Λιγότεροι οι διορισμοί στο Δημόσιο το 2022 - Πού θα γίνουν οι 20.000 νέες προσλήψεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λιγότεροι οι διορισμοί στο Δημόσιο το 2022 - Πού θα γίνουν οι 20.000 νέες προσλήψεις
Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 προγραμματίζεται να γίνει ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στο δημόσιο

Περισσότερες από 20.000 προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς για το 2022 περιλαμβάνει η Εισηγητική Εκθεση του Προϋπολογισμού, με τη «μερίδα του λέοντος» να κατευθύνεται στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Συνολικά το έτος 2021, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις αναμένεται να «κλείσουν» στις 26.000, περιλαμβάνοντας τις εκτιμώμενες προς υλοποίηση προσλήψεις του Προγραμματισμού 2021, έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και σημαντικό αριθμό προσλήψεων (εντός του κανόνα προσλήψεων) που δεν υλοποιήθηκε τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κράτους, το έτος 2022, οι νέοι διορισμοί και προσλήψεις προβλέπεται να ανέλθουν στις 20.641, περιλαμβάνοντας τις εγκρίσεις προσλήψεων βάσει του Προγραμματισμού 2022, καθώς και τις προσλήψεις από προηγούμενα έτη που δεν υλοποιήθηκαν.

Υπενθυμίζεται πως τον Σεπτέμβριο του 2022 προγραμματίζεται να γίνει ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στο δημόσιο.

Ο διαγωνισμός θα αφορά θέσεις των βαθμίδων της Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ίσως και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, αλλά όχι της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) που θα καλύπτεται πλέον με άλλη διαδικασία, με κοινωνικά κριτήρια και άλλες ιδιότητες.

Στον εξεταστικό τομέα, ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει: εξέταση γνώσεων και δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας. Οι παραπάνω δοκιμασίες θα διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών είτε με ανάπτυξη κειμένου, είτε με συνδυασμό των δύο.

Η «μερίδα του λέοντος» των προσλήψεων

Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων της περιόδου 2020-2022 από το υπουργείο Υγείας, οι συνολικές προσλήψεις για το 2022 στο εν λόγω υπουργείο προβλέπεται να ανέλθουν στο 29% του συνολικού αριθμού των προσλήψεων, εκ των οποίων οι 4.712 αφορούν στον Προγραμματισμό του 2022, ενώ οι υπόλοιπες αφορούν σε προγραμματισμούς προηγούμενων ετών, προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι δομές του υπουργείου με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Μεγάλη μερίδα στις επικείμενες προσλήψεις διεκδικούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (νέοι ΕΠΟΠ, ένστολοι κ.α.), το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (λόγω του μεγάλου κύματος συνταξιοδοτήσεων που εμφανίστηκε φέτος) και τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.

Όσον αφορά την προκαλούμενη δαπάνη από τους νέους διορισμούς και προσλήψεις για τα έτη 2021 και 2022, ένα μέρος της δαπάνης έχει ήδη συμπεριληφθεί στα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων και το υπόλοιπο στον ειδικό φορέα «Γενικές Κρατικές Δαπάνες» του Υπουργείου Οικονομικών στη μείζονα κατηγορία 29 «Πιστώσεις υπό κατανομή».

Ειδικότερα, για το 2021 στα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων έχουν ήδη συμπεριληφθεί οι εισαγωγές σε παραγωγικές σχολές ένστολων, οι νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το σύνολο των υπόλοιπων προσλήψεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί, δηλαδή ποσοστό 74% επί του συνόλου των προσλήψεων του τρέχοντος έτους.

Για το 2022, οι διορισμοί που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα ανώτατα όρια δαπανών των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης αφορούν κυρίως τις εισαγωγές σε παραγωγικές σχολές ένστολων, ενώ οι υπόλοιπες προσλήψεις που αγγίζουν το 86% του συνόλου των προσλήψεων έχουν προβλεφθεί στον ειδικό φορέα Γενικές Κρατικές Δαπάνες.

Εποχικό προσωπικό

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να παρακολουθήσει και να ελέγξει αποτελεσματικότερα τις προσλήψεις του μη τακτικού προσωπικού, προέβη στη θεσμοθέτηση σχετικού πλαισίου προγραμματισμού προσλήψεων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 4829/2021, ο αριθμός των προσλήψεων μη τακτικού προσωπικού που εμπίπτει στις διατάξεις του εν λόγω άρθρου προβλέπεται για το έτος 2022 να είναι μειωμένος κατά 10% σε σχέση με τις αντίστοιχες προσλήψεις του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Προσλήψεις εξπρές για να καλυφθούν τα κενά μετά το κύμα συνταξιοδοτήσεων

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 416 προσλήψεις μονίμων χωρίς πτυχίο στο υπ. Δικαιοσύνης

Προσλήψεις 191 μονίμων και εποχικών υπαλλήλων στην ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider