Tip of the Day

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

30-01-2025 | 11:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

Δωρεάν 100.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά ψηφιακών υπογραφών διαθέτει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του gov.gr, τόσο σε πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικά μητρώα ή φορείς, στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης».

Η χρήση ψηφιακών υπογραφών μειώνει την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπηρεσίας είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, ενώ διευκολύνει ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών και ενισχύει τη διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι κοκ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή υποβάλλοντας αίτηση μέσω του gov.gr στην Ενότητα «Πολίτες και Καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Ηλεκτρονικές υπογραφές». Η έκδοση των πιστοποιητικών γίνεται από Εγκεκριμένους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ευρωπαϊκή λίστα εμπιστοσύνης και στα αντίστοιχα μητρώα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επίσης δεν προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής φορητής συσκευής (usb-token).

Ειδικότερα, για τα φυσικά πρόσωπα, η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης μέσω του gov.gr, από την οποία θα αντληθούν τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία, που θα προσυμπληρωθούν στην αίτηση. Όσον αφορά τα μέλη επαγγελματικού φορέα, αυτά ανακατευθύνονται μέσω του gov.gr στο αντίστοιχο περιβάλλον του φορέα. Με χρήση των προσωπικών κωδικών αυθεντικοποίησης του εκάστοτε φορέα, τα στοιχεία αντλούνται από το διασυνδεδεμένο μητρώο για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι όσες επαγγελματικές ενώσεις και φορείς το επιθυμούν καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση δωρεάν εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής, με σχετικό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης στα [email protected] ή στο [email protected], αναφέροντας ονομασία του φορέα, εκπρόσωπο για το συγκεκριμένο αίτημα και στοιχεία επικοινωνίας. Με την έγκριση του σχετικού αιτήματος θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων στο μητρώο του εκάστοτε φορέα, για διασύνδεση της εφαρμογής με το αντίστοιχο μητρώο και την ασφαλή αυθεντικοποίηση των μελών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:25

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητά προϋπολογισμό στο 1,27% του ΑΕΠ χωρίς τα δάνεια του NextGenerationEU

15:21

UBS: Περιουσιακά στοιχεία 83 τρισ. δολαρίων θα αλλάξουν χέρια τις επόμενες δύο δεκαετίες

15:12

ILO: Προειδοποιεί για 840.000 θανάτους ετησίως λόγω των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία

15:09

Τριζόνια: Απόδραση στο μοναδικό νησί του Κορινθιακού που κατοικείται

15:05

Standard & Poor’s: Υποβαθμίζει στο 1,7% την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη

15:01

Γαλλία: Επιτυχημένες οι πρώτες δοκιμές των drones Camcopter S-100 που προορίζονται για τις ελληνικές φρεγάτες

14:57

Politico: Ο πόλεμος στο Ιράν εκθέτει τις αδυναμίες του NATO

14:52

Μπρατάκος: «Η Ελλάδα να γίνει κόμβος συνεργασιών και επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη»

14:46

Συμφωνία 6 δισ. δολαρίων για LNG στην Αλβανία μεταξύ Venture Global και Aktor LNG

14:45

Κακολύρης (Socialdoo): Oι εταιρείες χρειάζονται δομική και εποικοδομητική επικοινωνία

14:40

myΔΕΗ: Νέες προσφορές και επιβραβεύσεις μέσω myRewards Coupons

14:33

ΕΣΠΑ όπως… Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα θέλει κονδύλια με όρους, ορόσημα και μεταρρυθμίσεις

14:32

Messinia Challenge 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη γιορτή αθλητισμού και ευεξίας

14:31

ΤτΕ: Αμετάβλητα τα κριτήρια χορήγησης δανείων το α' τρίμηνο

14:28

Ζελένσκι: «Η αγορά κλεμμένων ουκρανικών σιτηρών από το Ισραήλ είναι παράνομη»

14:23

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι γεννήσεις στη Γερμανία

14:10

Coca-Cola: Άλμα εσόδων 12% στο 1ο τρίμηνο - Στα 12,47 δισ. δολάρια

14:02

Στην Κύπρο για την υπουργική διάσκεψη για τους Ναυτικούς ο Β. Κικίλιας

13:59

Elounda Hills: Υπογραφή συμβάσεων ECI με AKTOR και Δομική Κρήτης

13:57

GM: Αναβάθμιση guidance για το 2026 - Επιστροφή 500 εκατ. δολαρίων από δασμούς Τραμπ

13:53

ΗΠΑ: Ο Τζίμι Κίμελ δήλωσε ότι το αστείο του για την Μελάνια Τραμπ παρερμηνεύτηκε

13:51

Οι ιογενείς ηπατίτιδες στοιχίζουν τη ζωή σε 1,34 εκατ. ασθενείς ετησίως - Καθυστερεί το πλάνο για την εξάλειψή τους

13:46

Οδηγός της ΕΣΕΕ για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας

13:38

Εμίρης (Alpha Bank): Κρίσιμη η ενίσχυση της καινοτομίας, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας

13:36

Μητσοτάκης για Βασιλίσσης Όλγας: «Ένα όραμα δεκαετιών σήμερα έχει γίνει πραγματικότητα»

13:32

Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ από το χείλος της χρεοκοπίας επί ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται εθνικός πρωταθλητής

13:29

Αύξηση 15,4% στις οικοδομικές άδειες τον Ιανουάριο

13:23

Πρωτομαγιά: Χωρίς τρένα και προαστιακό - Ποια δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία την Πέμπτη

13:17

Διεκόπη για τις 27 Μαΐου η δίκη για τα Τέμπη

13:09

Μήνυμα ενότητας από τον βασιλιά Κάρολο στο αμερικανικό κογκρέσο