Tip of the Day

Ψηφιακό απόρρητο: Πόσοι χρήστες καλύπτουν τις webcams - Εμπιστοσύνη στην ανώνυμη περιήγηση

01-08-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ίντερνετ: Πόσοι καλύπτουν τις webcams - «Ναι» στην ανώνυμη περιήγηση

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών αποκαλύπτει η έρευνα «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» της Kaspersky.

Για παράδειγμα, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο. Από τη μία πλευρά, το 49% πιστεύει ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές του είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Web-Content Analyst της Kaspersky, Anna Larkina, εξηγεί: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη».

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ερωτηθέντες για να εξετάσει τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις τρέχουσες ψηφιακές προκαταλήψεις, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου και το θέμα της ψηφιακής αθανασίας. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και 500 στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:27

Επίσκεψη Λουκασένκο στη Βόρεια Κορέα μετά από πρόσκληση του Κιμ Γιονγκ Ουν

11:23

Ρεκόρ κερδοφορίας για Revolut το 2025 με 2,3 δισ. δολάρια

11:19

Στρατηγική συνεργασία QnR με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

11:08

Η Vitex εξαγόρασε την εταιρεία δομικών χημικών Microfill

11:01

Παπαστεργίου: Σύντομα τα μέτρα για τα social media στους ανηλίκους - Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

10:42

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές καθώς η αβεβαιότητα επιστρέφει

10:42

Μέτοχος στην Ελληνικά Οινοποιεία ο Εμμανουήλ Καραλής

10:36

Δούρος: Πώληση ακινήτων του πρώην εργοστασίου της για πρόωρη αποπληρωμή οφειλών

10:21

Σε βράχο ύψους 10 μέτρων ο ανδριάντας για την «Κυρά της Ρω»

10:10

Με αναδρομική ισχύ, από 15 Μαρτίου, η επιδότηση 15% στα λιπάσματα

10:05

Δανία: Άνοιξαν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

10:03

Υπεγράφη το mega trade deal ΕΕ - Αυστραλίας: Τι περιλαμβάνει

09:56

Παπαστράτος: Ο Γιώργος Μαργώνης νέος αντιπρόεδρος Ευρώπης της Philip Morris International

09:50

Παπαθανάσης: Νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις νοσοκομείων ύψους 12,29 εκατ. ευρώ

09:42

Πρόστιμα και συλλήψεις σε εκπαιδευτήρια - Εξαπατούσαν πελάτες με μαϊμού πτυχία

09:40

Δένδιας: «Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό η Ελλάδα αποκτά μια ολιστική προσέγγιση άμυνας»

09:26

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην EE τον Φεβρουάριο - Ανάκαμψη μετά από 13 μήνες για Tesla

09:26

Εγγραφές σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά: Παράταση αιτήσεων έως τις 27 Μαρτίου

09:13

Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το καθεστώς της πυρηνικής δύναμης

09:11

Βούιτσιτς: Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού

08:52

ΟΗΕ: «Ο κόσμος έχει δώσει στο Ισραήλ άδεια να βασανίζει τους Παλαιστίνιους»

08:49

Επιστροφή στα κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο την ένταση στη Μ. Ανατολή

08:42

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την 25η Μαρτίου: Πώς θα λειτουργήσουν μετρό και τραμ

08:40

ΕΝΦΙΑ: Άνοιξε το Ε9 για διορθώσεις έως 31 Ιουλίου

08:34

Προαστιακός: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Αθήνα-Άγιοι Ανάργυροι

08:30

Μ. Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Βηρυτό - Ομοβροντία ιρανικών πυραύλων σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ

08:26

Με την υπογραφή της Intersport η πρώτη μπουτίκ της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου

08:15

Απειλούνται τα έσοδα 30,5 δισ. δολαρίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου;

08:10

Πώς αμείβεται η αργία της 25ης Μαρτίου

08:09

Συνάντηση Παπασταύρου με Chevron: Σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης έως το 2026