Με «προίκα» 1 δισ. ξεκινά ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων του ΕΦΚΑ - Χρυσοφόρα τα ακίνητα του Κέντρου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «προίκα» 1 δισ. ξεκινά ο Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων του ΕΦΚΑ - Χρυσοφόρα τα ακίνητα του Κέντρου
Ορισμένα από τα κτίρια του ΕΦΚΑ θεωρούνται προνομιακά, καθώς βρίσκονται σε περιοχές - «φιλέτα» και προορίζονται για ξενοδοχεία ή για premium χώρους στέγασης γραφείων

Με προίκα άνω του 1 δισ. ευρώ και 400 ακίνητα, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τον αναξιοποίητο «θησαυρό» των ασφαλιστικών Ταμείων.

Η εταιρεία αυτή θα έχει την δυνατότητα αξιοποίησης των καλών πρακτικών του ιδιωτικού τομέα για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που θα διαθέτει και τα οποία θα κληθεί να διαχωρίσει σε εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ώστε να μισθωθούν και σε κατάλληλα για ιδιόχρηση (που θα εγκατασταθούν οι υπηρεσίες του ταμείου).

Από το συνολικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του ΕΦΚΑ, περίπου 40 είναι κατασκευασμένα τον 19ο ή το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Υπάρχουν συνολικά 35 διατηρητέα ακίνητα, συνολικού εμβαδού 79.679 τ.μ., εκ των οποίων τα 24 είναι κενά. Άλλωστε μόλις το 19% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του Φορέα είναι μισθωμένα, ενώ το 20% είναι τελείως αναξιοποίητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο Ασφαλιστικός Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ., ενώ παράλληλα διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και συνολικά 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του εκτιμάται σε 1,4 δισ. ευρώ, με το 20% αυτής να παραμένει πλήρως αναξιοποίητο.

Σε κάποια από τα κτίρια ιδιοκτησίας του, στεγάζονται ή θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διοίκησης του Φορέα, θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί το στεγαστικό του πρόγραμμα. Μετά την ολοκλήρωσή του, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα στεγάζονται σε συνολική επιφάνεια γραφείων 299.000 τ.μ., εκ των οποίων τα ιδιόκτητα (171.500 τ.μ.) θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα μισθωμένα κτίρια (127.500 τ.μ.) Το ετήσιο μίσθωμα των κτιρίων αυτών θα ανέρχεται σε 7,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η επισκευή τεσσάρων ιδιόκτητων κτιρίων στην Πειραιώς 64, Κουμουνδρούρου 23, Σωκράτους 57 και Καρόλου Ντηλ 4, στα οποία όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα μετεγκατασταθούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ξενοδοχεία γίνονται τα μεγάλα κτίρια

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ είναι η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η αναβάθμιση των περιοχών που βρίσκονται τα ακίνητα του Φορέα, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα ορισμένα από τα κτίριά του θεωρούνται προνομιακά, καθώς βρίσκονται σε περιοχές - «φιλέτα» και προορίζονται για ξενοδοχεία ή για premium χώρους στέγασης γραφείων.

Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα επιτυχημένα παραδείγματα αξιοποίησης ακινήτων του Φορέα είναι τα εξής:

- Μακροχρόνια ενοικίαση του κτιρίου του ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου 41: Η μοναδική δεσμευτική προσφορά κατατέθηκε από την αλυσίδα Brown Hotels, μέσω του «οχήματος» Eastmed Real Estate Four Μονοπρόσωπη Α.Ε. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 8.453 τ.μ., το οποίο περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Πεσμαζόγλου, Σοφοκλέους και Αιόλου (πεζόδρομος πλ. Κοτζιά) και όπου στο παρελθόν φιλοξενούνταν η αλυσίδα Fokas.

- Μακροχρόνια μίσθωση, διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9: Για τη μακροχρόνια ενοικίαση (30 + 10 χρόνια) του εν λόγω ακινήτου υποβλήθηκαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τρία διαφορετικά σχήματα και συγκεκριμένα από τους ξενοδοχειακούς ομίλους Λάμψα και Grecotel, όπως επίσης και από το TOR Hotel Group της οικογένειας Τορνιβούκα.

- Διαγωνισμός για το κτίριο στην Πανεπιστημίου 46: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ακίνητα, επιφάνειας 10.247 τ.μ., το οποίο προορίζεται για ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Το κόστος για την ανακατασκευή του θα είναι τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ, με το μηνιαίο μίσθωμα να διαμορφώνεται σε 85.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θηλιά κορονοχρεών 1,5 δισ. «πνίγουν» τον ΕΦΚΑ - Τι επιλογές έχουν οι οφειλέτες

Δομικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Προσλήψεις 500 μονίμων υπαλλήλων, διευθυντές από τον ιδιωτικό τομέα και πριμ παραγωγικότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider