Αγορά εργασίας: Ποια μέτρα επεκτείνονται τον Απρίλιο και ποια «φρενάρουν»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγορά εργασίας: Ποια μέτρα επεκτείνονται τον Απρίλιο και ποια «φρενάρουν»
Στην επόμενη μέρα εστιάζει το πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος της επιχείρησης σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας.

Στην επόμενη μέρα εστιάζει το πακέτο μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος της επιχείρησης σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας θα κρίνουν την όποια επέκταση των μέτρων που αφορούν την αγορά εργασίας (τηλεργασία, αναστολές συμβάσεων, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ), καθώς όλοι προσδοκούν πως τον Απρίλιο θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά, έστω και μερικώς.

Στην περίπτωση αυτή κάτω από την «ομπρέλα» των ευεργετικών μέτρων θα ενταχθούν πολύ λιγότερες επιχειρήσεις (μόνο οι κλειστές με κρατική εντολή), ενώ για όσες ανοίξουν (όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο) θα εφαρμοστεί το σχέδιο της μερικής ή ολικής απαλλαγής από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Το σχέδιο αυτό θα αφορά συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να επιζήσουν οι επιχειρήσεις και να ανακοπεί πιθανό κύμα απολύσεων μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο των ευεργετικών μέτρων λόγω της πανδημίας.

Επιχειρήσεις από τους κλάδους της εστίασης, της άθλησης, των μεταφορών και της ψυχαγωγίας που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή είναι υποψήφιες για 100% απαλλαγή εισφορών για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ορθοποδήσουν.

Μερική απαλλαγή εισφορών θα δικαιούνται και οι πληττόμενες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ή του τουρισμού για παράδειγμα, εφόσον η πτώση του τζίρου τους δικαιολογεί την επιπλέον οικονομική στήριξη.

Οι «κόφτες» που θα τεθούν θα αφορούν δηλαδή τη μείωση τζίρου για το διάστημα αναφοράς που θα οριστεί, αλλά και την μη αύξηση του τζίρου μέσα στο 2020. Όλα αυτά φυσικά θα συνδυαστούν με ρήτρες διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο να μην επιδοτούνται μόνο οι εργοδοτικές εισφορές, αλλά και οι εισφορές του εργαζόμενου, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους. Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από τον ΚΑΔ που ανήκει η επιχείρηση, τον τζίρο της, το προσωπικό που απασχολεί κ.α.

Παράλληλα θα υπάρξουν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για τους εργαζόμενους των κορονόπληκτων κλάδων, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αρχής γενομένης από τον κλάδο του τουρισμού.

Οι κορονο-οφειλές του 2020

Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει νέα παράταση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2020.

Η παράταση αποπληρωμής των κορονο-οφειλών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αφορά την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30η Απριλίου 2021, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Με άλλα λόγια «παγώνουν»:

  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων που ήταν κλειστές ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την έναρξη των αναστολών συμβάσεων των μισθωτών τους, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, μέχρι τις 31 Μαρτίου θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες τη δόση Φεβρουαρίου από ρύθμιση οφειλών σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ.

Διαβάστε επίσης

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι δικαιούχοι πάνε ταμείο σήμερα - Πότε πληρώνονται οι αναστολές του Μαρτίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider