Νέος ΕΝΦΙΑ: «Κλειδώνει» με τους θεσμούς το τελικό σχέδιο - Τι αλλάζει στο λογαριασμό για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος ΕΝΦΙΑ: «Κλειδώνει» με τους θεσμούς το τελικό σχέδιο - Τι αλλάζει στο λογαριασμό για πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες
Αρχές Απριλίου τα νέα εκκαθαριστικά από τον Μάιο η πληρωμή του φόρου σε 10 δόσεις. Οι «κόφτες» και οι εκπτώσεις.

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένονται να «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ με το οικονομικό επιτελείο να βάζει στο τραπέζι των συζητήσεων που θα έχει με επικεφαλής των θεσμών εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης τα επικρατέστερα σενάρια για το νέο φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος, από την άνοιξη πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (OPEN), η άσκηση για τη διαμόρφωση του νέου φόρου έχει αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη από ότι αναμένονταν. Ήδη, έχει υπολογιστεί η επίπτωση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο φόρο και τώρα η ειδική ομάδα εργασίας «τρέχει» την άσκηση για να αποφευχθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας μετά το απότομο άλμα των τιμών ζώνης.

Οι «κόφτες»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια του νέου ΕΝΦΙΑ έχουν συζητηθεί ήδη με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και αυτή την εβδομάδα τη σκυτάλη παίρνουν οι επικεφαλής των θεσμών στους οποίους θα παρουσιαστούν τα τελευταία σχέδια για τον φόρο ακινήτων τα οποία προβλέπουν τη θέσπιση ενός «κόφτη» επιβαρύνσεων από τον νέο ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες περιοχές και ειδικά για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών στη διαμόρφωση του πλαισίου του φόρου ακινήτων είναι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου που πληρώνουν περίπου 330.000 φορολογούμενοι στον κύριο ΕΝΦΙΑ.

Πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» τις επόμενες ημέρες ασκήσεις προσομοίωσης εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ στη βάση των επικρατέστερων σεναρίων ώστε, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, «να δούμε σπίτι προς σπίτι τι συμβαίνει στην πράξη».

Μεγαλύτερο «κούρεμα»

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων να έχει ελάφρυνση από τον νέο ΕΝΦΙΑ με τον Χρήστο Σταϊκούρα να σημειώνει ότι η μείωση στο φετινό φόρο ενδεχομένως να υπερβεί τα 60 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι οι μειώσεις να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερες και για περισσότερους και οι αυξήσεις όσο το δυνατό μικρότερες για λιγότερους.

Ο «λογαριασμός» και οι δόσεις

Πάντως όσο καθυστερεί η οριστικοποίηση του νέου φόρου τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβληθεί τον Μάρτιο καθώς ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε ακριβώς θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο. Πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείουν η εξόφληση του φόρου να αργήσει σε σχέση με τον αρχικό στόχο του Μαρτίου, με πιθανότερο σενάριο τα εκκαθαριστικά σημειώματα να εκδοθούν τον Απρίλιο και η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο. Σε κάθε περίπτωση Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει εξόφληση του φόρου σε 10 μηνιαίες δόσεις με δυνατότητας εξόφλησης της τελευταίας έως και τον Φεβρουάριο του 2023 ενώ διαρκώς τονίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσουν φέτος ακόμα μικρότερο ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider