Εκκρεμείς συντάξεις: Εργατολόγοι έναντι αμοιβής θα αναλάβουν το έργο επιτάχυνσης των απονομών του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Εργατολόγοι έναντι αμοιβής θα αναλάβουν το έργο επιτάχυνσης των απονομών του ΕΦΚΑ
Οι ιδιώτες εργατολόγοι και λογιστές θα πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από τον ίδιο τον ασφαλισμένο που θα καταφεύγει σε εκείνους, για την επιτάχυνση απονομής της σύνταξής του. Νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει λεπτομέρειες για την πιστοποίηση της νέας αυτής «ομάδας κρούσης».

Νομοθετική ρύθμιση για την απλούστευση των διαδικασιών έκδοσης των συντάξεων φέρνει στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι απονομές και να μειωθεί το στοκ των εκκρεμοτήτων που προσεγγίζει τις 153.000 στην κύρια σύνταξη και εκτινάσσεται στις 350.000 εάν προστεθούν οι επικουρικές συντάξεις εν αναμονή, τα εφάπαξ και οι εκκρεμότητες στην παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπονται λεπτομέρειες για την πιστοποίηση της νέας αυτής «ομάδας κρούσης» για τις συντάξεις, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το έργο της ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης και ελέγχου καταβολής εισφορών, προκειμένου το καταρτισμένο προσωπικό του ΕΦΚΑ να κερδίσει χρόνο και να παραλαμβάνει έτοιμους τους φακέλους των ασφαλισμένων, πριν βάλει την τελική υπογραφή για την απονομή της σύνταξης.

Οι ιδιώτες εργατολόγοι και λογιστές θα πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από τον ίδιο τον ασφαλισμένο που θα καταφεύγει σε εκείνους για την επιτάχυνση απονομής της σύνταξής του, ενώ θα έχουν πρόσβαση στα αρχεία του ΕΦΚΑ προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για την κατάρτιση του φακέλου.

Η βούληση για εμπλοκή ιδιωτών στην διαδικασία απονομής συντάξεων αποτέλεσε μια τολμηρή απόφαση εκ μέρους της κυβέρνησης, δεδομένης της «αποψίλωσης» των Ταμείων από υπαλλήλους και των μεγάλων λειτουργικών προβλημάτων του ΕΦΚΑ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ακόμα περισσότερο, αυτά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γρήγορα» τόνισε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας.

«Τελευταία ανακοινώσαμε και την πρόθεση μας να χρησιμοποιήσουμε τις υπηρεσίες πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών. Έχουν γνώση και επαφή με το αντικείμενο. Θέλουμε να το προχωρήσουμε και δεν είναι κάτι πρωτότυπο, γίνεται ήδη στις Πολεοδομίες με τους μηχανικούς από το 2010» ανέφερε.

Όσο για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με νέο «αίμα», ο υπουργός τόνισε πως «ξεκίνησαν να δουλεύουν στο σύστημα περίπου 150 νέοι σε ηλικία υπάλληλοι που μονιμοποιήθηκαν. Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψα μια απόφαση για να χρησιμοποιηθούν και οι υπηρεσίες 100 συνταξιούχων, που με την εμπειρία τους μπορούν να βοηθήσουν στην έκδοση των συντάξεων και θα πληρώνονται ανά τεμάχιο. Παράλληλα, προωθούμε την πρόσληψη 150 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων με σύμβαση έργου, με πληρωμή δηλαδή ανά τεμάχιο κι αυτοί, για να βοηθήσουν κι εκείνοι».

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι στην Κοινωνική Ασφάλιση έχουν δηλώσει επανειλλημμένα την αντίθεσή τους με τις πρωτοβουλίες Χατζηδάκη, προειδοποιώντας πως η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση θα καταπέσει στο ΣτΕ ως αντισυνταγματική, ενώ τα τυχόν λάθη που θα προκύψουν κατά τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών αποφάσεων από μη δημοσίους υπαλλήλους συνεπάγονται νομικές και ποινικές ευθύνες.

Διαβάστε επίσης

Τεκτονικές αλλαγές στον ΕΦΚΑ: Project manager και Task force για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider