Tip of the Day

Κρίση νερού: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις

26-08-2024 | 07:37
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κρίση νερού: Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με την πάροδο των χρόνων και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG, οι επιχειρήσεις υιοθετούν όλο και περισσότερα μέτρα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να επιτύχουν τους καθαρούς μηδενικούς στόχους. Ωστόσο, η κακή διαχείριση του νερού και τα ζητήματα λειψυδρίας δεν βρίσκονται στην ατζέντα των περισσότερων εταιρειών. Σύμφωνα με την UNICEF, 4 δισεκατομμύρια άτομα (τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού) αντιμετωπίζουν σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μήνα κάθε χρόνο.

Η ατομική ευθύνη παίζει σημαντικό ρόλο και κάθε άτομο πρέπει να σώσει κάθε σταγόνα, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την καταστροφή, επειδή είναι οι κύριοι καταναλωτές φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων μπορούν να εφαρμόσουν μερικά μέτρα για να συμβάλουν στη μάχη ενάντια στην παγκόσμια κρίση νερού.

Μέτρηση και διαχείριση χρήσης

Η αποτελεσματική μείωση του αποτυπώματος νερού ενός οργανισμού απαιτεί τη μέτρηση του όγκου που καταναλώνεται και των παραγόμενων λυμάτων. Ενώ όλες οι βιομηχανίες βασίζονται στο νερό, ορισμένες εξαρτώνται περισσότερο από άλλες.

Όποιο κι αν είναι το μέγεθος, η κλίμακα και ο τομέας μιας επιχείρησης, η διοίκηση πρέπει να υιοθετήσει μια σωστή προσέγγιση στη διαχείριση του νερού. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση της υπερκατανάλωσης, την αποφυγή διαρροών και την πρόληψη της μόλυνσης των φυσικών πόρων. Το Forbes σημειώνει ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες όπως η τηλεπισκόπηση, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Internet of Things (IoT) μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να μετρούν, να διαχειρίζονται και να εξοικονομούν νερό.

Υιοθετήστε πρακτικές αποδοτικής χρήσης νερού

Οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν σε πρακτικές αποδοτικής χρήσης νερού σε όλες τις δραστηριότητές τους για να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση και τη σπατάλη νερού. Οι κατασκευαστές μπορούν να ανακυκλώσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν το νερό και να βελτιστοποιήσουν τα συστήματα ψύξης και οι αγρότες μπορούν να υιοθετήσουν τεχνικές ακριβείας άρδευσης για να αυξήσουν την αποδοτικότητα στα πρότυπα χρήσης τους.

Η συλλογή νερού από την ατμόσφαιρα είναι μια καινοτόμος τεχνική που μπορούν να εξερευνήσουν οι επιχειρήσεις για να συμπληρώσουν τους παραδοσιακούς πόρους. Περιλαμβάνει την εξαγωγή νερού από την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες συσκευές. Η τεχνολογία είναι κατάλληλη για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ημίξηρες και άνυδρες περιοχές με οξεία προβλήματα σπανιότητας.

Επενδύσεις σε νέες υποδομές

Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής που βελτιώνουν την ποιότητα, την πρόσβαση και τη διανομή του νερού στις τοπικές κοινότητες. Στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο, οι περισσότεροι οργανισμοί ακολουθούν περιβαλλοντικές, κοινωνικές αρχές και αρχές διακυβέρνησης (ESG) για να παραμείνουν στην κορυφή της τάσης. Μια μελέτη Morningstar ανέφερε ότι το 90% των εταιρειών έχουν (ή αναπτύσσουν) μια στρατηγική ESG.

Το να καταστήσει μια επιχείρηση τη διατήρηση του νερού τον πυρήνα της στρατηγικής της για το ESG είναι μια καλή ιδέα. Για παράδειγμα, μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή σταθμών επεξεργασίας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή να δημιουργήσετε συστήματα συλλογής βρόχινου νερού. Η επένδυση σε τοπικές υποδομές προσφέρει στην επιχείρηση τη δυνατότητα να υποστηρίξει την κοινοτική ανάπτυξη και να χτίσει μια θετική φήμη.

Βελτιστοποίηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Πολλές επιχειρήσεις έχουν πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού που εκτείνονται σε πολλές περιοχές και βιομηχανίες, καθεμία από τις οποίες έχει το δικό της αποτύπωμα νερού. Ακόμα κι αν ακολουθήσετε μια προσέγγιση διατήρησης, η συνεργασία με επιχειρήσεις που δεν κάνουν το ίδιο μπορεί να επηρεάσει το αποτύπωμά σας.

Επίσης, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν με ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των κοινοτήτων, των ΜΚΟ και άλλων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη συλλογικών λύσεων για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της λειψυδρίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:11

Σε κλοιό καύσωνα και σήμερα η χώρα, με υψηλή θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη

09:06

Goldman Sachs: Το brent μπορεί να ξεπεράσει τα 120 δολάρια εάν συνεχιστούν οι διαταραχές

08:53

Σε ιστορικό χαμηλό οι πυρκαγιές στο τμήμα του Αμαζονίου στη Βραζιλία το 2025

08:53

ΙΟΒΕ: Κατά 36% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων την τελευταία δεκαετία

08:41

Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης: Να διατηρηθεί η δυναμική γιατί απέχει ακόμη η σύγκλιση

08:30

Καλύτερα από το αναμενόμενο τα κέρδη της Novartis το β΄ τρίμηνο

08:12

Οδηγίες πρόληψης και προστασίας από τον καύσωνα

07:47

Σήμα για ισχυρό τρίμηνο από Πειραιώς

07:35

Πόσα αξίζει το τρόπαιο του Μουντιάλ - Πέντε πράγματα που δεν ήξερες

07:34

Ο Τραμπ είχε «πολύ καλή» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπέρναμ

07:28

Εξοικονομώ: Το λάθος που μπορεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν δύο φορές

07:25

Δημόσιο: Χρωστάει πάνω από 3,7 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, συνταξιούχους, φορολογούμενους

07:24

Τραμπ: Δασμοί 50% σε καναδικά προϊόντα

07:20

Πώς μοιράζεται η «πίτα» των δημοσίων επενδύσεων στις Περιφέρειες – Το γράφημα της εβδομάδας

07:17

Συντάξεις χηρείας: Σήμερα η ψήφιση της διάταξης που καταργεί τις περικοπές- Επιπλέον κόστος 48,4 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ

07:15

«Όχι» από το Διοικητικό Εφετείο για τα πιλοτικά offshore αιολικά στο Βόρειο Αιγαίο - Εξετάζουν την «αντίδρασή» τους οι επενδυτές

07:12

Το σήμα Μητσοτάκη προς τους αυτοαπασχολούμενους - Το «μάθημα» της Εθνικής Ισπανίας -Η ΕΛ.ΑΣ και τα μη Κρατικά ΑΕΙ

07:06

Έτσι αναβαθμίζονται οι πλατφόρμες - Οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα - Στο ρελαντί το buyback της ΕΤΕ

23:59

Βρετανία: Ένας 28χρονος Βρετανός κατηγορείται για τον φόνο της Αν Γουίτικαμ

23:45

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί, 80 τραυματίες και 100 αγνοούμενοι από πλημμύρες

23:36

Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν για 10η νύχτα - Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων

23:36

Γαλλία: Προειδοποίηση στην Τεχεράνη για συνέπειες μετά τη σύλληψη διπλωματών

23:23

Ουγγαρία: Η Τζούντιτ Πόλγκαρ αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει την προεδρία της χώρας

23:07

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

23:01

Καταρρίψεις ιρανικών πυραύλων σε Ιράκ και Ιορδανία - Στόχευαν αμερικανικές βάσεις

22:52

Νικαράγουα: «Ποτέ ξανά εκλογές» διαμηνύει ο πρόεδρος Ορτέγα

22:40

Η Χαμάς όρισε τον Χαλίλ Αλ Χαγιά ως νέο ηγέτη της

22:23

Επικοινωνία Μπέρναμ με Τραμπ - «Κορυφαίες προτεραιότητες ασφάλεια και άμυνα»

22:19

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη με τις ΜμΕ και τους ελεύθερους επαγγελματίες

22:11

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη στον μεξικανό βαρόνο ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα