Tip of the Day

Ψηφιακό απόρρητο: Πόσοι χρήστες καλύπτουν τις webcams - Εμπιστοσύνη στην ανώνυμη περιήγηση

01-08-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ίντερνετ: Πόσοι καλύπτουν τις webcams - «Ναι» στην ανώνυμη περιήγηση

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών αποκαλύπτει η έρευνα «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» της Kaspersky.

Για παράδειγμα, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο. Από τη μία πλευρά, το 49% πιστεύει ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές του είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Web-Content Analyst της Kaspersky, Anna Larkina, εξηγεί: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη».

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ερωτηθέντες για να εξετάσει τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις τρέχουσες ψηφιακές προκαταλήψεις, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου και το θέμα της ψηφιακής αθανασίας. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και 500 στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:52

BYD: Κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων το 2025 και ετοιμάζεται να ξεπεράσει την Tesla

11:35

Εκκαθάριση φοιτητικών καταλόγων των ΑΕΙ: Διεγράφησαν 308.605 «αιώνιοι» φοιτητές

11:31

ΗΡΩΝ: Αμετάβλητο για τέταρτο μήνα το πράσινο τιμολόγιο

11:17

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες

10:56

Ευρωαγορές: Θετικό το ντεμπούτο στο 2026 - Νέο ιστορικό υψηλό για τον FTSE 100

10:51

Νέα Υόρκη: Ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης υποσχέθηκε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις

10:44

Σε νέα υψηλά με το «καλημέρα» το Χρηματιστήριο Αθηνών - Δυναμική από τις τράπεζες

10:19

Κλειστά σούπερ μάρκετ σήμερα: Το ωράριο για τα καταστήματα - Τι ισχύει με τις τράπεζες

10:16

Ταχιάος: Με την Παραχώρηση θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους χρήστες της Εγνατίας Οδού

09:56

Baidu: Η μονάδα chips AI Kunlunxin κατέθεσε αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

09:45

Πράσινα τιμολόγια: Σταθεροποίηση τον Ιανουάριο - Από 13,9 έως 25,2 λεπτά ανά kWh

09:40

Η Βουλγαρία υιοθετεί το ευρώ

09:33

Αγρότες: Το βλέμμα στραμμένο στην πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής για το μέλλον των κινητοποιήσεων

09:21

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για τη Γάζα

09:02

Σιγκαπούρη: Επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 η ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

08:51

Ταγαράς: Ο χωρικός σχεδιασμός γίνεται εργαλείο ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας

08:30

Ο Μαδούρο «έτοιμος» να συζητήσει με τις ΗΠΑ για τον αγώνα κατά των ναρκωτικών και το πετρέλαιο

08:12

Ανελκυστήρες: Αντίστροφη μέτρηση για απογραφή και πιστοποίηση - Οι αλλαγές για ιδιοκτήτες και διαχειριστές

08:01

Πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας: Πάνω από 40 οι νεκροί

07:51

Πού να πάμε το 2026 - Το Bloomberg «ψηφίζει» Ελλάδα

07:42

Όλες οι αργίες του 2026 - Τα τριήμερα της χρονιάς

07:38

Όταν η βενζίνη κοστίζει λιγότερο από το νερό: Το παράδοξο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών

07:36

Γιατί οι Έλληνες δεν αλλάζουν προμηθευτή ρεύματος - Μικρή κινητικότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη

07:24

Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τις δεσμεύσεις της

07:18

Αλλαγή τάσης στις ξένες επενδύσεις - Νέα κεφάλαια στη μεταποίηση

07:10

ΕΝΦΙΑ 2026: Ποιοι κερδίζουν εκπτώσεις, ποιοι απαλλάσσονται - Ο χάρτης των μειώσεων

07:02

Το ήμισυ του παντός σήμερα στο Χρηματιστήριο - Τα στοιχήματα για το 2026 - Το αίνιγμα της πληροφορικής

23:58

Ζοχράν Μαμντάνι: Να δείξουμε στον κόσμο ότι «η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει»

23:55

Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες και οκτώ αγνοούμενοι στη φωτιά στο Κραν Μοντανά

23:45

Χαρακόπουλος: Θετικές οι προοπτικές για τη χώρα αν διατηρηθεί η σταθερότητα