Ακίνητα: Έρχονται δυο μεγάλες ανατροπές μετά το νέο ΕΝΦΙΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Έρχονται δυο μεγάλες ανατροπές μετά το νέο ΕΝΦΙΑ
Ακίνητα
Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε πάνω από 1.500 περιοχές και σύστημα αυτόματης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.

Μετά την άσκηση του νέου ΕΝΦΙΑ η οποία βρίσκεται στην τελική φάση και προβλέπει μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις φορολογικές επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων και περισσότερες προσαρμογές στους συντελεστές του κύριου φόρου στον οποίο ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να περάσει στην δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

Το σχέδιο προβλέπει την ένταξη στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών και των τελευταίων περιοχών που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος οι οποίες υπερβαίνουν τις 1.500 ευρώ καθώς και την πιλοτική λειτουργία του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με την ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να διαμορφώσει το νέο ΕΝΦΙΑ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν στην χάραξη των ζωνών για τις περιοχές που δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο αντικειμενικό σύστημα. Μάλιστα, μέχρι το καλοκαίρι θα πιάσουν ξανά δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. Θα κληθούν να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στις περιοχές και να καθορίσουν τιμές. Στη συνέχεια θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέχρι το τέλος του 2022 το σύστημα των αντικειμενικών αξιών να εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα και οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να υπολογίζει φόρους και τέλη να αγγίζουν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά. Εκτός από την ένταξη και των τελευταίων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών θα «τρέξει»:

  1. Την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν, αρμόδιες πηγές σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.
  2. Την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο. Από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider