Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το λάβουν όσοι ήταν σε αναστολή ή ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Πώς να το υπολογίσετε

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα το λάβουν όσοι ήταν σε αναστολή ή ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ - Πώς να το υπολογίσετε
Σε δύο δόσεις θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή, ή στον μηχανισμό ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ κάποια στιγμή μέσα στο έτος

Σε δύο δόσεις -όπως συνέβη και το Πάσχα- θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων οι μισθωτοί που μπήκαν σε αναστολή, ή στον μηχανισμό ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ ή έχουν υποβάλλει μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για το διάστημα Μαΐου - Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική ΚΥΑ πρόκειται να βγει μέσα στην εβδομάδα και θα ορίζει πως οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή κάποια στιγμή φέτος θα λάβουν ξεχωριστό δώρο από το κράτος (για το διάστημα της αναστολής) και ξεχωριστό από τον εργοδότη (για το διάστημα που παρείχαν κανονικά την εργασία τους).

Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα λάβουν την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων και οι εποχικοί εργαζόμενοι, με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή ή οι οποίοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής, για το διάστημα της αναστολής, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.

Η πληρωμή προς τους δικαιούχους της αναλογίας του δώρου Χριστουγέννων 2021 που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, θα ολοκληρωθεί αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η αναλογία του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων 2021 θα πιστωθεί απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) του δικαιούχου μισθωτού, απευθείας από το υπουργείο Εργασίας, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η υπόλοιπη αναλογία του δώρου -που βαρύνει τον εργοδότη- θα πρέπει να καταβληθεί έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται στο ακέραιο εφ' όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη την χρονική περίοδο από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου., διαφορετικά δικαιούνται αναλογία του δώρου.

Δώρο Χριστουγέννων ανάλογο με το χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής του δώρου, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσω της online εφαρμογής στον παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php προσφέρουν πληροφόρηση για να υπολογίσουν μόνοι τους οι μισθωτοί το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταιγισμός πληρωμών τον Δεκέμβριο: Διπλά επιδόματα, αναδρομικά και έκτακτες καταβολές - Οι δικαιούχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider