Tip of the Day

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευθούν

10-02-2025 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευθούν

Σε εγρήγορση είναι κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Επιτροπών, (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν προληπτικά μέτρα όπως να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα ενώ είναι απαραίτητη η άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ακόμη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πχ Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από έναν σεισμό.

Συστήνεται ο εφοδιασμός με βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κλπ και η κατάλληλη στήριξη εάν υπάρχουν τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κλπ, ενώ τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα πρέπει να τοποθετηθούν σε χαμηλά σημεία. Σε περίπτωση σεισμού, εάν οι πολίτες είναι μέσα σε κτίριο θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να σκύψουν κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και να κρατήσουν με το χέρι τους το πόδι του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο, πρέπει να σκύψουν μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος τους και να προστατεύσουν με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα τους. Θα πρέπει να απομακρυνθούν από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα ενώ εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει:

-Να απομακρύνονται από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και να προφυλαχθούν κατάλληλα.

-Να απομακρύνονται από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

-Να απομακρύνονται, όσο μπορούν, από σημεία που μπορεί να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

Eάν οδηγούν θα πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα και να σταθμεύσουν στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια και χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Συγχαρητήρια από Τασούλα - Κακλαμάνη στην Εθνική Ομάδα Πόλο για το χάλκινο μετάλλιο

23:26

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Ούτε λέξη για τη Γλυφάδα την μέρα της μεγάλης νεροποντής»

22:59

Η Βρετανία ιδρύει το δικό της FBI - Ανακοινώθηκε η νέα Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία

22:33

Χατζηθεοδοσίου: Είναι στις προθέσεις μου να θέσω υποψηφιότητα για περιφερειάρχης Αττικής

22:19

ΔΕΔΔΗΕ σε δήμαρχο Γλυφάδας: Καμία εκσκαφή, μόνο απομάκρυνση υλικών

22:07

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 15 εκατ. ευρώ

21:54

Αιφνίδια επίσκεψη Χαρδαλιά στο Πέραμα: Κάποια θέματα μένουν στα συρτάρια δυστυχώς χωρίς λόγο

21:27

Σκέρτσος: Τι πετύχαμε για την αναπηρική κοινότητα το 2025;

21:14

Κικίλιας: «Μας κάνατε περήφανους για το ιστορικό χάλκινο της Εθνικής πόλο»

21:00

Στο τρίγωνο Καναδά - ΗΠΑ - Κίνας: Φουντώνει το εμπορικό «μπρα ντε φερ»

20:44

Άνοιξαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη βόρεια Συρία: Έφτασε βοήθεια στο Κομπάνι

20:30

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός αναζητά τη σορό του τελευταίου ομήρου

20:16

Μητσοτάκης για το χάλκινο της Εθνικής Πόλο: Είμαστε συγκινημένοι και υπερήφανοι

20:02

Ο CEO της Airbus προειδοποιεί για νέους κινδύνους με φόντο τους δασμούς

19:48

Σύρος: Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης

19:34

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον 80 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν σήμερα

19:20

«Χάλκινη» η Εθνική Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο: Με 5-12 την Ιταλία

19:06

Συνέδριο Νέας Αριστεράς: Αποφεύχθηκε η ρήξη - Παραμένει το χάσμα

18:52

Ζελένσκι: 100% έτοιμο το έγγραφο με τις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για Ουκρανία

18:38

Οι Δημοκρατικοί απειλούν με shutdown μετά τον θάνατο του 37χρονου - Παρέμβαση Ομπάμα

18:24

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 75χρονος που έπεσε από τον 4ο όροφο

18:10

Γουίτκοφ: Χρήσιμες οι συνομιλίες με Νετανιάχου για το σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας

17:56

Τρεις νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πυρά

17:42

Στο VIP Lounge του ΟΑΚΑ τη Δευτέρα η κοπή πίτας του Κωστή Χατζηδάκη

17:28

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης στο 29ο Παζάρι Βιβλίου

17:14

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό υπό Μητσοτάκη - Η ατζέντα

17:00

Χειμερινές εκπτώσεις: Ο κρίσιμος Ιανουάριος και η επόμενη μέρα - Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα

16:52

Στο έλεος της χιονοκαταιγίδας Fern οι ΗΠΑ - 4 νεκροί και 1 εκατ. σπίτια χωρίς ρεύμα

16:40

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει ο δρόμος για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας - Μετατρέπεται σε Πάρκο Μνήμης

16:26

Τζιτζικώστας: Ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη η δέσμευση της ΕΕ να καταπολεμά το μίσος σε κάθε του μορφή