Tip of the Day

Κρίση νερού: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

26-08-2024 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίση νερού: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

Με την πάροδο των χρόνων και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, οι επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερα μέτρα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Ωστόσο, η κακή διαχείριση του νερού και τα ζητήματα λειψυδρίας δεν βρίσκονται στην ατζέντα των περισσότερων εταιρειών. Σύμφωνα με την UNICEF, 4 δισεκατομμύρια άτομα (τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο.

Η ατομική ευθύνη παίζει σημαντικό ρόλο και κάθε άτομο πρέπει να σώσει κάθε σταγόνα, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την καταστροφή, επειδή είναι οι κύριοι καταναλωτές φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μπορούν να εφαρμόσουν μερικά μέτρα για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην παγκόσμια κρίση νερού.

Μέτρηση και διαχείριση χρήσης

Η αποτελεσματική μείωση του αποτυπώματος νερού ενός οργανισμού απαιτεί τη μέτρηση του όγκου που καταναλώνεται και των παραγόμενων λυμάτων. Ενώ όλες οι βιομηχανίες βασίζονται στο νερό, ορισμένες εξαρτώνται περισσότερο από άλλες.

Όποιο κι αν είναι το μέγεθος, η κλίμακα και ο τομέας μιας επιχείρησης, η διοίκηση πρέπει να υιοθετήσει μια σωστή προσέγγιση στη διαχείριση του νερού. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της υπερκατανάλωσης, την αποφυγή διαρροών και την πρόληψη της μόλυνσης των φυσικών πόρων. Το Forbes σημειώνει ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως η τηλεπισκόπηση, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Internet of Things (IoT) μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να μετρούν, να διαχειρίζονται και να εξοικονομούν νερό.

Υιοθετήστε πρακτικές αποδοτικής χρήσης νερού

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν σε πρακτικές αποδοτικής χρήσης νερού σε όλες τις δραστηριότητές τους για να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση και τη σπατάλη νερού. Οι κατασκευαστές μπορούν να ανακυκλώσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν το νερό και να βελτιστοποιήσουν τα συστήματα ψύξης και οι αγρότες μπορούν να υιοθετήσουν τεχνικές ακριβείας άρδευσης για να αυξήσουν την αποδοτικότητα στα πρότυπα χρήσης τους.

Η συλλογή νερού από την ατμόσφαιρα είναι μια καινοτόμος τεχνική που μπορούν να εξερευνήσουν οι επιχειρήσεις για να συμπληρώσουν τους παραδοσιακούς πόρους. Περιλαμβάνει την εξαγωγή νερού από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συσκευές. Η τεχνολογία είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ημίξηρες και άνυδρες περιοχές με οξεία προβλήματα σπανιότητας.

Επενδύσεις σε νέες υποδομές

Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα, την πρόσβαση και τη διανομή του νερού στις τοπικές κοινότητες. Στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο, οι περισσότεροι οργανισμοί ακολουθούν περιβαλλοντικές, κοινωνικές αρχές και αρχές διακυβέρνησης (ESG) για να παραμείνουν στην κορυφή της τάσης. Μια μελέτη Morningstar ανέφερε ότι το 90% των εταιρειών έχουν (ή αναπτύσσουν) μια στρατηγική ESG.

Το να καταστήσει μια επιχείρηση τη διατήρηση του νερού τον πυρήνα της στρατηγικής της για το ESG είναι μια καλή ιδέα. Για παράδειγμα, μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή σταθμών επεξεργασίας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή να δημιουργήσετε συστήματα συλλογής βρόχινου νερού. Η επένδυση σε τοπικές υποδομές προσφέρει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να υποστηρίξει την κοινοτική ανάπτυξη και να χτίσει μια θετική φήμη.

Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Πολλές επιχειρήσεις έχουν πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε πολλές περιοχές και βιομηχανίες, καθεμία από τις οποίες έχει το δικό της αποτύπωμα νερού. Ακόμα κι αν ακολουθήσετε μια προσέγγιση διατήρησης, η συνεργασία με επιχειρήσεις που δεν κάνουν το ίδιο μπορεί να επηρεάσει το αποτύπωμά σας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν με ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των κοινοτήτων, των ΜΚΟ και άλλων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συλλογικών λύσεων για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της λειψυδρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Τουλάχιστον 26 νεκροί από ανατροπή σκάφους στη Νιγηρία

23:37

Βούτσιτς: Το διεθνές δίκαιο δεν λειτουργεί, δημιουργεί κακό προηγούμενο η επέμβαση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

23:15

ΥΠΠΟ: Το Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού εγκαθίσταται στην καρδιά της Αθήνας

22:47

Βόρεια Κορέα: Η Πιονγιάνγκ καταδικάζει τη σύλληψη Μαδούρο από τις ΗΠΑ

22:16

Μείωση τροχαίων ατυχημάτων στη Δυτική Μακεδονία τον Δεκέμβριο του 2025

21:47

Ρέθυμνο: Στα χέρια της ΕΛΑΣ δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών

21:18

Αλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί διακινητές που προωθούσαν μη νόμιμους μετανάστες

20:58

Μεντβέντεφ: Οι ενέργειες Τραμπ στη Βενεζουέλα είναι παράνομες αλλά συνεπείς ως προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ

20:54

Μητσοτάκης: Μόνο θλίψη προκαλεί η ξαφνική απώλεια του Γιώργου Παπαδάκη

20:49

Δήμας: Το πρόβλημα με τις συχνότητες του FIR Αθηνών πλέον έχει αποκατασταθεί

20:35

Aegean: Νωρίς τη Δευτέρα αναμένεται η σταθεροποίηση των πτήσεων

20:11

Τραμπ: Η Ροντρίγκες θα πληρώσει υψηλότερο τίμημα από τον Μαδούρο αν δεν κάνει το σωστό

19:59

Χατζηδάκης: Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γιώργο Παπαδάκη

19:36

Aπό βλάβη του ίδιου του συστήματος πιθανώς η μαζική παρεμβολή στις συχνότητες του FIR Αθηνών

19:10

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παπαδάκης - Υπέστη οξύ έμφραγμα

19:00

Οι επενδυτές αντιμέτωποι με τεκτονικές αλλαγές και το 2026

18:56

Ρωσική επενδυτική «απόβαση» στη Μποτσουάνα για διαμάντια και σπάνιες γαίες

18:41

Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας: Ιδιαίτερα σοβαρό και πρωτοφανές περιστατικό

18:30

Φάμελλος: Επικίνδυνη για τη χώρα μας η δήλωση Μητσοτάκη, να φύγει το συντομότερο

18:23

Ανδρουλάκης: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να είναι ευκαιριακός

18:06

Δανία: Ζητά απ' τις ΗΠΑ απόλυτο σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Γροιλανδίας

17:50

Ρούμπιο: Η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με αξιωματούχους της Βενεζουέλας αν λάβουν σωστές αποφάσεις

17:00

Σούπερ μάρκετ: Πού θα επενδύσουν 1 δισ. ευρώ την επόμενη διετία

16:51

Βλάβη στο FIR: Μετ' εμποδίων οι πτήσεις - Έρευνα για μαζικές παρεμβολές

16:23

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες- 48ωρο κλείσιμο δρόμων σε κομβικά σημεία

16:00

Νετανιάχου: Το Ισραήλ στέκεται αλληλέγγυο στον αγώνα του ιρανικού λαού

15:28

Στάρμερ προς Εργατικούς: Αν με διώξετε το 2026 θα γίνει απόλυτο χάος

15:14

ΕΛΑΣ: Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας και εκτροπές στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

15:09

Ελβετία: Ταυτοποιήθηκαν άλλα 16 πτώματα της πυρκαγιάς του μπαρ στο Κραν Μοντανά

14:53

OPEC+: Διατηρεί σταθερή την παραγωγή πετρελαίου