Ανησυχία στο Ευρωκοινοβούλιο για το «greenwashing»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία στο Ευρωκοινοβούλιο για το «greenwashing»
Η ΕΕ με τα 27 κράτη-μέλη της θέλει να γίνει η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη περιοχή στον κόσμο έως το 2050.

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προειδοποιούν ότι τα σχέδια ανάκαμψης ορισμένων κρατών - μελών μπορεί να οδηγήσουν στο λεγόμενο «greenwashing» και θα μπορούσαν να αποτύχουν στην επίτευξη των στόχων των δαπανών που σχετίζονται με το κλίμα, την ώρα που ξεκινά μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή μετάβαση.

Το κόμμα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει εθνικά μέτρα που δεν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν καθοριστεί για μια φιλική προς το κλίμα ανάκαμψη. Ενώ ορισμένα εθνικά σχέδια φαίνεται να πληρούν τους στόχους δαπανών που σχετίζονται με το κλίμα, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει ότι δισεκατομμύρια ευρώ δεν διοχετεύονται σε καλά στοχευμένες ενέργειες, ανέφερε το κόμμα σε επιστολή του προς την ΕΕ.

Η ΕΕ με τα 27 κράτη-μέλη της θέλει να γίνει η πρώτη ανθρακικά ουδέτερη περιοχή στον κόσμο έως το 2050, μια προσπάθεια η οποία αποτυπώνεται στη γνωστή "Πράσινη Συμφωνία" και αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του σχεδίου επόμενης γενιάς της ΕΕ μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Η νομοθεσία που σχετίζεται με το Ταμείο θέτει «φιλόδοξους στόχους για να καταστήσει το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ μέσω πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού», δήλωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος των Πρασίνων, Philippe Lamberts. «Το να γίνουμε απλώς μια άλλη πρακτική του greenwashing θα βλάψει σοβαρά την ίδια την αξιοπιστία της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ», σημειώνει.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό το σημαντικό χρηματοδοτικό κίνητρο θα συμβάλλει στην προώθηση της φιλόδοξης αναθεώρησης της καθαρής ενέργειας, η ΕΕ συμφώνησε ότι τουλάχιστον το 37% κάθε εθνικού σχεδίου πρέπει να διατεθεί για επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστολή προς την επιτροπή, οι Πράσινοι έχουν εντοπίσει "πολλές περιπτώσεις" όπου οι απαιτήσεις της ΕΕ και η ταξινόμηση των πράσινων επενδύσεων έχουν "παρακαμφθεί, αγνοηθεί ή απλώς δεν έχουν αντιμετωπιστεί οδηγώντας σε φαινόμενα greenwashing και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε πιθανή παραβίαση της απαίτησης δαπανών 37% για πράσινες επενδύσεις. "

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider