Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η μεγάλη πληρωμή σε 505.866 εργαζόμενους - Νέα προθεσμία για τις αναστολές Απριλίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα η μεγάλη πληρωμή σε 505.866 εργαζόμενους - Νέα προθεσμία για τις αναστολές Απριλίου
Σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους λογαριασμούς 503.691 εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Μάρτιο.

Σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους λογαριασμούς 503.691 εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά τον Μάρτιο. Το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 249,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ημέρα, θα καταβληθεί ποσό 857.217 ευρώ για πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε 2.175 δικαιούχους για αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Δεκέμβριο 2020, Ιανουάριο 2021 και Φεβρουάριο 2021.

Στο μεταξύ υπεύθυνες δηλώσεις δέχεται η πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (φορτοεκφορτωτές, ενεργά μέλη των συνεταιρισμών εργαζομένων, προπονητές καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου, ενεργά μέλη σωματείων ερασιτεχνικού αθλητισμού, δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες, πωλητές λαϊκού λαχείου, αναβάτες δρομώνων ίππων ιπποδρόμου, εργαζόμενοι που εργάζονται για λογαριασμό περισσοτέρων του ενός εργοδοτών-φυσικών προσώπων-συναπασχόληση, πωλητές υπαίθριου εμπορίου, διανομείς του περιοδικού ΣΧΕΔΙΑ, εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους) ώστε να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για τις αιτήσεις των δικαιούχων από τις ειδικές κατηγορίες έως τις 23 Απριλίου.

Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία διασταυρώσεων και ελέγχων με τα στοιχεία που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στον ΟΑΕΔ, στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και σχετικά στοιχεία λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Οι αναστολές Απριλίου

Έως και την Δευτέρα 12 Απριλίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Απρίλιο, με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου.

Από τις 13 Απριλίου οι επιχειρήσεις - εργοδότες θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.

Επιπλέον, με τη δημοσίευση της ΚΥΑ που αφορά στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19, από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου 2021, αναπροσαρμόζονται τα παραρτήματα με τους ΚΑΔ (κυρίως για το λιανεμπόριο) και οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη τα παραρτήματα Α1 (για όλη την Επικράτεια) και Β1 (περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου).

Πιο συγκεκριμένα:

α. Επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια

Όσες επιχειρήσεις υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1), ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α1 προστίθενται οι ΚΑΔ του λιανεμπορίου.

β. Επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου

Όσες επιχειρήσεις - εργοδότες εδρεύουν ή έχουν παραρτήματα σε περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και υπάγονται σε ΚΑΔ που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β1), ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Συνεπώς:

  • Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής βάσει ΚΑΔ του παραρτήματος Α και εξακολουθεί να βρίσκεται στο παράρτημα Α1 δεν απαιτείται αλλαγή καθεστώτος υπαγωγής, καθώς παραμένει κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής.
  • Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής βάσει ΚΑΔ του παραρτήματος Β και εξακολουθεί να βρίσκεται στο παράρτημα Β1, δεν απαιτείται αλλαγή καθεστώτος υπαγωγής, καθώς παραμένει κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής.
  • Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής βάσει ΚΑΔ του παραρτήματος Γ ως πληττόμενη και από 5/4/2021 εντάσσεται στο παράρτημα Α1 (λιανεμπόριο), θα πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της αρχικής δήλωσης αλλάζοντας μόνο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμεινε πληττόμενη ήτοι από 1/4/2021 έως και 4/4/2021. Επίσης, υποβάλει νέα δήλωση από 5/4/2021 ως κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής. Σε περίπτωση που δεν ήταν επιλέξιμη ως πληττόμενη (έως και 4/4/2021), υποβάλει δήλωση αναστολής ως κλειστή από 5/4/2021.

Φωτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider