Tip of the Day

Τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα στο σπίτι

Newsroom
15-10-2024 | 08:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα στο σπίτι
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων στο σπίτι αποτελεί έναν άμεσο τρόπο ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος ενώ έμμεσα οδηγεί σε εξοικονόμηση πόρων. Μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές στο σπίτι σας, οι οποίες ωστόσο μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο.

Μια πρώτη ενέργεια είναι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τη χρήση πλαστικού όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Αποφύγετε την αγορά πλαστικών μπουκαλιών νερού. Εναλλακτικά, μπορείτε να έχετε μαζί σας το δικό σας μπουκάλι νερό όποτε βγαίνετε έξω. Αφαιρέστε τα πλαστικά καλαμάκια και πιείτε απευθείας από το ποτήρι ή χρησιμοποιήστε χαλύβδινα ή γυάλινα ποτήρια αντί για πλαστικά και έχετε μαζί σας μια υφασμάτινη τσάντα κάθε φορά που βγαίνετε για ψώνια. Μπορείτε ακόμη και να μετατρέψετε τα παλιά σας τζιν ή κομμάτια τζιν σε τσάντες.

Πολλές χώρες που διαχωρίζουν τα απόβλητα έχουν καταφέρει να τα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό. Πρέπει να μιμηθούμε τις βέλτιστες πρακτικές και να υιοθετήσουμε βιώσιμες συνήθειες. Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων όχι μόνο καθιστά τη διαδικασία ανακύκλωσης πολύ πιο εύκολη, αλλά θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς και καθαρού περιβάλλοντος. Ομοίως θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερο χαρτί και προϊόντα χαρτιού στο σπίτι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υφασμάτινες πετσέτες αντί για χαρτοπετσέτες στην κουζίνα. Αγοράστε ηλεκτρονικά βιβλία αντί για έντυπα. Προτιμήστε μεταλλικά ή φιλικά προς το περιβάλλον πιάτα και μαχαιροπίρουνα αντί να χρησιμοποιείτε χάρτινα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κομποστοποίηση μπορεί να μειώσει τα απόβλητα μετατρέποντας τα υγρά απόβλητα σε λιπάσματα για τα φυτά. Επιπλέον, εάν έχετε ή σκοπεύετε να αναπτύξετε τον δικό σας κήπο, θα έχετε σπιτικά, φιλικά προς το περιβάλλον, λιπάσματα χωρίς χημικά.

Πολλά απόβλητα δημιουργούνται από τους ανθρώπους που πετούν τα περιττά τρόφιμα επειδή δεν έχουν προγραμματίσει τα γεύματά τους εκ των προτέρων. Ένας από τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων είναι ο σχεδιασμός, ο οποίος βοηθά σίγουρα στη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μακροπρόθεσμα, θα εξοικονομήσετε επίσης χρήματα ενώ θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε και καλύτερες αγοραστικές συνήθειες (παντοπωλείου).

Όταν επενδύετε σε ρούχα καλής ποιότητας μειώνετε τα απόβλητα που δημιουργούνται λόγω των πεταμένων ρούχων. Τα ρούχα καλής ποιότητας μπορεί να είναι λίγο ακριβά, αλλά διαρκούν και όταν τα βαρεθείτε, αντί να τα πετάξετε, μπορείτε να τα χαρίσετε.

Τέλος, ένα πληρώσετε όλους τους λογαριασμούς σας online. Είναι πιο γρήγορο και χωρίς χαρτί. Ζητήστε από τις τράπεζές και άλλους οργανισμούς να σας στείλουν ηλεκτρονικές καταστάσεις ή ηλεκτρονικούς λογαριασμούς. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορείτε να το τοποθετήσετε στο διαδικτυακό ημερολόγιό σας και να κάνετε αυτοματοποιημένες πληρωμές, ώστε να μην χάνετε ποτέ μια πληρωμή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:24

Το νέο πλεονέκτημα των ξενοδοχείων

08:12

Στρατιωτική θητεία 9 μηνών για όσους καταταγούν χωρίς αναβολή

08:08

Υπόθεση Evergrande: Ισόβια στον ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού – Χάνει όλη την περιουσία του

08:01

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος «βάζει γκολ» στο Άνφιλντ

07:54

Φθηνό καλοκαίρι, ακριβός χειμώνας;

07:54

ΗΠΑ: Το χρέος έσπασε το φράγμα των 40 τρισ. δολαρίων – «Βουνό» ο λογαριασμός των τόκων

07:48

Copernicus: Ο δεύτερος θερμότερος Ιούλιος στον πλανήτη - Η Ελλάδα και ο «εκρηκτικός» συνδυασμός για τις πυρκαγιές

07:43

ΜΕΤΚΑ: Πώς έχουν ενισχυθεί παραγωγική «μηχανή», μεγέθη και ανεκτέλεστο

07:41

Καύση απορριμμάτων: Μπαίνει στο ευρωπαϊκό «χρηματιστήριο ρύπων» – Τι αλλάζει και τι σημαίνει για την Ελλάδα

07:33

«Πράσινο φως» για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου (ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ)

07:28

Ο Τραμπ κήρυξε «οικονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου» στο Ιράν

07:21

Ακίνητα: Διπλή παρέμβαση στον ΦΠΑ για να «ξεκλειδώσουν» νέες κατοικίες - Σχέδιο για μειωμένο συντελεστή στις κοινωνικές κατοικίες

07:17

Ο Μητσοτάκης ανεβάζει στροφές - Ο ΑΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ - Η Αριστερά μετρά δυνάμεις

07:09

Οι νίκες και οι «κόφτες» του νέου χωροταξικού - Το μεγάλο παζάρι των δασμών - Η δίψα για «τεχνολογία του μέλλοντος»

23:50

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε επιθέσεις

23:47

Νετανιάχου: Στείλαμε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη Συρία

23:40

Ελβετία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951 η στάθμη της λίμνης της Ζυρίχης

23:35

Ισπανία: Νέα πυρκαγιά δυτικά της Μαδρίτης

23:19

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

23:12

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί με βοήθεια από τα ομόλογα - «Απογείωση» +177% της Moderna

22:54

Η Ελβετία θα ζητήσει από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

22:36

Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων: Σε 897 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1%, παραμένει στα 91 δολ. το Brent

22:04

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Αντιδρά στο χωροταξικό για τα ελληνικά πάρκα ΑΠΕ

21:57

Χρυσός: Ράλι άνω του 3% με αέρα από τη μαζική επαναγορά ομολόγων

21:37

Ο Γκουτέρες καταδικάζει τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ για τη Γάζα

21:31

Πρακτικά Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

21:22

Ισραήλ: Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία

20:58

Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος 8%, ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία