ΕΕ: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από πλαστικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη ρύπανση από πλαστικά
Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων στην Κομισιόν για τη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης κατά της ρύπανσης από πλαστικά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων στην Κομισιόν για τη σύναψη μιας παγκόσμιας συνθήκης κατά της ρύπανσης από πλαστικά, με τις συνομιλίες να αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 2 Ιουνίου.

Καθώς η παραγωγή πλαστικών αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2060, η ΕΕ επιδιώκει τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά την παραγωγή πρωτογενών πλαστικών, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Στη συζήτηση συμμετέχουν πάνω από χίλιοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ΜΚΟ, της βιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να αποφασίσουν έως το τέλος του 2024 ένα νομικά δεσμευτικό μέσο για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά, μεταξύ άλλων και στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά έχει θέσει στόχο την ανακύκλωση του 50% των πλαστικών συσκευασιών 50% έως το 2025 και την μετατροπή 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένων πλαστικών σε νέα προϊόντα ενώ όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Η αγορά πλαστικών αναπτύσσεται σημαντικά λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών και του τεράστιου φάσματος εφαρμογών της. Οι προηγμένες τεχνολογίες και τα πλαίσια που χρησιμοποιούνται για την επανεπεξεργασία, την τακτοποίηση και τη συλλογή ανακυκλώσιμων πλαστικών θα συμβάλουν στην άνοδο της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Τα πλαστικά σκουπίδια, τα οποία είναι μη βιοαποδομήσιμα και συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνονται επίσης, οδηγώντας δυνητικά σε τεράστια οικολογικά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, η αυξανόμενη ανάγκη για σωστή διαχείριση της διάθεσης πλαστικών απορριμμάτων αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αγοράς την επόμενη πενταετία. Το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και οι κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις και σχετικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της διάθεσης πλαστικών απορριμμάτων θα συμβάλλουν επίσης στην ορθότερη ανάπτυξη της αγοράς.

Το 2021, η παγκόσμια διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων αποτιμήθηκε σε περίπου 33,22 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου 39,44 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σε CAGR περίπου 2,9 % μεταξύ 2022 και 2028.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις κυκλικής οικονομίας – Κενό στις επενδύσεις για τα πλαστικά

Εταιρείες που μπαίνουν στο... ψυγείο μας «κόβουν» τα πλαστικά

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να απαλλαγούν από τα πλαστικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider