Διαχείριση αποβλήτων: Πώς θα αναπτυχθεί η παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαχείριση αποβλήτων: Πώς θα αναπτυχθεί η παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια
Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τα 542,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Η παγκόσμια αγορά διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ρυθμό ανάπτυξης (CARG) 5,1% από το 2023 έως το 2030 και να ξεπεράσει τα 542,7 δις δολάρια από τα 432,4 δις το 2021.

Η επέκταση της αγοράς οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των κυβερνήσεων και των πολιτών και της υιοθέτησης προγραμμάτων και υποδομών διαχείρισης. Η αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση, οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές ανησυχίες, η ευρωπαϊκή πολιτική στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας και η στροφή σε πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων τα επόμενα χρόνια.

Οι βασικοί παράγοντες ανάπτυξης της αγοράς τα επόμενα χρόνια είναι η αύξηση της παραγωγής απορριμμάτων, η οποία τροφοδοτείται από την αύξηση του πληθυσμού, την αστικοποίηση και την αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων. Οι αλλαγές αυτές έχουν ωθήσεις τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις στην αναζήτηση αποτελεσματικών λύσεων διαχείρισης απορριμμάτων.

Οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως εφαρμόζουν αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς για την αντιμετώπιση της διάθεσης απορριμμάτων και της ρύπανσης. Η συμμόρφωση με αυτούς τους κανονισμούς οδηγεί στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών και πρακτικών διαχείρισης απορριμμάτων.

Ομοίως, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επιχειρήσεων και των ατόμων σχετικά με τη σημασία της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η οποία οδηγεί επίσης σε βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης με βασικό πυλώνα την ανακύκλωση και την ανάκτηση πόρων.

Η πρόοδος της τεχνολογίας όσον αφορά στα απορρίμματα και την ενέργεια έχει συμβάλει και θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη της αγοράς. Η αποτέφρωση και η αναερόβια χώνευση, κερδίζουν έδαφος ως βιώσιμες λύσεις τόσο για τη διαχείριση αποβλήτων όσο και για την παραγωγή ενέργειας. Αυτές οι τεχνολογίες συμβάλλουν στη μείωση των απορριμμάτων υγειονομικής ταφής και στην αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Στο ίδιο πλαίσιο, η έννοια της κυκλικής οικονομίας, η οποία στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της παραγωγής αποβλήτων και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των πόρων, έχει αποκτήσει εξέχουσα θέση. Η διαχείριση των απορριμμάτων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κυκλική οικονομία προωθώντας την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Η σημασία της τεχνολογικής προόδου στη διαχείριση απορριμμάτων

Οι έξυπνοι κάδοι, τα ρομπότ διαλογής, οι ψηφιακές πλατφόρμες και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες συμβάλουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας διαχείρισης απορριμμάτων.

Για παράδειγμα, οι κύκλοι ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών, που περιλαμβάνουν εκείνους των φορητών υπολογιστών, των smartphone και των τηλεοράσεων, συχνά ακολουθούν ένα μοτίβο ανάπτυξης προϊόντων, εισαγωγής, ανάπτυξης, ωρίμανσης και απόρριψης ή ανακύκλωσης. Οι καταναλωτές αντικαθιστούν τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό πιο συχνά καθώς αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη, γεγονός που μειώνει τη διάρκεια ζωής των προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, παλαιότερα μοντέλα ηλεκτρονικών ειδών είτε πετιούνται είτε πωλούνται ξανά για επαναχρησιμοποίηση. Ο κύκλος ζωής των ηλεκτρονικών συσκευών γίνεται μικρότερος, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων που παράγονται. Έτσι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συσσώρευση ηλεκτρονικών απορριμμάτων, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρονική διαχείριση και ανακύκλωση απορριμμάτων.

Φώτο: getty images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνητρα για τα απόβλητα και επιτάχυνση του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης από το ΥΠΕΝ

Κομισιόν: Ξεκινάει διαβούλευση σχετικά με τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

«Καμπανάκι» Κομισιόν σε Ελλάδα και άλλα 9 κράτη - μέλη για απόβλητα και απορρίμματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider