Ακίνητα: Βουτιά έως 50% στις μεταβιβάσεις, πτώση 20% στις φορολογικές εισπράξεις

Μαρία Βουργάνα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Βουτιά έως 50% στις μεταβιβάσεις, πτώση 20% στις φορολογικές εισπράξεις
Το 2020 στο δήμο Αθηναίων πραγματοποιήθηκαν 3.171 αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων όταν το 2019 είχαν υπογραφεί 6.072 συμβόλαια.

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν τα έσοδα από φόρους μεταβίβασης το 2020 με τις αγοραπωλησίες ακινήτων να πατάνε απότομα φρένο, τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας αλλά και τις τιμές των κατοικιών να παραμένουν στα ύψη παρά την επέλαση του κορονοϊού.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αντικατοπτρίζουν την εικόνα που επικρατεί στην κτηματαγορά. Οι εισπράξεις από το φόρο μεταβίβασης κατέγραψαν μείωση κατά 21% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενώ οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με το ξέσπασμα της πανδημίας «πάγωσαν». Για παράδειγμα, στο δήμο Αθηναίων όπου το φαινόμενο Airbnb στην προ κορονοϊό εποχή είχε προκαλέσει έκρηξη στις αγοραπωλησίες ακινήτων, το 2020 οι μεταβιβάσεις κατέρρευσαν σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν 3.171 αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων όταν το 2019 είχαν υπογραφεί 6.072 συμβόλαια (μείωση 48%).

Οι χαμηλές πτήσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2020 είχαν αντίκτυπο στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι εισπράξεις από φόρους στις αγοραπωλησίες οικοπέδων και κτισμάτων ανήλθαν στα 196,57 εκατ. ευρώ όταν το ίδιο διάστημα του 2019 είχαν διαμορφωθεί στα 248,40 εκατ. ευρώ.

Ο περασμένος Απρίλιος, ο μήνας του απόλυτου lockdown ήταν ο χειρότερος μήνας από πλευράς εσόδων από φόρους μεταβίβασης καθώς εισπράχθηκαν μόλις 2,66 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα του 2019 είχαν εισρεύσει στα ταμεία του δημοσίου 26,44 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, ο καλύτερος μήνας του 2020 για τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων ήταν ο Φεβρουάριος, καθώς η αγορά είχε αρχίσει να ζεσταίνεται για τα καλά από το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, μέτρο το οποίο ενεργοποιήθηκε στις αρχές του προηγούμενου έτους. Το δεύτερο μήνα του 2020 τα έσοδα από αγοραπωλησίες ακινήτων είχαν ανέλθει στα 30,91 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 28,15% σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2019. Ύστερα, ξέσπασε η υγειονομική κρίση η οποία ανέτρεψε τα δεδομένα στην αγορά των ακινήτων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εικόνα θα αρχίσει να βελτιώνεται τους τελευταίους μήνες του έτους όταν η χώρα θα αφήνει πίσω της τον εφιάλτη της πανδημίας. Όμως και λίγο πριν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η αγορά αναμένεται να πάρει τα πάνω της καθώς πολλοί εκτιμάται ότι θα σπεύσουν να μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους με γονική παροχή για να προλάβουν τις επιβαρύνσεις που θα φέρουν οι νέες τιμές ζώνης που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider