Μια πιο σφιχτή αγορά άνθρακα σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μια πιο σφιχτή αγορά άνθρακα σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Πιο αυστηρούς στόχους για τις εκπομπές άνθρακα τείνει να υιοθετήσει η ΕΕ.

Μια πιο σφιχτή αγορά άνθρακα σχεδιάζει να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές γρηγορότερα και να τιμολογήσει τη ρύπανση σε νέους τομείς, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) αποτελεί την κεντρική πολιτική για το κλίμα η οποία ουσιαστικά αναγκάζει τους παραγωγούς ενέργειας, τα εργοστάσια και τις αεροπορικές εταιρείες που εκτελούν ευρωπαϊκές πτήσεις να αγοράζουν άδειες όταν εκπέμπουν CO2.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα θα προτείνει την ανανέωση του συστήματος ως μέρος μιας δέσμης πολιτικών που έχουν σχεδιαστεί για την επίτευξη ενός πιο φιλόδοξου στόχου για την κλιματική αλλαγή.

Επικαλούμενο ένα σχέδιο της πρότασης ETS, το Bloomberg ανέφερε ότι η παροχή αδειών CO2 θα υποστεί μια εφάπαξ περικοπή. Ομοίως, ο αριθμός των αδειών που εισέρχονται στο σύστημα ETS κάθε χρόνο θα μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό ( αν και το ακριβές ποσοστό δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη).

Η πρόταση θα ενισχύσει το "αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς" ETS, έναν μηχανισμό που αποσκοπεί στην αποφυγή συσσώρευσης υπεράριθμων αδειών που θα μπορούσαν να μειώσουν τις τιμές του άνθρακα στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όταν στο ETS εισέρχονται περισσότερες από 1,096 δισεκατομμύρια άδειες, το αποθεματικό θα είναι σε θέσει απορροφά 24% ετησίως έως το 2030, ανέφερε η έκθεση ενώ όταν θα κυκλοφορούν 833 εκατομμύρια έως 1,096 δισεκατομμύρια άδειες, το αποθεματικό θα μπορεί να απορροφά αρκετές άδειες ώστε αυτό να μπορεί να μειωθεί στα 833 εκατομμύρια.

Ωστόσο, τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαπραγματευτούν τις τελικές μεταρρυθμίσεις και αυτή είναι μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Προβληματισμό στην αγορά προκαλεί το γεγονός ότι οι άδειες άνθρακα για τις βιομηχανίες που καλύπτονται από την προγραμματισμένη εισφορά άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ τείνουν να εξαντληθούν και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος άνθρακα για τους παραγωγούς χάλυβα, τσιμέντου, αλουμινίου και λιπασμάτων.

Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει το ETS ώστε να συμπεριλάβει τη ναυτιλία και να δημιουργήσει ένα νέο, ξεχωριστό ETS για συστήματα μεταφοράς και θέρμανσης στα κτίρια.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ένα ταμείο για την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών εάν το σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει το σχέδιο πρότασης, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη δημοσίευσή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταχύτερες μεταρρυθμίσεις στην παγκόσμια αγορά άνθρακα ζητούν μεγάλες ενεργειακές εταιρείες

ΕΕ: Καθυστερήσεις στο πλαίσιο για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων

Γκρίνιες από την ευρωπαϊκή βιομηχανία για τους δασμούς άνθρακα

gazzetta
gazzetta reader insider insider