Χρυσές δουλειές για τις επιχειρήσεις διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσές δουλειές για τις επιχειρήσεις διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων
Η αγορά πλαστικών αναπτύσσεται σημαντικά λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών και του τεράστιου φάσματος εφαρμογών της.

Η παγκόσμια διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς ακολουθώντας τα επίπεδα παραγωγής αποβλήτων σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες και μέχρι το 2028 αναμένεται να καταγράψει σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.

Ηγετικό ρόλο στην αγορά, δείχνει να διαδραματίζει η βιομηχανία διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων Ασίας-Ειρηνικού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Zion Market Research. Ο αυξανόμενος πληθυσμός, η διεύρυνση του ΑΕΠ και το αυξανόμενο διαθέσιμο εισόδημα στις χώρες της συγκεκριμένης περιοχής ενθαρρύνουν τη δημιουργία περισσότερων στερεών απορριμμάτων (συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών σκουπιδιών), γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για την αγορά της περιοχής. Η ανάπτυξη υποδομών στις υπανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας-Ειρηνικού τροφοδοτεί την εμφάνιση διαφόρων συστημάτων διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων ενώ οι περιβαλλοντικές πολιτικές με αυστηρούς κανόνες και κανονισμούς, καθώς και τα υψηλά ποσοστά συλλογής πλαστικών, υποστηρίζουν την αύξηση των εσόδων από τη διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων σε βιομηχανικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστρία, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία.

Το 2021, η παγκόσμια διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων αποτιμήθηκε σε περίπου 33,22 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περίπου 39,44 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028, σε CAGR περίπου 2,9 % μεταξύ 2022 και 2028.

Οι παράγοντες ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς διαχείρισης απορριμμάτων

Η διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων συνεπάγεται μια ποικιλία λειτουργιών, όπως η επεξεργασία και η απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών προϊόντων αντί της απόρριψης αυτών στα ύδατα και χώρους υγειονομικής ταφής. Παράγοντες όπως η οικονομική ανάπτυξη, η αυξανόμενη αστικοποίηση, η εκβιομηχάνιση και η αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων έχουν αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής πλαστικών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα την αυξανόμενη απειλή για το περιβάλλον να οδηγεί την ανάπτυξη των αγορών κατά την προβλεπόμενη περίοδο. Επιπλέον, με την πρόοδο στην εκπαίδευση των καταναλωτών και την αύξηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία και το περιβάλλον, η κινητοποίηση σχετικά με τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων έχει αυξηθεί δραματικά, τροφοδοτώντας την επέκταση της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Τα αυξανόμενα επίπεδα εισοδήματος των ανθρώπων και η αύξηση του πληθυσμού έχουν δημιουργήσει νέες προοπτικές για την επιχείρηση διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων.

Η αγορά πλαστικών αναπτύσσεται σημαντικά λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών και του τεράστιου φάσματος εφαρμογών της. Οι προηγμένες τεχνολογίες και τα πλαίσια που χρησιμοποιούνται για την επανεπεξεργασία, την τακτοποίηση και τη συλλογή ανακυκλώσιμων πλαστικών θα συμβάλουν στην άνοδο της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Τα πλαστικά σκουπίδια, τα οποία είναι μη βιοαποδομήσιμα και συμβάλλουν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνονται επίσης, οδηγώντας δυνητικά σε τεράστια οικολογικά προβλήματα. Ως αποτέλεσμα, η αυξανόμενη ανάγκη για σωστή διαχείριση της διάθεσης πλαστικών απορριμμάτων αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της αγοράς την επόμενη πενταετία. Το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο και οι κατευθυντήριες γραμμές που εφαρμόζονται από κυβερνήσεις και σχετικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της διάθεσης πλαστικών απορριμμάτων θα συμβάλλουν επίσης στην ορθότερη ανάπτυξη της αγοράς.

Τι περιλαμβάνει η αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων

Η περιβαλλοντική συσσώρευση χρησιμοποιημένων πλαστικών ειδών είναι αυτό που ονομάζουμε «πλαστικά σκουπίδια». Περισσότερο από το 50% του πλαστικού που κατασκευάζεται παγκοσμίως χρησιμοποιείται σε μεμονωμένα προϊόντα.

Η αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων διαχωρίζεται με βάση την υπηρεσία, τον τύπο πολυμερούς, την πηγή και την εφαρμογή τελικής χρήσης.

Με βάση τις υπηρεσίες, η παγκόσμια αγορά διακρίνεται σε Συλλογή & μεταφορά, Ανακύκλωση, Αποτέφρωση και Χωματερές.

Με βάση τον τύπο του πολυμερούς, η παγκόσμια αγορά διακρίνεται σε Πολυπροπυλένιο (PP), Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας (LDPE), Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), Πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), Πολυουρεθάνη (PUR), Πολυστυρένιο (PS), Πολυαιθυλένιο, τερεφθαλικό (PET) κλπ.

Με βάση την πηγή, η παγκόσμια αγορά διακρίνεται σε εμπορική και θεσμική, οικιστική, βιομηχανική και άλλες (απόβλητα που παράγονται λόγω κατασκευαστικών και κατεδαφιστικών δραστηριοτήτων και γεωργικών απορριμμάτων).

Με βάση την εφαρμογή τελικής χρήσης, η παγκόσμια αγορά διακρίνεται σε συσκευασίες, κατασκευές κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, αυτοκίνητα, έπιπλα και άλλα (ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συσκευές, ειδικές εφαρμογές στην αεροδιαστημική και την άμυνα, παιχνίδια και άλλα προϊόντα χαρτικής).

Δεδομένου ότι το πλαστικό δεν είναι βιοδιασπώμενο, μπορεί να αντέξει πολύ καιρό μετά την απόρριψή του. Αλλά τα μη επεξεργασμένα πλαστικά απόβλητα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Η εφαρμογή αυστηρών κανόνων από τις κυβερνήσεις που διέπουν την απόρριψη, τη διαχείριση και την ανακύκλωση πλαστικών επιβλαβών υλικών, καθώς και η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με το πλαστικό, είναι οι κύριοι παράγοντες που ωθούν την αγορά διαχείρισης πλαστικών απορριμμάτων σε όλη την περίοδο προβολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική Οικονομία: Αν το 10% των πλαστικών οδηγούνταν προς επανάχρηση θα μπορούσαν να γίνουν θαύματα

Ποιες είναι οι χώρες που παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα

Υπό αμφισβήτηση η απόδοση της αγοράς στην ανακύκλωση πλαστικών - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider