Αντικειμενικές αξίες: Οι αυξήσεις και οι μειώσεις, αναλυτικός πίνακας για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντικειμενικές αξίες: Οι αυξήσεις και οι μειώσεις, αναλυτικός πίνακας για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ντόμινο ανατροπών στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, των τελών και των προστίμων που επιβαρύνουν σήμερα τους έχοντες ακίνητη περιουσία. 

Ντόμινο ανατροπών στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, των τελών και των προστίμων που επιβαρύνουν σήμερα τους έχοντες ακίνητη περιουσία.

Η δημοσιοποίηση των 13.808 τιμών ζώνης οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της Επικράτειας έδειξε αυξήσεις για μια στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές - ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό.

Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία αποκτάει για πρώτη φορά τιμές ζώνης και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου που οι τιμές έκαναν άλμα 229% αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η Ηρώδου Αττικού είναι ο ακριβότερος δρόμος της χώρας. Μάλιστα η τιμή ζώνης ανέβηκε από τις 9.000 ευρώ στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο Λαιμός Βουλιαγμένης έγινε ακριβότερος καθώς η αντικειμενική αξία εκτοξεύτηκε από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ.

Σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν οι τιμές της Εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του λεκανοπεδίου. Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται ακόμη και πάνω από 60%. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης έρχονται το επόμενο έτος για τη Δάφνη, το Καματερό, την Αγία Βαρβάρα, το Μοσχάτο, του Ζωγράφου, τον Άγιο Δημήτριο, τους Αγίους Αναργύρους.

Μεγάλες αυξήσεις εντοπίζονται στην Κω ( 108%) , στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου.

Οι μειώσεις

Στο νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών μειώσεις θα προκύψουν για μία στις πέντε περιοχές και συγκεκριμένα για 2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου. Σε Φλώρινα και Φάρσαλα οι τιμές ζώνης προσγειώνονται κατά 50%, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες , 35% στην Κηφισιά ( εδώ υπάρχει ένταξη νέας βιομηχανικής περιοχής), 31% στα Άνω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, 5% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες, που αντιστοιχούν στο 27% των υφιστάμενων ζωνών.

Αλλάζουν 19 φόροι ακινήτων

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος αναμένεται να αναμορφωθεί εκ βάθρων, υπάρχουν άλλοι 18 φόροι στην ακίνητη περιουσία οι οποίοι αναμένεται να επηρεαστούν από τις μεταβολές που θα επέλθουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η-1-2022. Οι φόροι αυτοί είναι:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.

2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.

3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.

4. Ο φόρος ανταλλαγής - συνένωσης οικοπέδων.

5. Ο φόρος διανομής ακινήτων.

6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), που επιβάλλεται υπέρ των Δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).

8. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

9. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές 1%-10% για δωρεές προς συζύγους, τέκνα ή εγγόνια, με αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ και συντελεστές 5%-20% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς δευτέρου βαθμού και με αφορολόγητο όριο 6.000 ευρώ και συντελεστές 20% έως 40% για δωρεές προς λοιπούς συγγενείς και μη συγγενείς.

10. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

11. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων, ο οποίος υπολογίζεται με αφορολόγητα όρια και συντελεστές όμοια με του φόρου δωρεάς.

12. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

13. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

14. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.

15. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

16. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρίες ακινήτων.

17. Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων.

18. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Από Σεπτέμβριο η πρώτη εικόνα για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Όλο το ΦΕΚ με τις νέες αντικειμενικές

Νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις και πάνω από 200% στις νέες περιοχές - Αλμα αντικειμενικών σε Μύκονο, Σαντορίνη, κέντρο της Αθήνας, νότια προάστια

gazzetta
gazzetta reader insider insider