ακόμη περισσότερο και να μειώνεται κατά 50%. Υπάρχουν όμως και οι άτυχοι. Την έκπτωση αυτή, θα χάσουν όσοι είχαν εμφανίσει στη φορολογική δήλωση του 2021 χαμηλά εισοδήματα αλλά με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών είδαν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους να υπερβαίνει τα όρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση της έκπτωσης. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν δικαιούνται την έκπτωση γιατί εκτός από το εισοδηματικό κριτήριο θα πρέπει να πληρούν και το κριτήριο της περιουσίας.

Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

- Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Σημειώνεται ότι το 2021 οι φορολογούμενοι που είχαν μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή απαλλάχθηκαν πλήρως από την πληρωμή του φόρου ανήλθαν σε 1.335.071 (1.272.745 δικαιούχοι έκπτωσης 50% στον τελικό καταβαλλόμενο φόρο και 62.326 δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής). Το συνολικό ποσό του φόρου που γλίτωσαν οι φορολογούμενοι αυτοί ήταν 88,76 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι περιοχές που μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ - Νέα παραδείγματα

Ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι - Aναλυτικά παραδείγματα

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider