Tip of the Day

WhatsApp: Πώς να προστατευτείτε από το χακάρισμα των λογαριασμών

18-09-2025 | 09:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
WhatsApp: Πώς να προστατευτείτε από το χακάρισμα των λογαριασμών
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Μια νέα καμπάνια phishing εντόπισε η Kaspersky, με στόχο χρήστες του WhatsApp μέσω μιας ψεύτικης ψηφοφορίας. Οι επιτιθέμενοι προσελκύουν τα θύματα μέσω μιας σελίδας ψηφοφορίας που υποτίθεται ότι παρουσιάζει νέους αθλητές, χρησιμοποιώντας όμως και άλλα θέματα. Η μέθοδος προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά σενάρια, με τελικό στόχο την κατάληψη λογαριασμών στο WhatsApp.

Η απάτη ξεκινά με τους χρήστες να οδηγούνται σε μια φαινομενικά έγκυρη ιστοσελίδα ψηφοφορίας για έναν διαγωνισμό. Η σελίδα μπορεί να προβάλλει φωτογραφίες αθλητών, καθεμία με ένα κουμπί «Ψήφισε» και μετρητή σε πραγματικό χρόνο που υποτίθεται ότι δείχνει τα συνολικά αποτελέσματα και τον αριθμό των συμμετεχόντων. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση αξιοπιστίας, ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση των χρηστών. Η σελίδα ισχυρίζεται επίσης ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό μετά από μια διαδικασία «εξουσιοδότησης», με τους νικητές να κερδίζουν δώρα από «χορηγούς».

Πατώντας είτε «Ψήφισε» είτε «Εξουσιοδότηση», οι χρήστες ανακατευθύνονται σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα που τους παροτρύνει να εξουσιοδοτήσουν «γρήγορα και απλά» μέσω WhatsApp. Οι χρήστες καλούνται να εισάγουν τον αριθμό κινητού που είναι συνδεδεμένος με το WhatsApp τους. Οι επιτιθέμενοι αξιοποιούν στη συνέχεια τη δυνατότητα σύνδεσης του WhatsApp στην web έκδοση με κωδικό μίας χρήσης: Εισάγουν τον αριθμό του θύματος στο WhatsApp Web και το σύστημα παράγει έναν 6ψήφιο κωδικό ο οποίος εμφανίζεται στην κακόβουλη σελίδα. Όταν ο χρήστης πληκτρολογήσει αυτόν τον κωδικό στο app του κινητού, η web συνεδρία που ξεκίνησαν οι επιτιθέμενοι ενεργοποιείται, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν το θύμα, να στέλνουν μηνύματα και τελικά να πάρουν τον έλεγχο του λογαριασμού.

Πώς να προστατευτείτε από απάτες κατάληψης λογαριασμών

-Ενεργοποιήστε τη διπλή επαλήθευση: Χρησιμοποιήστε την επαλήθευση σε δύο βήματα του WhatsApp για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας, απαιτώντας PIN για την πρόσβαση στον λογαριασμό.

-Επαληθεύστε την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων: Μην εισάγετε προσωπικά δεδομένα σε άγνωστες ιστοσελίδες, ιδιαίτερα αν τις επισκεφθήκατε μέσω ανεπιθύμητων συνδέσμων. Ελέγχετε πάντα την εγκυρότητα του URL.

-Μην κοινοποιείτε ποτέ κωδικούς επαλήθευσης: Το WhatsApp δεν θα σας ζητήσει ποτέ τον κωδικό επαλήθευσής σας. Μην τον μοιράζεστε με κανέναν και μην τον δέχεστε από κανέναν, ακόμα κι αν φαίνεται να προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.

-Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο και δοκιμασμένο λογισμικό ασφαλείας για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό κακόβουλων ιστοσελίδων και συνδέσμων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:02

Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων

19:01

Quantum Motion: Συγκέντρωσε 160 εκατ. δολάρια για κβαντικούς υπολογιστές με τσιπ πυριτίου

18:52

Κεραμέως: Επαγγελματικές ευκαιρίες και φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού

18:40

Πρώτη δόση 9 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου από ΕΕ στην Ουκρανία

18:28

Ο Στάρμερ θέλει να κρατικοποιήσει την British Steel

18:25

Λεκκός (Τρ. Πειραιώς): Ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία

18:21

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο - Πολιτική δίωξη χωρίς αποδείξεις»

18:17

Ο Τραμπ εξετάζει επανέναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία»

18:14

Κυρανάκης για 4 κατηγορούμενους για Τέμπη: «Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, θα είχαν σωθεί 57 ζωές»

18:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΜακΓκράθ και Δημητρίου στο Μαξίμου την Τρίτη

18:03

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου

18:01

Κυρώσεις από ΕΕ κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων - Τι απαντά το Τελ Αβίβ

18:01

ΕΕ: Κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και οντότητες για απαγωγές παιδιών στην Ουκρανία

17:54

Χωροταξικό Πλαίσιο για Τουρισμό: Σε διαβούλευση η ΚΥΑ - Νέοι όροι για εκτός σχεδίου δόμηση, Natura

17:46

CrediaBank: Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά του 70% της Pantelakis

17:43

Επιφυλακτική άνοδος στο ΧΑ με το βλέμμα στο Ιράν

17:34

H EE επαναφέρει πλήρως τη Συμφωνία Συνεργασίας με Συρία

17:33

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μεγάλη επισιτιστική κρίση αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

17:27

Φλωρίδης: Η Ρόδος θα αποκτήσει νέο και σύγχρονο δικαστικό μέγαρο

17:13

«Σπίτι μου ΙΙ»: Έως 31/8 η συμβασιοποίηση εγκεκριμένων στεγαστικών δανείων

17:02

Μπρατάκος: «Ο τουρισμός της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται κανόνες, ισορροπία και εμπιστοσύνη»

16:51

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

16:47

Το ασήμι αναζητά επιστροφή: Έρχεται ράλι μετά το ξεπούλημα;

16:41

ΠΟΥ: Επτά κρούσματα χανταϊού έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των ανθρώπων στο κρουαζιερόπλοιο

16:28

GREGY: 3.000 MW καθαρής ενέργειας από Αίγυπτο σε Ελλάδα και Ευρώπη

16:23

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ανανεώνεται η θητεία των Παπανδρέου, Μουζάκη, Θάνου

16:08

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αγροτικές ενισχύσεις και ζωονόσους

16:01

Πιστόριους: Πιθανό τέχνασμα του Πούτιν οι δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων

15:57

Αθανασίου για «Ελληνικό»: Ανοίγουν οι πρώτοι αθλητικοί χώροι - Πάνω από 3.000 οι κάτοικοι έως το 2028

15:49

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια λόγω παρουσίας αλλεργιογόνου ουσίας