Tip of the Day

Πρακτικές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι

Newsroom
17-11-2025 | 12:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρακτικές παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι
Οι πιο προσιτές παρεμβάσεις στοχεύουν στο να μετατραπεί το σπίτι όχι απλώς σε χώρο κατανάλωσης ενέργειας, αλλά σε «έξυπνη μονάδα» χαμηλής έντασης.

Καθώς οι τιμές ενέργειας συνεχίζουν την ανοδική πορεία, η εξοικονόμηση ενέργειας στο οικιακό περιβάλλον μετατρέπεται σε μέγιστη προτεραιότητα για πολλούς νοικοκυριά. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείται αναγκαστικά ριζική ανακαίνιση για να επιτευχθεί σημαντική μείωση των καταναλώσεων. Αρκούν στρατηγικές κινήσεις προσαρμογής που αντικατοπτρίζουν τη νέα οικονομική πραγματικότητα και τις επιβαρυμένες ενεργειακές συνθήκες.

Πρακτικές παρεμβάσεις με ορίζοντα εξοικονόμησης

Οι πιο προσιτές παρεμβάσεις στοχεύουν στο να μετατραπεί το σπίτι όχι απλώς σε χώρο κατανάλωσης ενέργειας, αλλά σε «έξυπνη μονάδα» χαμηλής έντασης, όπου οι βασικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον έλεγχο των θερμικών λειτουργιών, τη στεγανότητα του κέλυφους και τη χρήση ηλιακών-υβριδικών λύσεων. Η αλλαγή του θερμοστάτη σε «έξυπνο» μοντέλο, η αποκατάσταση διαρροών αέρα, η επένδυση σε ηλιακά συστήματα, όλα συνθέτουν την εικόνα ενός ενεργειακά αποδοτικότερου νοικοκυριού, με άμεσα αποτελέσματα στους λογαριασμούς.

Η επιλογή ενός προγραμματιζόμενου θερμοστάτη επιτρέπει τη μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 10-15 % ετησίως, ενώ η διόρθωση αεροδιαρροών μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης του 5-10 % χωρίς να μειωθεί η άνεση. Ο έλεγχος θερμοκρασίας αποτελεί το βασικό εργαλείο εξορθολογισμού της ενέργειας, ενώ, δευτερευόντως, η στεγανότητα διασφαλίζει ότι η «χρήσιμη» ενέργεια παραμένει εντός του κτιριακού περιβλήματος. Από την άλλη, η επένδυση σε φωτοβολταϊκά ή ηλιακά συστήματα απαιτεί σημαντικό αρχικό κόστος, αλλά προσφέρει μακροχρόνια μείωση εξαρτήσεων από το δίκτυο.

Οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Η μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικό σπίτι δεν θεωρείται πλέον πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα . δεδομένης της πίεσης από τις τιμές, αλλά και της περιβαλλοντικής διάστασης. Κάθε 10 % μείωση της κατανάλωσης σημαίνει αντίστοιχη μείωση εκπομπών και αποφόρτιση του δικτύου. Επιπλέον, καθώς οι νομοθετικές και ρυθμιστικές απαιτήσεις εντείνουν τον έλεγχο των εκπομπών, τα πιο αποδοτικά νοικοκυριά αποκτούν και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ενώ σταδιακά η αγορά «ανταμείβει» την επιλογή της βιωσιμότητας με μειωμένα κόστη και μεγαλύτερη αξία.

Η νέα πραγματικότητα απαιτεί προσαρμογή

Η χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία. Με τις τιμές ενέργειας σε ανοδική τροχιά και τις απαιτήσεις για μείωση εκπομπών να αυξάνονται παγκοσμίως, το σπίτι που «καίει» περισσότερο από όσο πρέπει είναι σχεδόν παρωχημένο. Η ανάγκη για στεγανότητα, αντίληψη θερμικής απόδοσης και ευφυή διαχείριση ενέργειας μπαίνει στο προσκήνιο. Κατ’ επέκταση, όποιος προσαρμόζεται πρώτος, αποφεύγει αύξηση κόστους και εισέρχεται σε συνθήκες βιωσιμότητας. Όποιος αργεί, βρίσκει τον λογαριασμό πιο βαρύ και το σπίτι του πιο ενεργοβόρο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Μαρινάκης για Μυλωνάκη: «Κέρδισε την πρώτη μάχη - Θα είναι σύντομα κοντά μας»

23:47

Πάνω από 26 εκατ. Ιρανοί έχουν προσφερθεί για εθελοντική στράτευση

23:36

Νετανιάχου: «Προτεραιότητα η διάλυση της Χεζμπολάχ - Ίδιοι οι στόχοι Ισραήλ και ΗΠΑ για Ιράν»

23:24

ΔΑΑ: «Ναι» από ΓΣ σε μεικτό μέρισμα 0,66 ευρώ ανά μετοχή - Εξελέγη νέο ΔΣ

23:13

Διπλό ρεκόρ όλων των εποχών για S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street

23:00

Ολλανδία: Χρηματοδότηση σχεδόν 250 εκατ. ευρώ για κατασκευή drones για την Ουκρανία

22:46

Πετρέλαιο: Οριακά κέρδη - Ρεκόρ στις αμερικανικές εξαγωγές αργού με 5,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως

22:34

SOS για ύφεση και ενεργειακή κρίση στην Ιταλία λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

22:32

«Νεύμα» Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για «δύσκολους καιρούς» εάν παραμείνει στα ύψη το πετρέλαιο

22:23

Ρωσία: Η αύξηση της παραγωγής drones για Ουκρανία παρασύρει την Ευρώπη στον πόλεμο

22:19

Παγκόσμια Τράπεζα: «Καμπανάκι» για Στενά του Ορμούζ - Μήνες αναταράξεων και μετά το άνοιγμα

22:05

Στενά του Ορμούζ: Πρόταση Ιράν για ελεύθερη διέλευση πλοίων από Ομάν

22:05

Η Βρετανία επιστρέφει στο πρόγραμμα Erasmus από το 2027

21:56

Χρυσός: Απώλειες σχεδόν 1% με φόντο Τεχεράνη - Ουάσιγκτον

21:47

Κοντά στην παραγωγή το νέο τσιπ της Tesla - Άλμα 7% της μετοχής

21:36

Μπεζ Βίβλος (Fed) για πόλεμο στο Ιράν: Ήπια η αύξηση των τιμών

21:26

Νέα εικόνα Τραμπ μέσω ΑΙ που είναι αγκαλιά με τον Ιησού Χριστό

21:16

Στάρμερ: «Δεν θα υποχωρήσουμε στις αμερικανικές πιέσεις για να συρθεί η Βρετανία στον πόλεμο»

21:13

Τραμπ: «Ο Μαγιάρ θα κάνει καλή δουλειά»

21:11

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα: Συζητήθηκαν οι προοπτικές ειρήνευσης στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή

20:59

ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό

20:46

Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα

20:38

Μελόνι: «Θέλουμε να αναπτύξουμε κοινή παραγωγή με την Ουκρανία για drone»

20:36

Βουλή: Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου την Πέμπτη - Στις 11:00 η παρέμβαση Μητσοτάκη

20:32

ΗΠΑ: Ο στρατός εμπόδισε επτά πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 48ωρο

20:26

Ανησυχία και στην ΕΚΤ για το Mythos της Anthropic

20:21

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει 169.060 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό μέσω Stock Awards

20:11

Ευρύ το φάσμα των εκδηλώσεων του ανευρύσματος εγκεφάλου

20:09

ΟΛΘ: Νέο ιστορικό υψηλό σε έσοδα και κερδοφορία το 2025 - Προτεινόμενο μέρισμα 2,2 ευρώ ανά μετοχή

20:06

Το BBC θα καταργήσει 2.000 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων