Κενά στις αξιολογήσεις CSR και στη χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τις επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κενά στις αξιολογήσεις CSR και στη χάραξη ενιαίας στρατηγικής για τις επιχειρήσεις
Οι αξιολογήσεις για τις επιδόσεις στην κοινωνική υπευθυνότητα εξακολουθούν να μην βασίζονται σε καθολικά πρότυπα.

Οι αξιολογήσεις για τις επιδόσεις στην κοινωνική υπευθυνότητα εξακολουθούν να μην βασίζονται σε καθολικά πρότυπα και διαφάνεια σε όλους τους κλάδους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ειδικά όταν γίνονται συγκριτικές αναλύσεις.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Shirley Lu από το πανεπιστήμιο του Booth και Jingwei Maggie Li και Salma Nassar από το Rustandy Center for Social Sector Innovation του Business School διαπιστώθηκαν τρωτά σημεία στον τρόπο που δημοσιοποιούν τις εκθέσεις ΕΚΕ οι επιχειρήσεις.

Η Lu και οι συνάδελφοί της εστίασαν την έρευνά τους σε εκθέσεις CSR που δημοσιεύθηκαν από εταιρείες S&P 500 για να εντοπίσουν τις πιο συχνά γνωστοποιούμενες μετρήσεις και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις λεπτομέρειες για να συγκρίνουν τη σχετική απόδοση από διάφορους κλάδους.

«Ενώ ο αριθμός των εκθέσεων ΕΚΕ έχει αυξηθεί, δεν υπάρχουν ακόμη υποχρεωτικές γνωστοποιήσεις, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη σύγκριση των επιδόσεων των εταιρειών», αναφέρει η Shirley Lu ενώ άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα ήταν τα εξής:

  • Ο ασφαλιστικός κλάδος παρείχε τις λιγότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και την κατανάλωση ενέργειας, νερού και αποβλήτων.
  • Η βιομηχανία υπολογιστών ήταν ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας - αμέσως μετά τις εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και χημικών.
  • Οι παραγωγοί τροφίμων συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές νερού.
  • Η βιομηχανία προμηθειών επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες όπως η International Paper και η 3M, κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου Scope 1 (άμεσες εκπομπές από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας).

Όσον αφορά στα κοινωνικά κριτήρια, η βιομηχανία λιανικής ανέφερε ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών εργαζομένων και οι εταιρείες ένδυσης είχαν το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων μειοψηφίας. Όσον αφορά την κοινοτική συμμετοχή, η φαρμακευτική βιομηχανία ανέφερε ότι έκανε μεγάλες δωρεές, με επικεφαλής τη Merck & Co. και την Johnson & Johnson.

Όμως, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη απέχουμε πολύ από μια επιτυχημένη στρατηγική για καθολικές βαθμολογίες ESG καθώς πρέπει πλέον να αναζητηθεί τι κρύβεται πίσω από τους αριθμούς και να γίνει μια έρευνα εις βάθος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider