Tip of the Day

Ψηφιακό απόρρητο: Πόσοι χρήστες καλύπτουν τις webcams - Εμπιστοσύνη στην ανώνυμη περιήγηση

01-08-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ίντερνετ: Πόσοι καλύπτουν τις webcams - «Ναι» στην ανώνυμη περιήγηση
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών αποκαλύπτει η έρευνα «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» της Kaspersky.

Για παράδειγμα, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο. Από τη μία πλευρά, το 49% πιστεύει ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές του είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Web-Content Analyst της Kaspersky, Anna Larkina, εξηγεί: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη».

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ερωτηθέντες για να εξετάσει τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις τρέχουσες ψηφιακές προκαταλήψεις, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου και το θέμα της ψηφιακής αθανασίας. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και 500 στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες

22:58

Europol: Τα εγκληματικά δίκτυα μετατρέπονται σε «παγκόσμιες επιχειρήσεις»

22:44

Κομισιόν σε Τραμπ για δασμούς: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για τα δικαιώματά μας

22:30

Κασκάρι (Fed): Θα χρειαστεί μία αύξηση επιτοκίων φέτος

22:16

ΕΛΑΣ: Παραπλανητική ιστοσελίδα κλέβει τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία - «Μην δίνετε δεδομένα»

22:02

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Ρόδο

21:48

Τρίτη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:34

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 86 εκατ. ευρώ

21:20

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Οριστικά αποτελέσματα για 450 θέσεις ΔΕ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

21:06

Τέταρτη εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό - Απώλειες 2,1%

20:52

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ δηλώνει ένοχος για κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων

20:38

Σκέρτσος: Πώς κωδικοποιείς και επικοινωνείς το κυβερνητικό έργο 7 χρόνων;

20:26

Τριμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου για «βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια»

20:17

Έκκληση ΟΗΕ για «διεθνή αλληλεγγύη» στη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς

20:09

Παράνομος τζόγος: Στο στόχαστρο της ΕΕΕΠ 18 influencers που προωθούσαν μη αδειοδοτημένες στοιχηματικές πλατφόρμες

20:00

Τα data centers, ο νέος καταλύτης του πληθωρισμού

19:45

O Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% την Ευρώπη για το Digital Services Tax

19:37

Κώτσηρας: Θεσπίζουμε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών

19:28

Αττικά Πολυκαταστήματα: Υπερκάλυψη κατά 3,9 φορές της Δημόσιας Προσφοράς - Συγκέντρωση 212 εκατ. ευρώ

19:15

Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες υπό το βάρος του sell off στην τεχνολογία

19:03

Τραμπ για Ιράν: Παραβίασε την εκεχειρία - Μήνυμα από Ομάν για τέλη στα Στενά του Ορμούζ

18:54

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ντεμπούτο στις 30 Ιουνίου για τις 3.42 εκατ. νέες μετοχές

18:45

Συντριβή αεροσκάφους στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

18:37

Μάνος (Dotsoft): Σημείο καμπής με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης - Ψήφος εμπιστοσύνης από DECA

18:27

Επίσκεψη Χατζηδάκη και Κυρανάκη στις εγκαταστάσεις DEMO, Win Medica και FARAN στην Τρίπολη

18:20

Ελλάκτωρ: Πώληση ακινήτου στο Χαλάνδρι έναντι 18,950 εκατ. ευρώ

18:11

Ο καύσωνας της Ευρώπης «κατηφορίζει» στα Βαλκάνια