Αναστολή σύμβασης: Έως το τέλος του 2022 μεταφέρεται η ετήσια άδεια του 2020

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναστολή σύμβασης: Έως το τέλος του 2022 μεταφέρεται η ετήσια άδεια του 2020
Προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου του υπολοίπου της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 μπορούν να λάβουν την ετήσια άδεια 2020 οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή το διάστημα των lockdown.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου του υπολοίπου της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι μπορούν να πάρουν την άδεια της περσινής χρονιάς τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις -με την προηγούμενη ρύθμιση- έπρεπε να χορηγήσουν έως τις 30 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα αδειών στους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή πέρυσι.

Αυτό όμως σε πολλές περιπτώσεις ήταν πρακτικά αδύνατο, καθώς αρκετές επιχειρήσεις μόλις άνοιξαν (κυρίως του τουρισμού και της εστίασης), ενώ και οι εργοδότες στο λιανεμπόριο δεν μπορούν να δώσουν άδεια στους υπαλλήλους τους όσο η αγοραστική κίνηση κορυφώνεται εν όψει των θερικών διακοπών.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς εκτός από την περσινή προστίθεται και η φετινή άδεια στο οφειλόμενο υπόλοιπο.

Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη, ενώ σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ετήσια άδεια 2020: Για ποιους εργαζόμενους σε αναστολή παρατείνεται -Ποιοι πρέπει να την λάβουν έως τις 30 Ιουνίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider