Tip of the Day

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

30-01-2025 | 11:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

Δωρεάν 100.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά ψηφιακών υπογραφών διαθέτει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του gov.gr, τόσο σε πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικά μητρώα ή φορείς, στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης».

Η χρήση ψηφιακών υπογραφών μειώνει την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπηρεσίας είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, ενώ διευκολύνει ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών και ενισχύει τη διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι κοκ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή υποβάλλοντας αίτηση μέσω του gov.gr στην Ενότητα «Πολίτες και Καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Ηλεκτρονικές υπογραφές». Η έκδοση των πιστοποιητικών γίνεται από Εγκεκριμένους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ευρωπαϊκή λίστα εμπιστοσύνης και στα αντίστοιχα μητρώα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επίσης δεν προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής φορητής συσκευής (usb-token).

Ειδικότερα, για τα φυσικά πρόσωπα, η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης μέσω του gov.gr, από την οποία θα αντληθούν τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία, που θα προσυμπληρωθούν στην αίτηση. Όσον αφορά τα μέλη επαγγελματικού φορέα, αυτά ανακατευθύνονται μέσω του gov.gr στο αντίστοιχο περιβάλλον του φορέα. Με χρήση των προσωπικών κωδικών αυθεντικοποίησης του εκάστοτε φορέα, τα στοιχεία αντλούνται από το διασυνδεδεμένο μητρώο για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι όσες επαγγελματικές ενώσεις και φορείς το επιθυμούν καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση δωρεάν εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής, με σχετικό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης στα [email protected] ή στο [email protected], αναφέροντας ονομασία του φορέα, εκπρόσωπο για το συγκεκριμένο αίτημα και στοιχεία επικοινωνίας. Με την έγκριση του σχετικού αιτήματος θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων στο μητρώο του εκάστοτε φορέα, για διασύνδεση της εφαρμογής με το αντίστοιχο μητρώο και την ασφαλή αυθεντικοποίηση των μελών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:19

Απεργούν τα ταξί σε όλη την Ελλάδα

11:17

Praktiker Hellas: Επανεκκίνηση με τη στήριξη της Dedeman - Νέα, δυναμική φάση ανάπτυξης

11:16

Παπασταύρου: Οι δηλώσεις Τραμπ επιβεβαιώνουν τις πιο ισχυρές από ποτέ σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

11:10

Επεκτείνεται η συνεργασία IDE-RAYTHEON: Νέα έργα άνω των 108 εκατ. δολαρίων για το Patriot

10:58

Η Sunlight επιτυγχάνει ένα ακόμη ορόσημο στην ηλεκτροκίνηση της ναυτιλιακής βιομηχανίας

10:54

ΠΑΣΟΚ: Αναστολή κομματικής ιδιότητας της Αναστασίας Χατζηδάκη για την υπόθεση ΟΠΕΚΑ

10:52

Θεοδωρικάκος: «Η ΝΔ έχει τη μόνη θετική και δυναμική πρόταση για την Ελλάδα του 2030»

10:47

Προς «πράσινο 3x3» οι ευρωαγορές

10:36

Qualco UK: Στρατηγική συνεργασία με την Thames Water στο Ηνωμένο Βασίλειο

10:23

Χρηματιστήριο: Σήμα αντίδρασης από τράπεζες με αιχμή την Κύπρου

10:10

Airbnb: «Κάντε κράτηση τώρα, πληρώστε αργότερα» - Νέος τρόπος πληρωμής με μεγαλύτερη ευελιξία

10:01

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να συμβάλει άμεσα στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ

10:00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην Αθήνα - Τι διεκδικούν

09:57

ΟΝΕΧ Ναυπηγεία Σύρου: Σε λειτουργία μετά από 15 χρόνια το σύστημα ανέλκυσης πλοίων Syncrolift

09:48

Παπαθανάσης: Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο Έξυπνες Πόλεις - Δράσεις σε Ελλάδα και Αλβανία

09:46

Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για επιδότηση 17.500 ευρώ σε νέους έως 29 ετών

09:35

Microsoft: Επενδύσεις 50 δισ. δολαρίων στον «Παγκόσμιο Νότο» με άρωμα ΑΙ

09:24

Ο Βανς διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «καμιά σύγκρουση» με τον Ρούμπιο

09:23

Τρ. Κύπρου: Καθαρά κέρδη 128 εκατ. στο δ' τρίμηνο και ρεκόρ πιστωτικής επέκτασης

09:18

Ο Μερτς αποκλείει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία

09:12

Σε χαμηλό 10 μηνών ο πληθωρισμός στη Βρετανία - Στο 3% τον Ιανουάριο

09:05

Δεύτερη ημέρα συνομιλιών Ρωσίας - Ουκρανίας: «Ουσιαστική πρόοδο» βλέπουν οι ΗΠΑ

08:58

Ποιος θα οδηγεί το τρακτέρ το 2035; Η βόμβα της γήρανσης και η «Gen Z» που γυρίζει την πλάτη

08:50

Ανεβάζει ταχύτητα το 5G SA στην Ελλάδα - Οι επιδόσεις

08:45

Άλμα εξαγωγών για την Αφοί Χαΐτογλου - Επόμενοι «σταθμοί» Ιαπωνία και Κορέα

08:38

Γεωργιάδης: Το ΙΦΕΤ είναι η μεγαλύτερη φαρμακαποθήκη της χώρας

08:37

Στρατηγικής σημασίας η παρουσία Μητσοτάκη στο India AI Impact Summit - Το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων

08:36

«Ταύρος» για το Χρηματιστήριο η AXIA - Οι κορυφαίες επιλογές

08:20

Τα έπαθλα για τα μετάλλια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

08:16

FT: Η Λαγκάρντ θέλει να εγκαταλείψει την ΕΚΤ ενόψει προεδρικών εκλογών στη Γαλλία