Τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, όλο το σχέδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, όλο το σχέδιο
Η λίστα με τα 18 επαγγέλματα που θα δίνουν έκπτωση φόρου στους φορολογούμενους. Διπλά θα μετράνε οι αποδείξεις από τους γιατρούς για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικό χρήμα

Το σχέδιο για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τα κίνητρα που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους που λαμβάνουν e-αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής αποκαλύπτεται στα αναλυτικά κείμενα των μεταρρυθμίσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

- Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα με 18 κατηγορίες επαγγελματιών με ανώτατο ποσό τα 5.000 ευρώ.

- Θα «μετράνε» διπλά οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς στην κάλυψη του 30% του εισοδήματος.

Η ρύθμιση που θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο θα προβλέπει:

1. Την αφαίρεση από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για υπηρεσίες παρεχόμενες από συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια.

Η λίστα

Στη λίστα των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι:

1. Δικηγόροι

2. Αρχιτέκτονες

3. Ιδιωτικοί ερευνητές

4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών.

5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.

6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.

7. Ξυλουργοί

8. Συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων.

9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

10. Γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).

11. Ταξιτζήδες.

12. Αλουμινάδες

13. Μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.

14. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κλπ.

15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.

16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.

17. Φωτογράφοι.

18. Εργολάβοι σκυροδέματος.

2. Οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, κτηνιάτρους θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο. Από το μέτρο αυτό εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας. Το κίνητρο αυτό, όπως αναφέρεται Αυτό το κίνητρο, όπως αναφέρεται στα κείμενα αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών ενώ θα διευκολύνει τους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας να φθάσουν στο απαιτούμενο όριο 30% των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο συνολικός αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών στις κατηγορίες που επιλέχθηκαν να συμπεριληφθούν στη λίστα των επαγγελμάτων ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Με το κίνητρο που δίνεται εκτιμάται ότι το όφελος που θα έχει το κράτος μόνο από το ΦΠΑ θα ανέλθει σε τουλάχιστον 11 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες θα μετράνε διπλά για το όριο του 30% εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τα κρατικά έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider