Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.: Επενδύσεις με αποτύπωμα Βιώσιμης Ανάπτυξης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.: Επενδύσεις με αποτύπωμα Βιώσιμης Ανάπτυξης
green investment
Tο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF ενσωματώνει τα κριτήρια των βιώσιμων επενδύσεων και σημειώνει υψηλές αποδόσεις.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, ως μορφή αναπτυξιακής πολιτικής, επιδιώκει να ικανοποιήσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες των πληθυσμών κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και, κυρίως, τη μακροπρόθεσμη ευημερία.

Οι κρίσεις όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, τα «κενά» στην αγορά όπως είναι το ψηφιακό χάσμα, οι νέες καταναλωτικές τάσεις που διαμορφώνονται δυναμικά από την εξέλιξη των δημογραφικών χαρακτηριστικών και οι διεθνείς και εγχώριες τάσεις στην οικονομική ανάπτυξη δημιουργούν ένα πλέγμα παραγόντων το οποίο επηρεάζει τις στρατηγικές κυβερνήσεων, θεσμικών φορέων, επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η αγορά υιοθετεί πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία για την αειφορία, εστιάζοντας στα κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) με στόχο να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της πράσινης μετάβασης αλλά και της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί επενδυτικά προϊόντα που στοχεύουν στην αναγνώριση των μακροπρόθεσμων αυτών τάσεων, προάγοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα.

Οι επενδύσεις ESG στο επίκεντρο της στρατηγικής της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.

Η Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ., μέλος του Ομίλου της Alpha Bank έχοντας από νωρίς αναγνωρίσει ότι τα θέματα ESG μπορούν να επηρεάσουν τις μακροπρόθεσμες, προσαρμοσμένες ως προς τον κίνδυνο, αποδόσεις των επενδύσεων και των επενδυτικών χαρτοφυλακίων ενσωματώνει τα κριτήρια ESG στην εταιρική της κουλτούρα και στο σχεδιασμό των προϊόντων της.

Αμοιβαίο Κεφάλαιο Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF: Ολιστική προσέγγιση, διαφοροποίηση και πρωτοπορία

Στοχεύοντας στην επίτευξη τόσο χρηματοοικονομικής όσο και βιώσιμης αξίας, διαχειρίζεται ένα πρωτοποριακό προϊόν, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF, η στρατηγική του οποίου ενσωματώνει περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες, καθώς και βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης στην επενδυτική διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων.

Ακολουθώντας μία ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνων και ανταποκρινόμενο στα δεδομένα, το Α/Κ αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή και η μετάβαση σε μια οικονομία δραστικού περιορισμού εκπομπών ρύπων, η ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, οι νέες καταναλωτικές τάσεις και οι δημογραφικές μεταβολές.

Η διαφοροποίηση που πετυχαίνει το Α/Κ Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF, μέσα από τις θεματικές κατηγορίες που επενδύει, το καθιστούν πρωτοπόρο στην κατηγορία του, πετυχαίνοντας εξαιρετική απόδοση ως προς τον επενδυτικό κίνδυνο που αναλαμβάνει, ενσωματώνοντας κριτήρια υπεύθυνων επενδύσεων στη στρατηγική διαχείρισης περιουσίας. Aπό την αρχή του έτους (1/01-31/10/2021), το Α/Κ Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF έχει καταγράψει απόδοση 18,4% από την αρχή του έτους (01/01-30/11/2021) και σωρευτική απόδοση 35% από την έναρξη διάθεσής του (02/01/2020-30/11/2021).

Alpha Bank

Ραγδαία ανάπτυξη για τις επενδύσεις ESG

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Swiss Re, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου θα μπορούσε να συρρικνώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 18%, ενώ η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, συμμεριζόμενη τις ίδιες ανησυχίες, σε πρόσφατη έκθεσή της έκανε έκκληση για αύξηση των επενδύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε ακραίες κλιματικές καταστάσεις και στη μεταβλητότητα του κλίματος.

Οι επενδύσεις ESG σημειώνουν ραγδαία ανάπτυξη λαμβάνοντας ώθηση από την πανδημία και την πράσινη ανάκαμψη στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Κίνα και αναδεικνύουν τους τρόπους με τους οποίους τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης Κριτήρια μπορούν να συμβάλουν στην αξιολόγηση ενός νέου συνόλου χρηματοοικονομικών κινδύνων και στην αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών.

Σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, το 2020, η συνολική αγορά ESG έφτασε τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια ενώ αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF: Μπροστά από τις εξελίξεις στην αγορά του ESG

Όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες τάσεις στη διεθνή αγορά, το κλίμα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% των κεφαλαίων ESG που κυκλοφόρησαν το 2020 ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να δαπανηθεί τουλάχιστον το 25% του συνολικού προϋπολογισμού της σε δράσεις για το κλίμα τα επόμενα έξι χρόνια.

Tαυτόχρονα, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης έχει αναδείξει την ανάγκη για μεγαλύτερη εστίαση στο “S” (κοινωνικά κριτήρια) θέτοντας νέες προτεραιότητες και στον τρόπο που η διεθνής αγορά υποστηρίζει τέτοιες επενδύσεις ενώ αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος της τεχνολογίας, η οποία εξομάλυνε σε μεγάλο βαθμό τις ανατροπές που επέφερε σε όλους τους τομείς o COVID-19.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις, το νέο αμοιβαίο κεφάλαιο Alpha (LUX) Global Themes ESG FoF της Alpha Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. προπορεύεται των εξελίξεων στην αγορά αποτελώντας ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο πετυχαίνει εξαιρετικές αποδόσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Σειρά πρωτοβουλιών για την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό

Αλλαγές κορυφής σε Alpha Finance και Alpha Asset Management

Fortune Greece: Η Alpha Bank μεταξύ των 20 ελληνικών εταιρειών που «αλλάζουν τον κόσμο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider