Tip of the Day

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευθούν

10-02-2025 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευθούν

Σε εγρήγορση είναι κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Επιτροπών, (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν προληπτικά μέτρα όπως να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα ενώ είναι απαραίτητη η άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ακόμη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πχ Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από έναν σεισμό.

Συστήνεται ο εφοδιασμός με βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κλπ και η κατάλληλη στήριξη εάν υπάρχουν τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κλπ, ενώ τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα πρέπει να τοποθετηθούν σε χαμηλά σημεία. Σε περίπτωση σεισμού, εάν οι πολίτες είναι μέσα σε κτίριο θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να σκύψουν κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και να κρατήσουν με το χέρι τους το πόδι του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο, πρέπει να σκύψουν μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος τους και να προστατεύσουν με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα τους. Θα πρέπει να απομακρυνθούν από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα ενώ εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει:

-Να απομακρύνονται από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και να προφυλαχθούν κατάλληλα.

-Να απομακρύνονται από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

-Να απομακρύνονται, όσο μπορούν, από σημεία που μπορεί να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

Eάν οδηγούν θα πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα και να σταθμεύσουν στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια και χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:27

Κικίλιας: «Εχθρός μας είναι οι σύγχρονοι λαθρέμποροι»

17:09

Κομισιόν για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ: «Η συμφωνία είναι συμφωνία»

16:55

McKinsey: Το αβέβαιο στοίχημα του €1 τρισ. για την ευρωπαϊκή Άμυνα

16:44

Εντοπίστηκαν μεταλλάξεις στο DNA παιδιών εργαζομένων του Τσερνόμπιλ

16:26

ΗΠΑ: Νεκρός άνδρας από πυροβολισμούς που προσπάθησε να μπει στο θέρετρο του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο

16:12

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει το 20ό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

15:56

Διακοπές ρεύματος στο υπό ρωσική κατοχή τμήμα της Ζαπορίζια μετά από ουκρανικές επιθέσεις

15:31

New York Times: Γιατί μια επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν είναι πολύ πιο ριψοκίνδυνη από τη σύλληψη του Μαδούρο

15:21

Ρωσία: Περιορισμός πτήσεων σε τέσσερα αεροδρόμια της Μόσχας

15:05

Τσουκαλάς: «Δεν περιμέναμε την Καθαρά Δευτέρα για να καταλάβουμε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετάει μονίμως χαρταετό»

14:42

ΕΕ: Προτείνει «πάγωμα» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ λόγω του «χάους» των δασμών Τραμπ

14:27

Κώτσηρας: Ελάφρυνση φορολογικών βαρών - Ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών

14:19

Επιστολή Μακρόν στον Τραμπ: Ζητά άρση των κυρώσεων κατά του Τιερί Μπρετόν και του δικαστή Νικολά Γκιγιού

13:55

Στουρνάρας στο Politico: H εντυπωσιακή ελληνική ανάπτυξη δεν εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο

13:36

Το Ισλαμικό Κράτος καλεί τους υποστηρικτές του να πολεμήσουν το νέο συριακό καθεστώς

13:24

Γροιλανδία: Δεν χρειαζόμαστε το πλωτό νοσοκομείο του Τραμπ, λέει ο Δανός υπουργός Άμυνας

13:10

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές Αθήνας - Θεσσαλονίκης ψάχνουν Έλληνες και ξένοι, πόσα δίνουν για αγορά/ενοικίαση

12:55

Ζαγοροχώρια: Μια βόλτα στα πιο εντυπωσιακά γεφύρια

12:33

Λήμνος: Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης - Χωρίς νερό η Μύρινα

12:22

Ο Τραμπ απορεί γιατί το Ιράν δεν έχει ήδη «συνθηκολογήσει»

12:07

Δυνατές εξαγγελίες από αδύναμους ηγέτες

12:02

Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες εξαιτίας πακιστανικών αεροπορικών επιδρομών

11:55

Λαγκάρντ: Η ΕΕ δεν χρειάζεται και τους 27 για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις

11:40

Κοντογεώργης: Η πολιτική της κυβέρνησης απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες χωρίς διαχωρισμούς και περιχαρακώσεις

11:28

Καλιφόρνια: Νεκρός και ο ένατος αγνοούμενος που παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα

11:24

Σπανάκης: Τα 228 έργα που εκτελούνται στα Δωδεκάνησα, με προϋπολογισμό 110 εκατ., είναι έργο της ΝΔ

11:04

BBC: Τα επτά σενάρια για επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

10:55

FT: Η Ελλάδα στοχεύει σε κεντρικό ρόλο στην μετά-Ρωσία αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης

10:49

Ο Τραμπ στέλνει πλωτό νοσοκομείο στη Γροιλανδία

10:47

Ουκρανία: Μαζικές ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones σε Κίεβο και άλλες περιοχές