Φορολογικά
10-02-2021 | 09:30

Το τρίτο lockdown ανατρέπει τα σχέδια για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ - Τι γίνεται με e-αποδείξεις και προκαταβολή φόρου

Μοιράσου το
Το τρίτο lockdown ανατρέπει τα σχέδια για αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ - Τι γίνεται με e-αποδείξεις και προκαταβολή φόρου

Η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης και το νέο σκληρό lockdown στην Αττική  χαλάνε, όπως φαίνεται,  τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγές στο φορολογικό τοπίο των ακινήτων. Το ενδεχόμενο να «παγώσει» και  φέτος η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών είναι πλέον ορατό.

Μετά και την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές δυσκολεύει αρκετά. Εάν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως και συγκεκριμένα μέχρι τον Μάιο, τότε ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες. Το σενάριο αυτό, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, όπως  λένε στο υπουργείο Οικονομικών που βλέπουν τα εμπόδια που  προκαλεί η πανδημία στο έργο της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης  των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Όμως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν αποκλείει μία αναβολή στην ολοκλήρωση της άσκησης των αντικειμενικών. Όπως ανέφερε χθες «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα δούμε αν προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Και η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει φέτος σε καμία αύξηση στις τιμές ζώνης των ακινήτων που βρίσκονται στο αντικειμενικό σύστημα ζητώντας παράλληλα μείωση του ΕΝΦΙΑ και σταδιακή κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου.

Στην περίπτωση που οι νέες αντικειμενικές αξίες μεταφερθούν για το 2022, τότε και οι νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αναβληθούν για το 2022.

Αυξήσεις έως 100%

Πάντως οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων που έχει προσλάβει το υπουργείο Οικονομικών έχουν παραδώσει τις εισηγήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν αυξήσεις 30%, 50% ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Βέβαια, για το 90% των τιμών που εισηγήθηκαν,  δεν έχουν λάβει υπόψη τους καθόλου την επίδραση της πανδημίας στην αγορά των ακινήτων καθώς αυτές υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Μαρτίου του 2020 πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί της αγοράς, τα ακίνητα αντιστέκονται στην πανδημία και οι τιμές παραμένουν στα ύψη καθώς εκτιμάται ότι οι αγοραπωλησίες θα πάρουν ξανά τα πάνω τους μετά το καλοκαίρι, όταν η χώρα θα αφήνει πίσω της τον εφιάλτη του κορονοϊού. 

Παρεμβάσεις σε e-αποδείξεις, κορονο-χρέη, προκαταβολή φόρου

Στη σκιά της υγειονομικής κρίσης το οικονομικό επιτελείο καλείται μέσα στο επόμενο διάστημα να «κλειδώσει» τις φορολογικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημία.  Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:

1.  Χρέη πανδημίας: Εξετάζεται επέκταση της αναστολής εξόφλησης των οφειλών που λήγουν τέλη Απριλίου ίσως έως το τέλος Ιουνίου ενώ παράλληλα σχεδιάζεται βελτίωση της ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόφλησης των χρεών σε περισσότερες δόσεις που θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν ακόμα και τις 120.

2.  Προκαταβολή φόρου: Η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που παρά τη μείωση τους τζίρου τους κατέγραψαν κέρδη το 2020 βρίσκεται στο τραπέζι με τις οριστικές αποφάσεις να παραπέμπονται για τις αρχές του καλοκαιριού. Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που θα εμφανίσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες θα είναι ανάλογη με τη μείωση του τζίρου τους.

3.  Ηλεκτρονικές αποδείξεις:  Για να μην επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι λόγω της καραντίνας δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με e-αποδείξεις στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν είτε να μειωθεί το όριο 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα είτε να ακυρωθεί φέτος το πέναλτι έξτρα φόρου 22% που επιβάλλεται στη διαφορά των αποδείξεων που υπολείπονται από την απαιτούμενη αξία. Οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει στα χέρια του τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «θα δούμε τις συναλλαγές σε συνδυασμό με την κατανάλωση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.