Χάνονται οι προθεσμίες για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς από το greenwashing

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνονται οι προθεσμίες για τη θωράκιση της ευρωπαϊκής αγοράς από το greenwashing
Οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν σκοπό να παράσχουν ένα πλήρες σχέδιο RTS στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται 22 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν ελάχιστες ελπίδες να τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου για να επισημάνουν με ακρίβεια τη βιωσιμότητα των επενδυτικών τους κεφαλαίων, όπως επισημαίνει, ο φορέας που τους εκπροσωπεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA).

Σύμφωνα με την EFAMA, δεν δίνεται αρκετός χρόνος στον κλάδο για να προσαρμοστεί στα λεγόμενα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα, τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί πλήρως. Και ελλείψει σαφούς καθοδήγησης, οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να επικαλεστούν ότι κανένα επενδυτικό προϊόν δεν είναι βιώσιμο σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΕ.

«Τα ποσοστά είναι μηδενικά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Dominik Hatiar, σύμβουλος ρυθμιστικής πολιτικής για βιώσιμη χρηματοδότηση στον EFAMA. "Αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη προσέγγιση."

«Χωρίς να έχουμε δει τα νέα πρότυπα, τα οποία θα παρέχουν λεπτομερέστερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας της πράσινης ταξινόμησης που στηρίζει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς βιωσιμότητας, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο παρονομαστής, δεν γνωρίζουν τι είναι ο υποψήφιος», είπε ο Hatiar.

Οι ευρωπαϊκές αρχές είχαν σκοπό να παράσχουν ένα πλήρες σχέδιο RTS στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, αλλά η πολυπλοκότητα του έργου έχει προκαλέσει καθυστερήσεις. Τα ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί περιλαμβάνουν τον τρόπο αντιμετώπισης των κρατικών ομολόγων. Και όσο περισσότεροι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να περιμένουν το RTS, τόσο λιγότερο χρόνο θα έχουν στη διάθεσή τους για να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων με βάση την ταξινόμηση.

Ταυτόχρονα, το RTS δεν πρόκειται να εφαρμοστεί επίσημα μέχρι την 1η Ιουλίου, μισό χρόνο αφότου οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων της Ευρώπης θα έχουν αναγκαστεί να δηλώσουν πόσο βιώσιμα είναι τα κεφάλαιά τους.

Η ΕSMA είπε στο Bloomberg ότι αυτή και οι δύο άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της ΕΕ «στοχεύουν να παραδώσουν» τα Ρυθμιστικά Τεχνικά Πρότυπα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σύντομα». Σημειώνεται ότι μόλις εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το RTS θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Όπως σημειώνει ο Hatiar, ορισμένοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν ήδη προχωρήσει σε αποποιήσεις και τις υποβάλλουν σε εθνικούς επόπτες. Το να παραπέμψουμε το ζήτημα στις τοπικές ρυθμιστικές αρχές είναι "ατυχές", είπε, επειδή "μπορεί να έχουν διαφορετικές προσδοκίες", όπως σημείωσε.

Όπως εκτιμά,η βιομηχανία αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Αυτό είναι ένα ζήτημα» που οι ευρωπαϊκές αρχές «θα πρέπει να σταθμίσουν και να πουν πραγματικά τι είδους στοιχεία αποδέχονται να δημοσιευθούν εν όψει της απουσίας προδιαγραφών και κατευθυντήριων γραμμών».

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider