Τούβλα από ανακυκλωμένο πλαστικό κατασκευάζει Κενυάτισσα μηχανικός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τούβλα από ανακυκλωμένο πλαστικό κατασκευάζει Κενυάτισσα μηχανικός

Τούβλα και πλάκες για λιθόστρωση από ανακυκλωμένο πλαστικό κατασκευάζει η Κενυάτισσα μηχανικός, Nzambi Matee, ιδρύτρια της Gjenge Makers με έδρα το Ναϊρόμπι, η οποία μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε ανθεκτικά δομικά υλικά.

«Το προϊόν μας είναι σχεδόν πέντε έως επτά φορές ισχυρότερο από το σκυρόδεμα», δηλώνει η Matee και σημειώνει ότι «υπάρχουν απόβλητα που δεν μπορούν πλέον να υποστούν επεξεργασία, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Αυτά, εμείς τα αξιοποιούμε», αναφέρει.

Η Matee παίρνει τα απόβλητα από τα εργοστάσια συσκευασίας δωρεάν αλλά όταν προμηθεύεται πλαστικό από άλλες πηγές, τότε το πληρώνει.

Το εργοστάσιό της παράγει 1.500 τούβλα κάθε μέρα, κατασκευασμένα από ένα μείγμα διαφορετικών ειδών πλαστικών. Πρόκειται για πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια γάλακτος και σαμπουάν, πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας, που χρησιμοποιείται συχνά για σακούλες για κεραμικά ή σάντουιτς και πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται για σχοινιά, καπάκια και κουβάδες.

Τα πλαστικά απορρίμματα αναμιγνύονται με άμμο, θερμαίνονται και στη συνέχεια συμπιέζονται σε τούβλα, τα οποία πωλούνται σε διάφορες τιμές, ανάλογα με το πάχος και το χρώμα.

Όπως σημειώνει η Matee, η ιδέα για το εργοστάσιο, το οποίο ιδρύθηκε το 2017 ήταν αποτέλεσμα της απογοήτευσης που ένιωσε από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά. Το εργοστάσιό της έχει ανακυκλώσει 20 τόνους απορριμμάτων πλαστικών ενώ σκοπεύει να επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής με στόχο να τριπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider