Νέα έρευνα: Στο 7,31% η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης αποβλήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα έρευνα: Στο 7,31% η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης αποβλήτων
Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι το 2026 λαμβάνοντας ώθηση από τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Σημαντική ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων μέχρι το 2026 λαμβάνοντας ώθηση από τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανόνες που υιοθετούν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Technavio, η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης 7,31% κατά το διάστημα 2021-2026 στα 156,64 δισεκατομμύρια δολάρια λαμβάνοντας ώθηση από την διευρυνόμενη ανακύκλωση και τις νέες τεχνολογίες.
Ως κύριοι μοχλοί ανάπτυξης αναδεικνύονται η αυξανόμενη αστικοποίηση ενώ η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη σημασία της βιωσιμότητας έχει οδηγήσει στην στροφή σε υπεύθυνες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης και των βιοαποβλήτων.

Η ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών, όπως η αυτοματοποίηση διαλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων και τα έξυπνα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, έχουν βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών διαχείρισης απορριμμάτων. Αρκετοί διεθνείς φορείς και η Παγκόσμια Τράπεζα παρέχουν χρηματοδότηση σε αναπτυσσόμενες χώρες για να βελτιώσουν τα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων τους.

Παράλληλα, το θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη για την ανακύκλωση απορριμμάτων είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της αγοράς. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται στους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις διαφόρων χωρών σε αυτήν την περιοχή και στο έργο Horizon 2020. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή αγορά θεωρείται ο ηγέτης στην ανακύκλωση σύνθετων υλικών.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτιμάται ότι θα συμβάλει κατά 49% στην ανάπτυξη της αγοράς μέχρι το 2026 ενώ η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι κύριες αγορές διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην ανάπτυξη της αγοράς είναι η ανάγκη παροχής οικονομικά αποδοτικών υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων που μπορούν να εξυπηρετήσουν πολλές βιομηχανίες. Επιπλέον, η ανάδειξη της Ινδίας και της Κίνας ως παγκόσμιοι κόμβοι παραγωγής αναμένεται επίσης να οδηγήσει την αγορά. Για παράδειγμα, στις 31 Μαΐου 2022, η Attero Recycling ανακοίνωσε την επένδυσή της ύψους 1 δισ. και επέκτεινε τις δραστηριότητές της στην Ινδονησία. Επιπλέον, τα τμήματα τελικών χρηστών παρουσιάζουν ταχεία άνοδο, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου και της εκπαίδευσης.

Οι τάσεις στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης αποβλήτων

Ο βιομηχανικός και εμπορικός τομέας παράγουν σημαντική ποσότητα αποβλήτων. Καθώς αυτοί οι τομείς επεκτείνονται, αυξάνεται και η ανάγκη για εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους.

Η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων διαχείρισης απορριμμάτων και στην επέκταση των υπηρεσιών ενώ η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί την ανάγκη για καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι προκλήσεις

Παρά τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούνται, ο τομέας βιοϊατρικών αποβλήτων εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη της αγοράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βιοϊατρικά απόβλητα περιλαμβάνουν μολυσματικά, τοξικά και ραδιενεργά υλικά ενώ η διαδικασία επεξεργασίας αυτού του είδους αποβλήτων είναι πολύ δύσκολη καθώς απαιτεί υψηλές επενδύσεις κεφαλαίου, μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων υψηλής ποιότητας, ειδικές εγκαταστάσεις διαχείρισης και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φθηνό πράσινο υδρογόνο από... πλαστικά απόβλητα

Τα πλαστικά μπουκάλια κατακλύζουν τον πλανήτη – Πίσω η ανακύκλωση, ανάγκη για μεγαλύτερες επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider