Βρούτσης: Έρχονται το «ψηφιακό ωράριο» και η «ηλεκτρονική κάρτα εργασίας»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρούτσης: Έρχονται το «ψηφιακό ωράριο» και η «ηλεκτρονική κάρτα εργασίας»
Οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός του μήνα.

Στην προώθηση δέσμης μέτρων για να αντιμετωπιστεί η ανασφάλιστη εργασία και να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, αναφέρθηκε στους ελέγχους που γίνονται από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στα μέτρα που λαμβάνονται για να τηρείται η νομοθεσία από όλες τις επιχειρήσεις. Όπως σημείωσε, προς την κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν το «ψηφιακό ωράριο» και η «ηλεκτρονική κάρτα εργασίας».

Στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στην Βουλή εντός του Οκτωβρίου, θα ενταχθεί διάταξη για το «ψηφιακό ωράριο» και το νέο σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Οι εργοδότες θα δηλώνουν πλέον ψηφιακά τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου με ψηφιακές, ώστε να διασταυρώνονται αυτόματα σε πιθανό έλεγχο από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Θα ακολουθήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι θα υπάρχει καλύτερη διασταύρωση των στοιχείων για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση πραγματοποίησης υπερωριών που δεν πληρώνονται.

Μέσω της κάρτας θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως σε τράπεζες και σε σούπερ μάρκετ, ενώ σταδιακά θα εφαρμοστεί στο σύνολο της ιδιωτικής οικονομίας.

Υπερωρίες

Σε ό,τι αφορά τις υπερωρίες, η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα καταγραφεί ακριβώς τις υπερωρίες και δεν θα μπορεί ο εργοδότης να ισχυριστεί ότι δεν έγιναν.

Η απασχόληση των μισθωτών με πενθήμερο είναι 40 ώρες την εβδομάδα και ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τους απασχολήσει επιπλέον έως και πέντε ώρες την εβδομάδα, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Όταν εφαρμόζεται εξαήμερη εργασία, τότε ο εργοδότης μπορεί να τους απασχολήσει επιπλέον 8 ώρες, καταβάλλοντας το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο κατά 20%.

Η απασχόληση του μισθωτού άνω των 9 ωρών την ημέρα για πενθήμερη απασχόληση και άνω των 8 ωρών των ημέρα για εξαήμερη εργασία συνιστά υπερωρία, για την πραγματοποίηση της οποίας πρέπει να τηρηθούν συγκεκριμένες διατυπώσεις, ώστε να θεωρηθεί νόμιμη υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%), άλλως θεωρείται κατ’ εξαίρεση υπερωρία (αμοιβή: καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80%).

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider