Tip of the Day

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

30-01-2025 | 11:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

Δωρεάν 100.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά ψηφιακών υπογραφών διαθέτει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του gov.gr, τόσο σε πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικά μητρώα ή φορείς, στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης».

Η χρήση ψηφιακών υπογραφών μειώνει την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπηρεσίας είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, ενώ διευκολύνει ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών και ενισχύει τη διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι κοκ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή υποβάλλοντας αίτηση μέσω του gov.gr στην Ενότητα «Πολίτες και Καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Ηλεκτρονικές υπογραφές». Η έκδοση των πιστοποιητικών γίνεται από Εγκεκριμένους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ευρωπαϊκή λίστα εμπιστοσύνης και στα αντίστοιχα μητρώα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επίσης δεν προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής φορητής συσκευής (usb-token).

Ειδικότερα, για τα φυσικά πρόσωπα, η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης μέσω του gov.gr, από την οποία θα αντληθούν τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία, που θα προσυμπληρωθούν στην αίτηση. Όσον αφορά τα μέλη επαγγελματικού φορέα, αυτά ανακατευθύνονται μέσω του gov.gr στο αντίστοιχο περιβάλλον του φορέα. Με χρήση των προσωπικών κωδικών αυθεντικοποίησης του εκάστοτε φορέα, τα στοιχεία αντλούνται από το διασυνδεδεμένο μητρώο για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι όσες επαγγελματικές ενώσεις και φορείς το επιθυμούν καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση δωρεάν εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής, με σχετικό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης στα [email protected] ή στο [email protected], αναφέροντας ονομασία του φορέα, εκπρόσωπο για το συγκεκριμένο αίτημα και στοιχεία επικοινωνίας. Με την έγκριση του σχετικού αιτήματος θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων στο μητρώο του εκάστοτε φορέα, για διασύνδεση της εφαρμογής με το αντίστοιχο μητρώο και την ασφαλή αυθεντικοποίηση των μελών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:31

Νέα καταστήματα και διεύρυνση ζημιών για τη Sport Vision

09:22

Εκτόξευση για χρυσό και ασήμι μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς και την κόντρα με ΕΕ

09:20

Παπαθανάσης: Ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση κλειστού αθλητικού κέντρου Πτολεμαΐδας

09:13

Σε επίπεδα ρεκόρ η περιουσία των δισεκατομμυριούχων - Oxfam: Απειλή για τη δημοκρατία

09:09

Σε ιστορικό χαμηλό ο δείκτης γεννητικότητας στην Κίνα

08:56

Εκλογές στην Πορτογαλία: Κεντροαριστερά και ακροδεξιά θα αναμετρηθούν στον β΄ γύρο

08:52

Το μεσημέρι η συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες - 25μελής επιτροπή με 14 αιτήματα

08:42

Ευρωπαϊκή απάντηση στους δασμούς Τραμπ ζητά ο Γερμανός ΥΠΕΞ - Αιχμές για την εμπορική συμφωνία

08:40

Μεταξύ προσωπικών και πολιτικών αλλαγών

08:34

Κίνα: Έπιασε τον στόχο του 5% η ανάπτυξη για το 2025 - Ρεκόρ στο εμπορικό πλεόνασμα

08:27

Χιονοκουβέρτες ή χιονοαλυσίδες: Τι να προτιμήσω;

08:25

Ο Μπάτμαν έγινε 60 ετών!

08:24

Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης - Στην ατζέντα η επιλογή νέου Αντιπροέδρου στην ΕΚΤ

08:11

Τραμπ: Η απομάκρυνση της «ρωσικής απειλής» από τη Γροιλανδία «θα γίνει»

08:05

Πώς δεν θα έχουμε ξανά μπλόκα (IV): Βοήθεια και σε όσους φτιάχνουν αγροτικά μηχανήματα

08:01

Μεγάλη φωτιά με εκρήξεις σε εργοστάσιο με πλαστικά στο Μενίδι

07:57

Αέριο: Η Κομισιόν «μπαίνει στο παιχνίδι» του Κάθετου Διαδρόμου - Συνδρομή για τη βελτίωσή του

07:54

Σιδηροδρομική τραγωδία στην Ισπανία με 39 νεκρούς - Σάντσεθ: «Νύχτα βαθιάς οδύνης»

07:41

Από τους αγρότες στο Νταβός - Ντεμπούτο Πιερρ στο Eurogroup - Cool ο Αλέξης στη Θεσσαλονίκη

07:36

Στα 446,87 ευρώ αυξάνεται η εθνική σύνταξη το 2026 - Οι 10 ειδικές παροχές που συμπαρασύρει

07:31

Απ’ την αρχή στα δύσκολα στην προεδρία του Eurogroup o Κυριάκος Πιερρακάκης

07:25

IRC Ελληνικού: «Ψηλώνει» το τουριστικό project με καζίνο των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Hard Rock

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τα «κλειδιά» και οι παγίδες - Τι πρέπει να προσέξετε

07:10

Θετικός τόνος ΔΝΤ για ελληνικές τράπεζες και εποπτικό πλαίσιο

07:05

Οι Θεσμοί... ξανάρχονται - Φόβοι για ράλι στην ενέργεια - Εμπορικοί πόλεμοι και άλλα

23:58

Χρυσοχοΐδης: Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατίας

23:29

Ανοικτά για το κοινό τα χιονοδρομικά κέντρα της Β. Ελλάδας

23:15

Καναδάς: Συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα του προέδρου Τραμπ

22:46

Πεκίνο: Ετήσια αύξηση 27% κατέγραψαν τα έσοδα των καλλιτεχνικών παραστάσεων της κινεζικής πρωτεύουσας το 2025

22:22

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Έκτακτη συνεδρίαση για τη Γροιλανδία τις επόμενες ημέρες