Μετέωροι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που θέλουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη - Τι ισχύει με τα πλασματικά έτη

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μετέωροι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου που θέλουν να βγουν με μειωμένη σύνταξη - Τι ισχύει με τα πλασματικά έτη
Υπάρχει ωστόσο και μια κατηγορία ασφαλισμένων του Δημοσίου που μένουν «μετέωροι», ακόμη και αν θέλουν να διαφύγουν με πρόωρη (μειωμένη) σύνταξη.

Ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους η μεταβατική περίοδος σύγκλισης όλων των ειδικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στον γενικό κανόνα της εξόδου στα 62 ή τα 67 έτη, που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι ασφαλείς, ενώ άλλοι δεν γλυτώνουν την υπαγωγή τους στα νέα γενικά όρια ηλικίας.

Υπάρχει ωστόσο και μια κατηγορία ασφαλισμένων του Δημοσίου που μένουν «μετέωροι», ακόμη και αν θέλουν να διαφύγουν με πρόωρη (μειωμένη) σύνταξη.

«Έχουμε την άποψη (καθώς το Υπουργείο δεν έχει τοποθετηθεί επαρκώς) ότι οι ασφαλισμένοι άνδρες και γυναίκες του Δημοσίου που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη θα πρέπει να δύνανται (ακόμη και με εξαγορές πλασματικών ετών) ή να έχουν αναδρομικώς ήδη συμπληρώσει 25 ακέραια έτη ασφάλισης έως τις 31/12/2012, αλλά ταυτοχρόνως και το προβλεπόμενο όριο ηλικίας έως τις 31/12/2021, καθώς τα όρια ηλικίας μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο, δεν υπέστησαν -με σχετική δευκρινιστική εγκύκλιο του ΓΛΚ- μεταβατικές αυξήσεις (κατ’ εφαρμογή του Ν. 4336/2015), ώστε να επεκταθεί η διατήρηση/κατοχύρωση του μεταβατικού ορίου ηλικίας (όπως ισχύει στις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων) και μετά την 01/01/2022» επισημαίνει ο εργατολόγος, Γιώργος Κουτσούκος.

Κατά συνέπεια:

  • Οι γυναίκες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2010 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 55, εάν συμπληρώσουν το εν λόγω όριο έως τις 31/12/2021.
  • Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2011 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 56, εάν συμπληρώσουν το εν λόγω όριο έως τις 31/12/2021.
  • Οι γυναίκες και οι άνδρες που συμπλήρωσαν 25ετία το 2012 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τα 58, εάν συμπληρώσουν το εν λόγω όριο έως τις 31/12/2021.

Πλασματικά έτη

Με πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί την παράταση κατά ένα έτος της προθεσμίας υποβολής αίτησης αναγνώρισης πλασματικών ετών που έληγε στις 31/12/2021, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώσουν τα μεταβατικά όρια ηλικίας.

Ειδικότερα, όσοι ασφαλισμένοι έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατά τη μεταβατική περίοδο από 18/08/2015 μέχρι 31/12/2021 με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από τα 62 με 40 έτη και τα 67, κάνοντας χρήση πλασματικών ετών πρέπει να υποβάλουν την αίτησή τους για εξαγορά το αργότερο μέχρι 31/12/2022.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πού ερείδεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση του υπουργείου και γιατί η εν λόγω παράταση πρέπει να έχει εξαναγκαστό/δεσμευτικό χαρακτήρα για τον ασφαλισμένο, όταν δεν περιβάλλεται τον “μανδύα” νόμου/νομοθετήματος (ομοίως, δεν επιτρέπεται παρόμοια νομοθέτηση μέσω της συνήθους πρακτικής της έκδοσης εγκυκλίων, οι οποίες θα πρέπει να είναι αυστηρώς ερμηνευτικές των νόμων)» εξηγεί ο κ. Κουτσούκος.

«Ακόμη ωστόσο και αν θεωρηθεί ότι η ανωτέρω ανακοίνωση έχει δεσμευτικό/αναγκαστικό χαρακτήρα (κάτι το οποίο αμφισβητούμε εντόνως), σε ποιες ειδικότερες κατηγορίες ασφαλισμένων αναφέρεται; Διότι εκείνοι οι ασφαλισμένοι που δύνανται και επιθυμούν να φύγουν πρόωρα (δηλαδή πριν τα 62 και τα 67) και πρέπει να καταφύγουν υποχρεωτικώς στην εξαγορά πλασματικών ετών μέχρι 31/12/2022, άλλως παγιδεύονται στα γενικά όρια ηλικίας, είναι αρκετοί και ποικίλλουν οι κατηγορίες τους από φορέα σε φορέα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλασματικά έτη: Περιθώριο έως το τέλος του 2022 για αναγνώριση - Έως και 7 χρόνια νωρίτερα στην σύνταξη

Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως το τέλος του έτους - Ποιοι δεν πρέπει να το τολμήσουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider