Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αναστολές Δεκεμβρίου - Τι ισχύει από τον Ιανουάριο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα 534 ευρώ: Τέλος χρόνου για τις αναστολές Δεκεμβρίου - Τι ισχύει από τον Ιανουάριο

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον Δεκέμβριο, ενώ η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ για ολόκληρο το μήνα θα γίνει την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, τόσο για τους εργαζόμενους κλειστών όσο και πληττόμενων επιχειρήσεων.

Από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των νέων αναστολών Ιανουαρίου στο supportemployees.services.gov.gr.

Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, οι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ αλλά και αυτές που άνοιξαν με το σύστημα click away μπορούν να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή σύμβασης και τον Ιανουάριο του 2021 κάνοντας τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους για άλλο έναν μήνα θα λάβουν την αποζημίωση των 534 ευρώ (18 ευρώ την ημέρα).

Το δώρο Χριστουγέννων

Στα μέσα του μήνα θα έχουν καταβληθεί τα χρήματα από το κράτος για την αναλογία του δώρου Χριστουγέννων στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, οι μισθωτοί που έχουν τον Δεκέμβριο χρόνο αναστολής θα λάβουν και ένα δεύτερο τμήμα του δώρου Χριστουγέννων μέσα στον Ιανουάριο από το κράτος. Το εν λόγω ποσό (ύψους 73 ευρώ για αναστολή 30 ημερών) θα λάβουν περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι που ήταν σε αναστολή τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την αναλογία της αναστολής από 1η έως 31 Δεκεμβρίου, καθώς η αναλογία έως και τις 30 Νοεμβρίου καταβλήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με το δώρο των εργοδοτών.

Υπόλοιπο αδείας

Κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί ετήσιας άδειας, το σύνολο ή το υπόλοιπο οφειλόμενο τμήμα της ετήσιας κανονικής άδειας 2020 των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή κατά το διάστημα από Μάρτιο του 2020 έως Δεκέμβριο του 2020, είτε στο σύνολό του, είτε τμηματικά, μπορεί να μεταφερθεί στο επόμενο ημερολογιακό έτος και πάντως όχι αργότερα από την 30η Ιουνίου 2021.

Σημειώνεται ότι ο χρόνος αναστολής υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας για τα δικαιώματα στην ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας και η μεταφορά τους δεν επηρεάζει τα αντίστοιχα δικαιώματα του έτους 2021. Ενδεχόμενη συμφωνία για μη χορήγηση της ετήσιας άδειας είναι άκυρη.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνείται να χορηγήσει την ετήσια άδεια ανάπαυσης που ζήτησε ο εργαζόμενος, τότε οφείλει την πληρωμή της σε χρήμα με προσαύξηση 100%.

Διαβάστε επίσης

Τι αλλάζει το 2021 σε υπερωρίες, μισθούς, ωράριο -Μπαίνει στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider