Τελευταίο τεστ για να κλειδώσει ο νέος ΕΝΦΙΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τελευταίο τεστ για να κλειδώσει ο νέος ΕΝΦΙΑ
Προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ στο επόμενο 10ημερο. Τι συμφώνησε το οικονομικό επιτελείο με τους θεσμούς.

Τα αποτελέσματα του τεστ της προσομοίωσης εκκαθάρισης του νέου ΕΝΦΙΑ που θα «τρέξει» η ΑΑΔΕ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα περιμένει το οικονομικό επιτελείο για να «κλειδώσει» το νέο πλαίσιο του φόρου ακινήτων τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν από την άνοιξη πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις τηλεδιασκέψεις που είχε με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης παρουσίασε ένα από τα τέσσερα σενάρια που επεξεργάζονταν με στόχο το «ψαλίδι» στον ΕΝΦΙΑ να διαμορφωθεί πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στο φετινό φόρο στον προϋπολογισμό.

Για να «κλειδώσει» αυτό το σενάριο αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να τρέξει η προσομοίωση εκκαθάρισης του νέου φόρου από την ΑΑΔΕ για κάθε ακίνητο και κάθε φορολογούμενο. Με βάση το «λογαριασμό» που θα βγάλει η ΑΑΔΕ το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για το ποιοι θα δουν φέτος ελαφρύτερα εκκαθαριστικά και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης του νέου ΕΝΦΙΑ θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και στην περίπτωση που δεν θα υπάρξουν ανατροπές το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται προβλέπει μια νέα κλίμακα και τη θέσπιση ενός «κόφτη» επιβαρύνσεων για τις περιπτώσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο φόρος εκτοξεύεται στα ύψη με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

Μεγαλύτερο «κούρεμα»

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων να έχει ελάφρυνση από το νέο ΕΝΦΙΑ και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η μείωση στο φετινό φόρο ενδεχομένως να υπερβεί τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες και για περισσότερους και οι αυξήσεις όσο το δυνατό μικρότερες για λιγότερους.

Πάντως όσο καθυστερεί να φθάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο με το νέο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί τον Μάρτιο. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η εξόφληση του φόρου να αργήσει σε σχέση με τον αρχικό στόχο του Μαρτίου, με πιθανότερο σενάριο τα εκκαθαριστικά σημειώματα να εκδοθούν τον Απρίλιο και η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο. Η εξόφληση του φόρου αναμένεται να γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με δυνατότητα εξόφλησης της τελευταίας δόσης έως και το Φεβρουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider