Πόσο πρέπει να αμείβεσαι στον ιδιωτικό τομέα για να σε θεωρεί το κράτος στέλεχος

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο πρέπει να αμείβεσαι στον ιδιωτικό τομέα για να σε θεωρεί το κράτος στέλεχος
Με μισθό από 3.276 ευρώ μεικτά χωρίς ωράριο. Στα 4.368 ο κατώτατος μισθός των στελεχών εποπτείας. Υπουργική απόφαση με τα κριτήρια.

Τριπλή «δικλείδα ασφαλείας» βάζει το υπουργείο Εργασίας στους εργοδότες επιχειρήσεων που απασχολούν εκτός ωραρίου τα διευθυντικά τους στελέχη.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη, για να εξαιρούνται τα συγκεκριμένα στελέχη της νομοθεσίας τήρησης του ωραρίου που ορίζει ο νέος νόμος 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, θα πρέπει όχι μόνο να ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα, αλλά να δηλώνονται με την ιδιότητά τους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, καθώς και να αμείβονται αντιστοίχως.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας, εν όψει των ελέγχων του ΣΕΠΕ και της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ξεκαθαρίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που πιστοποιούν εάν ένας υπάλληλος είναι διευθυντικό στέλεχος και μπορεί να εξαιρεθεί από τη νομοθεσία για το ωράριο.

Καταρχήν θα πρέπει η ιδιότητά του να συμφωνείται ρητά στη σύμβαση εργασίας και να δηλώνεται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

Επιπλέον, ως εργαζόμενοι που κατέχουν θέση εποπτείας ή διεύθυνσης ή εμπιστευτική θεωρούνται:

  • ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα έναντι λοιπών εργαζομένων της επιχείρησης ή
  • εκπροσωπούν και δεσμεύουν την επιχείρηση προς τρίτους, ή
  • είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή αντίστοιχου οργάνου διοίκησης του εργοδότη ή
  • είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη ή

Παράλληλα όσοι προΐστανται Διευθύνσεων, Μονάδων ή Τμημάτων ή άλλων αυτοτελών οργανικών της εργοδοτικής επιχείρησης που προσδιορίζονται στο οργανόγραμμά της, εφόσον η εργοδοτική επιχείρηση τους εμπιστεύεται την εποπτεία μέρους της συνεχούς, διακεκομμένης ή έκτακτης, αλλά πάντως ουσιώδους λειτουργίας της και οι εργαζόμενοι αυτοί αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του εξαπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού (3.274 ευρώ καθαρά), ή αμείβονται με συμφωνημένες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπολείπονται του οκταπλασίου του εκάστοτε ελάχιστου νομοθετημένου μισθού (4.368 ευρώ καθαρά).

Η δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» της κτήσης ιδιότητας, γίνεται σε περίπτωση νέας πρόσληψης σε ειδικό πεδίο στο Ενιαίο Έντυπο Αναγγελίας Πρόσληψης
(Ε3 Αναγγελία Πρόσληψης και Ε4 Συμπληρωματικός Πίνακας Προσωπικού Νέας Πρόσληψης), ενώ σε περίπτωση υφιστάμενης πρόσληψης σε ειδικό πεδίο στο ΈΝΤΥΠΟ Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).

Η απώλεια της ιδιότητας αυτής δηλώνεται αμελλητί σε ειδικό πεδίο στο ΈΝΤΥΠΟ Ε4 (Πίνακας Προσωπικού).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Συν-Εργασία»: Εντός του Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider