Tip of the Day

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

30-01-2025 | 11:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δωρεάν 100.000 ψηφιακές υπογραφές σε πολίτες και επαγγελματίες

Δωρεάν 100.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά ψηφιακών υπογραφών διαθέτει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μέσω του gov.gr, τόσο σε πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε επαγγελματικά μητρώα ή φορείς, στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης».

Η χρήση ψηφιακών υπογραφών μειώνει την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας για τη διεκπεραίωση μιας υπηρεσίας είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού τομέα, ενώ διευκολύνει ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην επιτάχυνση διοικητικών διαδικασιών και ενισχύει τη διάθεση ψηφιακών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι κοκ.

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή υποβάλλοντας αίτηση μέσω του gov.gr στην Ενότητα «Πολίτες και Καθημερινότητα» και στην υποενότητα «Ηλεκτρονικές υπογραφές». Η έκδοση των πιστοποιητικών γίνεται από Εγκεκριμένους Παρόχους Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στην ευρωπαϊκή λίστα εμπιστοσύνης και στα αντίστοιχα μητρώα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Επίσης δεν προϋποθέτει την ύπαρξη σχετικής φορητής συσκευής (usb-token).

Ειδικότερα, για τα φυσικά πρόσωπα, η διαδικασία περιλαμβάνει την έκδοση Υπεύθυνης Δήλωσης μέσω του gov.gr, από την οποία θα αντληθούν τα απαραίτητα προσωπικά στοιχεία, που θα προσυμπληρωθούν στην αίτηση. Όσον αφορά τα μέλη επαγγελματικού φορέα, αυτά ανακατευθύνονται μέσω του gov.gr στο αντίστοιχο περιβάλλον του φορέα. Με χρήση των προσωπικών κωδικών αυθεντικοποίησης του εκάστοτε φορέα, τα στοιχεία αντλούνται από το διασυνδεδεμένο μητρώο για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι όσες επαγγελματικές ενώσεις και φορείς το επιθυμούν καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για απόκτηση δωρεάν εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών ηλεκτρονικής υπογραφής, με σχετικό αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Υπηρεσιών Εμπιστοσύνης στα [email protected] ή στο [email protected], αναφέροντας ονομασία του φορέα, εκπρόσωπο για το συγκεκριμένο αίτημα και στοιχεία επικοινωνίας. Με την έγκριση του σχετικού αιτήματος θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών συστημάτων στο μητρώο του εκάστοτε φορέα, για διασύνδεση της εφαρμογής με το αντίστοιχο μητρώο και την ασφαλή αυθεντικοποίηση των μελών του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:03

ΒΕΑ: Παρέμβαση Δαμίγου για στήριξη των επιχειρήσεων τροφίμων

12:55

«Το Ιράν πρέπει να συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου» λέει ο πρώην ΥΠΕΞ

12:52

Παραιτήθηκαν και οι Κώστας Σκρέκας - Νότης Μηταράκης

12:36

Σχοινάς και Λαζαρίδης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρνάς στο Πολιτικής Προστασίας

12:33

Στο 30,9% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Μάρτιο

12:15

Μπλε Κέδρος: Μειώθηκε στο 34,11% το ποσοστό του Μ. Ευμορφίδη

12:07

Πλήγμα σε μονάδα ενέργειας στο Κουβέιτ - Προσωρινή διακοπή λειτουργίας σε εγκαταστάσεις αερίου στα ΗΑΕ

12:02

Το Ισραήλ έχει πλήξει 3.500 στόχους σε όλο τον Λίβανο στη διάρκεια του μήνα που πέρασε

12:01

ΚΕΦΙΜ: Στην Ελλάδα η υψηλότερη αναλογία κατώτατου προς μέσο μισθό της ΕΕ

12:01

Goldman Sachs: «Ταύρος» για το ΧΑ - Στις 2.500 μονάδες ο στόχος

11:59

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία πρέπει να εγκαταλείψει την «ανεκτική στάση» για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

11:56

Lancet: Μείωση των θανάτων από παιδικό καρκίνο, αλλά και μεγάλες ανισότητες

11:54

Ιταλία: Έως την Πρωτομαγιά η μείωση των φόρων στα καύσιμα

11:53

Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση του 2008 οι spot τιμές του brent

11:47

Εκτός κυβέρνησης Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος

11:44

Ζαχαράκη για Ψηφιακό Φροντιστήριο: Επεκτείνεται σε Α΄ και Β΄ Λυκείου

11:40

Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Θα μελετήσουμε τις δικογραφίες και θα γίνουν κινήσεις

11:36

Έρευνες στο σπίτι και στο γραφείο του Γιάννη Παναγόπουλου

11:27

Ο φονικότερος σεισμός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας – «Ο μεγάλος χαλασμός» της Χίου

11:20

Ουκρανία: Νυχτερινή ομοβροντία πυραύλων και drones από τη Ρωσία - Πάνω από 400 πλήγματα

11:09

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή οι νέες δικογραφίες - Ζητείται άρση ασυλίας και παραπομπή

11:02

ΗΠΑ: Ο Χέγκσεθ απέπεμψε τον αρχηγό του Στρατού και δύο ακόμη στρατηγούς

10:49

Ρωσία: Τουλάχιστον 22 τραυματίες μετά από εκτροχιασμό τρένου στα Ουράλια

10:43

SpaceX: Στοχεύει σε αποτίμηση 2 τρισ. δολαρίων με την IPO της

10:37

Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή δώρου Πάσχα

10:26

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Premia η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ

10:13

Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Αθήνα, Ευρώπη και ΗΠΑ λόγω του Πάσχα των Καθολικών

10:00

Στενό του Oρμούζ: Το Ιράν προειδοποιεί το ΣΑ του ΟΗΕ κατά κάθε «προκλητικής ενέργειας»

09:52

«Καλωδιώνονται» Σαντορίνη και Θηρασιά για την έγκαιρη ανίχνευση σεισμικής δραστηριότητας

09:47

Ποιος πληρώνει τις ζημιές σε τροχαίο ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα;