Tip of the Day

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευθούν

10-02-2025 | 08:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να προστατευθούν

Σε εγρήγορση είναι κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Σύμφωνα με τις συστάσεις των Επιτροπών, (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), οι πολίτες καλούνται να ακολουθήσουν προληπτικά μέτρα όπως να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα ενώ είναι απαραίτητη η άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Ακόμη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΠ, οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί για τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, τα κατάλληλα σημεία προφύλαξης ανά χώρο, πώς κλείνει ο γενικός διακόπτης του ηλεκτρικού ρεύματος, ποια είναι τα χρήσιμα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πχ Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), ποιος είναι ο κοντινός ασφαλής χώρος που θα καταφύγετε και θα συναντηθείτε μετά από έναν σεισμό.

Συστήνεται ο εφοδιασμός με βασικά είδη πρώτης ανάγκης, όπως φαρμακείο, φορητό ραδιόφωνο, φακό, κλπ και η κατάλληλη στήριξη εάν υπάρχουν τα ογκώδη έπιπλα, τα φωτιστικά, τους ανεμιστήρες οροφής κλπ, ενώ τα βαριά ή εύθραυστα αντικείμενα πρέπει να τοποθετηθούν σε χαμηλά σημεία. Σε περίπτωση σεισμού, εάν οι πολίτες είναι μέσα σε κτίριο θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να σκύψουν κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και να κρατήσουν με το χέρι τους το πόδι του.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο, πρέπει να σκύψουν μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος τους και να προστατεύσουν με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα τους. Θα πρέπει να απομακρυνθούν από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα ενώ εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει:

-Να απομακρύνονται από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και να προφυλαχθούν κατάλληλα.

-Να απομακρύνονται από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).

-Να απομακρύνονται, όσο μπορούν, από σημεία που μπορεί να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

Eάν οδηγούν θα πρέπει να μειώσουν την ταχύτητα και να σταθμεύσουν στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια και χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:23

Νέο μπαράζ αφίξεων αλλοδαπών νότια της Γαύδου

15:13

Κοντογεώργης: Η οικονομική πρόταση του ΠΑΣΟΚ απαιτεί «υπερθηριώδη πλεονάσματα»

14:51

ΠΟΜΙΔΑ: Τι αλλάζει στα μισθωτήρια από το 2026

14:46

Παπασταύρου: Σημαντική αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας

14:38

Ρωσία: Ουκρανική επίθεση με 361 drones - Στόχος το διυλιστήριο Κιρίσι

14:28

Την ερχόμενη άνοιξη παραδίδεται πλήρως σε κυκλοφορία ο Ε65

14:17

Γεωργιάδης: Δεν περνάει ούτε μια μέρα που δεν εργαζόμαστε για ένα καλύτερο ΕΣΥ

14:07

AstraZeneca: «Πάγωσε» προγραμματισμένη επένδυση ύψους 200 εκατ. λιρών στη Βρετανία

13:54

Γαλλικά ομόλογα: Οι αποδόσεις τους δεν θυμίζουν χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης

13:47

Διπλή επιχείρηση διάσωσης μεταναστών νότια της Γαύδου

13:40

Βατικανό: Ο πάπας Λέων ο ΙΔ’ γιορτάζει σήμερα τα εβδομηκοστά του γενέθλια

13:36

Χρυσός: Το απόλυτα ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο

13:19

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο ανήλικη μετά από κατανάλωση αλκοόλ

13:15

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση στηρίζει με πράξεις τους ελεύθερους επαγγελματίες

13:09

Ρωσία: Καταστροφή στόχου από υπερηχητικό πύραυλο Zircon στη Θάλασσα του Μπάρεντς

13:00

ΔΕΘ-Ελλάδα και Βαλκάνια: Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και οι κοινές δράσεις

12:51

Ισπανία: Ένας νεκρός και 25 τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε σε μπαρ στη Μαδρίτη

12:47

Ιταλία: Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη θα επιβεβαιωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

12:38

Χατζηδάκης: Με τη ΝΔ η χώρα πηγαίνει ψηλότερα, όχι με λεφτόδεντρα της αντιπολίτευσης

12:31

Πιθανή συμφωνία Leonardo, Thales και Airbus για κατασκευή δορυφόρων

12:25

Θεσσαλονίκη: Αιματηρό επεισόδιο έξω από νυχτερινό κέντρο

12:20

Κίνα: Σχέδιο για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας

12:00

ΟΗΕ: Δημοσιεύτηκε η επιστολή - απάντηση της Ελλάδας για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο

11:51

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην γυναικεία ναυτική απασχόληση

11:36

Νέος γύρος αμερικανοκινεζικών επαφών στη Μαδρίτη - Χαμηλές οι προσδοκίες

11:17

Tα «θέλω» της Generation Z

11:12

Δένδιας: Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

11:02

Μητσοτάκης: Η προσφορά της Chevron ισχυρό μήνυμα αναγνώρισης της ενεργειακής και γεωπολιτικής σημασίας της χώρας

10:54

MyStreet: Η εφαρμογή που «αγκάλιασαν» οι πολίτες

10:48

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την 26η επέτειο του θανάτου του Γιάννου Κρανιδιώτη