«Κοκκίνισε» το αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο της Θέρμης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κοκκίνισε» το αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο της Θέρμης
tomates hope
Την πρώτη του σοδειά παρέδωσε το 100% αυτόνομο ενεργειακά πράσινο θερμοκήπιο στη Θέρμη.

Την πρώτη του σοδειά παρέδωσε το 100% αυτόνομο ενεργειακά πράσινο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας Organic Electronic Technologies (OET) στη Θέρμη. Η πρώτη συγκομιδή περιέχει κατακόκκινες τομάτες της ποικιλίας "Ελπίδα", οι οποίες αποδεικνύουν έμπρακτα την αύξηση παραγωγής που επιτυγχάνεται στο αυτόνομο ενεργειακά θερμοκήπιο και τις προηγμένες μεθόδους που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το θερμοκήπιο λειτουργεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Agrores, υποστηρίζεται σε ποσοστό 100% από ΑΠΕ και εφαρμόζεται σε εγκατάσταση 200 τ.μ στη Θέρμη που παραχώρησε ο Δήμος.

thermokipio thermi

Το θερμοκήπιο είναι πλήρως αυτοματοματοποιημένο και ενεργειακά αυτόνομο καθώς έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά νέας γενιάς στη σκεπή ενώ δεν παίρνει ενέργεια από άλλη εξωτερική πηγή (δηλαδή δεν συνδέεται με τη ΔΕΗ) αλλά συμπληρωματικά χρησιμοποιείται μια άλλη πηγή ενέργειας, η αιολική και ειδικά το χειμώνα, όταν υπάρχουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιούνται ως καύσιμο δευτερογενή υλικά, όπως για παράδειγμα χρησιμοποιημένα λάδια, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

Η γεωπόνος της ΟΕΤ Ευγενία Αθανασιάδου παρέδωσε την πρώτη σοδειά του πρωτοποριακού θερμοκηπίου, υπογραμμίζοντας την συμβολή του Δημάρχου Το πρώτο παγκόσμια ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, είχε επισκεφθεί πριν από λίγο καιρό ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι από τα έως τώρα αποτελέσματα αυτής της πειραματικής προσπάθειας διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί από 15% έως 30%, αναλόγως με το πόσα φωτοβολταϊκά θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψεις στη στέγη του θερμοκηπίου. Επίσης, μέσα από αυτό το πείραμα ελέγχονται και άλλες παράμετροι, όπως οι αυτοματισμοί, ο περιορισμός της ακτινοβολίας, η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων πηγών ενέργειας, ο προσανατολισμός της εγκατάστασης κ.λπ.

«Το πειραματικό θερμοκήπιο θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και συμπεράσματα σε μια σειρά επαγγελματίες, για παράδειγμα σε αυτούς που κατασκευάζουν θερμοκήπια, αυτούς που παράγουν ενέργεια μέσω φωτοβολταικών, αλλά και σε επαγγελματίες αγρότες, δηλαδή αφορά όλη την αλυσίδα, από τον παραγωγό ενέργειας, μέχρι τον αγρότη», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου HOPE-A Στέργιος Λογοθετίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λογοθετίδης: Η εκτυπωμένη ενέργεια και η εξατομικευμένη βιομηχανία ως πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης

Ελληνικό success story στην Εκτυπωμένη Ενέργεια

Ένας «μαγικός κήπος» δίνει χρώμα στη βιώσιμη γεωργία (pics)

gazzetta
gazzetta reader insider insider