Άνοιξε η «ΕΡΓΑΝΗ» για την δήλωση των αναστολών Μαρτίου- Μία στις 10 επιχειρήσεις μένουν «εκτός»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιξε η «ΕΡΓΑΝΗ» για την δήλωση των αναστολών Μαρτίου- Μία στις 10 επιχειρήσεις μένουν «εκτός»

Άνοιξε λίγο πριν τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για την υποβολή των νέων δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και την Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 16:00 το απόγευμα, ενώ μετά δεν θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου και θα ισχύει αυστηρά η προαναγγελία.

Επομένως όσοι όσοι εργοδότες θέλουν να δηλώσουν προγενέστερες αναστολές, ακόμη και για το διάστημα 1- 4 Μαρτίου πρέπει να το κάνουν έως την προσεχή Δευτέρα, καθώς αν το δηλώσουν την ερχόμενη Τρίτη 9 Μαρτίου, η αναστολή θα ισχύει από την Τετάρτη 10 Μαρτίου.

Ωστόσο τα νέα κριτήρια επιλεξιμότητας των ΚΑΔ που δικαιούνται να θέσουν σε αναστολή το προσωπικό τους για τον μήνα Μάρτιο αφήνoυν εκτός πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, δηλαδή μία στις 10 επιχειρήσεις που είχαν θέσει το προσωπικό τους σε αναστολή τον Φεβρουάριο.

Οι «κόφτες» που εισήγαγαν στις αναστολές Μαρτίου τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έχουν να κάνουν με επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο του 2018 και παράλληλα είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Οι νέες προϋποθέσεις ένταξης αφορούν αθροιστικά τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και
  • να ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
  • να μην έχουν ανοίξει υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020

Οι επιχειρήσεις που πληρούν και τα τρία αυτά κριτήρια, για να δηλώσουν αναστολές πρέπει:

  • να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
  • να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Φωτο: Getty Images/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider