Εφοδιαστικές Αλυσίδες: Στα 100 τρισ. δολάρια το τίμημα για να πετύχουν μηδενικές εκπομπές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφοδιαστικές Αλυσίδες: Στα 100 τρισ. δολάρια το τίμημα για να πετύχουν μηδενικές εκπομπές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται κίνητρα για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα.

Επενδύσεις 100 τρις. δολαρίων θα χρειαστεί να υλοποιήσουν οι αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στον κόσμο, προκειμένου να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, σύμφωνα με νέα έρευνα της HSBC και του Boston Consulting Group (BCG).

Η BCG και η HSBC συνεργάστηκαν για να ερευνήσουν τους βέλτιστους τρόπους με τους οποίους οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα κατάφερναν να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι απαιτούνται 100 τρισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 25 - 50 τρισ. πρέπει να κατευθυνθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αν και οι επιμέρους επιχειρήσεις και οργανισμοί έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να δεσμευθούν για καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλες τις δραστηριότητές τους, δεν έχουν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις έμμεσες εκπομπές από τους προμηθευτές τους, σημειώνει η αναφορά.

Πρόκειται για μία πρόκληση η οποία άπτεται πολλών παραγόντων, σημειώνει η έκθεση. «Δεν είναι μόνο θέμα κόστους ή τεχνολογίας. Περιλαμβάνονται αλλαγές στα επιχειρηματικά μοντέλα και την οργανωτική κουλτούρα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται κίνητρα για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, πόρους για την κάλυψη του κόστους, εκπαίδευση για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο μοντέλο και τεχνολογικές πλατφόρμες που θα τις βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια».

«Παρά το θετικό κλίμα που δημιουργείται από τον αυξανόμενο αριθμό των μεγάλων εταιρειών που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για καθαρές μηδενικές εκπομπές, η πραγματικότητα είναι ότι η επίτευξη των εκπομπών σύμφωνα με το Scope 3 (εφοδιαστική αλυσίδα) θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτός εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα για την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τώρα», υπογραμμίζει η Natalie Blyth, Επικεφαλής Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών Απαιτήσεων στην HSBC.

«Κατανοούμε όλο και περισσότερα για το «γιατί» και το «πώς» για την ενεργοποίηση των καθαρών μηδενικών εκπομπών στις αλυσίδες εφοδιασμού. Αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραβλέπουμε έναν τρίτο κρίσιμο παράγοντα: το «πότε». Ο ρυθμός της αλλαγής είναι απίστευτα σημαντικός και τα δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η απάντηση είναι «τώρα», έγραψαν οι συντάκτες της εργασίας.

Η έρευνα προσφέρει έναν μεταβατικό χάρτη που βασίζεται σε επτά πυλώνες και περιλαμβάνει βήματα για την επανεξέταση του σχεδιασμού του προϊόντος, την υιοθέτηση της συνεργασίας, την ανάπτυξη των ικανοτήτων που απαιτούνται για την αλλαγή, την επένδυση στην τεχνολογία του κλίματος, την ανάπτυξη καλύτερων δομών δεδομένων, την ολιστική σκέψη για την πολιτική και τα πρότυπα και τη χρηματοδότηση.

Τα επτά βασικά βήματα προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές

Εστιάζοντας στις βιομηχανίες κατασκευής οχημάτων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων η HSBC και η BCG εντόπισαν επτά βήματα για να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού:

  • Αναθεώρηση του σχεδιασμού των προϊόντων: Οι αλυσίδες εφοδιασμού καθαρών μηδενικών εκπομπών πρέπει να επαναξιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους και τον τρόπο κατασκευής τους
  • Περισσότερη συνεργασία: Οι αλυσίδες εφοδιασμού διαθέτουν κορυφαία ταλέντα, εκπαίδευση και πόρους από τη μια πλευρά, και πολλές μικρότερες, λιγότερο εξελιγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά μήκος της αλυσίδας που χρειάζονται βοήθεια. Όλοι πρέπει να συνεργαστούν για να πετύχουν μέσω της διασποράς της γνώσης, της τεχνολογίας, των επενδύσεων και των πόρων
  • Να δημιουργηθεί υπόβαθρο για την αλλαγή: Η μετάβαση θα αποκαλύψει τα κενά δεξιοτήτων και γνώσεων, τα οποία θα είναι σοβαρότερα για τους προμηθευτές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Επενδύσεις στην τεχνολογία του κλίματος: Οι καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 απαιτούν επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη τώρα, παράλληλα με τη στενή συνεργασία μεταξύ βιομηχανίας, επιστήμης και χρηματοδότησης για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για το κλίμα
  • Ανάπτυξη καλύτερων δομών δεδομένων: Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας συστημάτων για τη συλλογή επιχειρησιακών δεδομένων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού για την παροχή συγκρίσιμων και συνεπών μετρήσεων ESG
  • Ολιστικός τρόπος σκέψης: Οι αλυσίδες εφοδιασμού διασχίζουν τα σύνορα και χρειάζονται πολιτικές που να τηρούν όλα τα υψηλά αλλά και εφαρμόσιμα κοινά πρότυπα
  • Ενεργοποίηση χρηματοδότησης: Το στοχευμένο και προσιτό κεφάλαιο είναι ένας βασικός παράγοντας, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορούν να το κάνουν αυτό μόνες. Οι τράπεζες σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν από κοινού και να σχηματίζουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσουν στην παροχή χρηματοδότησης εκεί που χρειάζεται περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή μετάβαση: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και την αγορά εργασίας

Singapore Airlines: Μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050

Η Aramco στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050

gazzetta
gazzetta reader insider insider