Tip of the Day

Τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα στο σπίτι

Newsroom
15-10-2024 | 08:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα στο σπίτι

Η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στο σπίτι αποτελεί έναν άμεσο τρόπο ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος ενώ έμμεσα οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων. Μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στο σπίτι σας, οι οποίες ωστόσο μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Μια πρώτη ενέργεια είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Αποφύγετε την αγορά πλαστικών μπουκαλιών νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε μαζί σας το δικό σας μπουκάλι νερό όποτε βγαίνετε έξω. Αφαιρέστε τα πλαστικά καλαμάκια και πιείτε απευθείας από το ποτήρι ή χρησιμοποιήστε χαλύβδινα ή γυάλινα ποτήρια αντί για πλαστικά και έχετε μαζί σας μια υφασμάτινη τσάντα κάθε φορά που βγαίνετε για ψώνια. Μπορείτε ακόμη και να μετατρέψετε τα παλιά σας τζιν ή κομμάτια τζιν σε τσάντες.

Πολλές χώρες που διαχωρίζουν τα απόβλητα έχουν καταφέρει να τα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να μιμηθούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες. Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων όχι μόνο καθιστά τη διαδικασία ανακύκλωσης πολύ πιο εύκολη, αλλά θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού περιβάλλοντος. Ομοίως θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί και προϊόντα χαρτιού στο σπίτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πετσέτες αντί για χαρτοπετσέτες στην κουζίνα. Αγοράστε ηλεκτρονικά βιβλία αντί για έντυπα. Προτιμήστε μεταλλικά ή φιλικά προς το περιβάλλον πιάτα και μαχαιροπίρουνα αντί να χρησιμοποιείτε χάρτινα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα απόβλητα μετατρέποντας τα υγρά απόβλητα σε λιπάσματα για τα φυτά. Επιπλέον, εάν έχετε ή σκοπεύετε να αναπτύξετε τον δικό σας κήπο, θα έχετε σπιτικά, φιλικά προς το περιβάλλον, λιπάσματα χωρίς χημικά.

Πολλά απόβλητα δημιουργούνται από τους ανθρώπους που πετούν τα περιττά τρόφιμα επειδή δεν έχουν προγραμματίσει τα γεύματά τους εκ των προτέρων. Ένας από τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων είναι ο σχεδιασμός, ο οποίος βοηθά σίγουρα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μακροπρόθεσμα, θα εξοικονομήσετε επίσης χρήματα ενώ θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε και καλύτερες αγοραστικές συνήθειες (παντοπωλείου).

Όταν επενδύετε σε ρούχα καλής ποιότητας μειώνετε τα απόβλητα που δημιουργούνται λόγω των πεταμένων ρούχων. Τα ρούχα καλής ποιότητας μπορεί να είναι λίγο ακριβά, αλλά διαρκούν και όταν τα βαρεθείτε, αντί να τα πετάξετε, μπορείτε να τα χαρίσετε.

Τέλος, ένα πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς σας online. Είναι πιο γρήγορο και χωρίς χαρτί. Ζητήστε από τις τράπεζές και άλλους οργανισμούς να σας στείλουν ηλεκτρονικές καταστάσεις ή ηλεκτρονικούς λογαριασμούς. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορείτε να το τοποθετήσετε στο διαδικτυακό ημερολόγιό σας και να κάνετε αυτοματοποιημένες πληρωμές, ώστε να μην χάνετε ποτέ μια πληρωμή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Συνελήφθησαν δύο άντρες στην Παιανία για απόπειρα εκβίασης και κλοπή

23:37

Δένδιας: Η Λατινική Αμερική είναι πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα από ό,τι πιστεύουμε

23:15

Κακλαμάνης: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη «νέα Αφρική»

23:10

Συμφωνία ΕΕ–Mercosur: Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία

22:48

Αλεξανδρούπολη: Συλλήψεις για ναρκωτικά

22:29

VDA: Το κόστος των νέων δασμών Τραμπ θα ήταν τεράστιο για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή βιομηχανία

22:16

Χαρακόπουλος: Να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια

21:54

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

21:47

Κίνα: Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

21:18

Συλλήψεις φυγόποινων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

20:59

ΗΠΑ: Καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει κάθε επιθετική δράση μεταξύ Χαλεπίου και Ράκα

20:24

Ισραήλ: Αμφισβητεί τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της Γάζας

20:16

Γεραπετρίτης για το Γ. Βασιλείου: Ένας πραγματιστής πατριώτης, όχι των εύκολων συνθημάτων

19:52

EE και Mercosur υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

19:48

Σκέρτσος: Περισσότερη ασφάλεια και στη θάλασσα

19:35

ΥΠΑ: Ξεκινούν στις 19/1 οι προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης υποδομών διαδρόμου του Αεροδρομίου Ηρακλείου

19:13

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία και η ασφάλεια

19:00

«Εκρηκτικό» ξεκίνημα έτους στο ΧΑ - Το καλύτερο της δεκαετίας για τις τράπεζες

18:47

Τραμπ: Επέβαλε έξτρα δασμούς στις χώρες που έστειλαν στρατό στη Γροιλανδία

18:43

Κύπρος: Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς στη Λάρνακα - Αναφορές για τραυματίες

18:20

ΕΛΑΣ: Σημαντικό χτύπημα στον παράνομο τζόγο - 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών σε κατάστημα στην Κυψέλη

18:12

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία» - Σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις

17:49

DW: Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει το σύνολο των αντοχών του στην Ευρώπη

17:32

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίζει μόνο τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, των τραπεζών και των γαλάζιων ακρίδων

17:17

Τσίπρας: Ο προοδευτικός κόσμος αναζητά μια ισχυρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη

17:00

Η βίαιη ενηλικίωση του Κάμπου: Το τέλος του μικροκαλλιεργητή και η επέλαση των «Big Ag»…

16:48

Γκουτέρες: Ευθυγράμμιση «ισχυρών δυνάμεων» με στόχο την «υπονόμευση» της διεθνούς συνεργασίας

16:28

Στους δρόμους οι Δανοί κατά των σχεδίων Τραμπ για την Γροιλανδία - «Γιάνκηδες, φύγετε»

15:53

Μασκ - Ο’Λίρι: Έγιναν μαλλιά - κουβάρια για το Starlink - «Είσαι ηλίθιος», «εσύ είσαι απόλυτος ηλίθιος»

15:37

Tesla: Σχεδόν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του τσιπ AI5 αυτόνομης οδήγησης