Tip of the Day

Ψηφιακό απόρρητο: Πόσοι χρήστες καλύπτουν τις webcams - Εμπιστοσύνη στην ανώνυμη περιήγηση

01-08-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ίντερνετ: Πόσοι καλύπτουν τις webcams - «Ναι» στην ανώνυμη περιήγηση

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών αποκαλύπτει η έρευνα «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» της Kaspersky.

Για παράδειγμα, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο. Από τη μία πλευρά, το 49% πιστεύει ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές του είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Web-Content Analyst της Kaspersky, Anna Larkina, εξηγεί: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη».

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ερωτηθέντες για να εξετάσει τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις τρέχουσες ψηφιακές προκαταλήψεις, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου και το θέμα της ψηφιακής αθανασίας. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και 500 στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:25

Το Σικάγο υποδέχεται την μουσειοσκευή του μουσείου Καποδίστρια με πρωτοβουλία του Greek Lessons 4 All

16:17

Θεμιστοκλέους: Άνοιξε η πλατφόρμα για προσλήψεις νοσηλευτών στην Αττική

16:09

Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Όποιος πρόλαβε - πρόλαβε μέχρι 2 Ιουνίου για δάνεια

16:00

Πρόεδρος Λιβάνου σε Χεζμπολάχ: «Προδοσία είναι να σέρνεται η χώρα σε πόλεμο»

15:41

5 τρoφές που ενισχύουν την απορρόφηση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

15:41

Σκλαβενίτης: Επεκτείνει την παρουσία του στα έτοιμα γεύματα - Νέο κατάστημα Food to Go στους Αμπελόκηπους

15:40

Ισραήλ: Ο στρατός βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου

15:27

Mega ενεργειακό deal: Στα χέρια της Shell η ARC Resources για 16,4 δισ. δολάρια

15:14

Νέα μελέτη: Η παχυσαρκία αφήνει μόνιμα ίχνη στο ανοσοποιητικό σύστημα

15:14

Παναγιώτου (Εθνική Τράπεζα): Υβριδική τραπεζική στην εποχή της δημογραφικής αλλαγής

15:11

Δημ. Τσιόδρας: Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της χρονιάς στην κατηγορία «Ενιαία Αγορά και Ευρωπαϊκή Ανταγωνιστικότητα»

15:05

Η ΕΤΑΔ προχωρά στη μίσθωση παραχώρησης του Ξενία Άνδρου για 40 έτη

15:01

Επίσκεψη της Τερέζα Ριμπέρα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

14:57

Πρόληψη και υπεύθυνο παιχνίδι: Το τρίπτυχο Πολιτείας, αγοράς και εκπαίδευσης

14:49

Μητσοτάκης: «Με τη Γαλλία μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη στρατηγικά πιο αυτόνομη»

14:46

ΑΑΔΕ: Ψηφιακή βεβαίωση δραστηριοτήτων για τη μετάβαση στους νέους ΚΑΔ

14:42

Από το Ταμείο Ανάκαμψης η συμμετοχή του Δημοσίου στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

14:37

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα έχει σύσκεψη κρίσης με συνεργάτες του για το Ιράν

14:34

Την Ajax Therapeutics αποκτά η Eli Lilly για έως και 2,3 δισ. δολάρια

14:32

Κικίλιας: «Ελλάδα και Ισπανία μαζί για την ανταγωνιστικότητα των μεσογειακών λιμένων»

14:26

Τσίπρας: Ό,τι εύκολα μπαίνει στο αρχείο, το ίδιο εύκολα βγαίνει από το αρχείο

14:25

Παπασταύρου: «Με το σχέδιο νόμου για τη RED III ενισχύουμε την ενεργειακή δημοκρατία»

14:22

Bain & Company: Οι δυνάμεις που αναδιαμορφώνουν επενδύσεις και τραπεζική εμπειρία

14:18

Μητσοτάκης σε Ριμπέρα: «Ρεαλιστική προσέγγιση στην πράσινη μετάβαση για διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας»

14:07

Lavipharm: Άλμα 108,2% στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη προ Φόρων το 2025

13:52

Nexi: Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία στο επίκεντρο της επόμενης ημέρας των ψηφιακών πληρωμών

13:49

ΤτΕ: Παραμένουν περιορισμένοι οι κυκλικοί συστημικοί κίνδυνοι στην Ελλάδα

13:35

Μιχαηλίδου: «Στηρίζουμε την αγροτική οικογένεια, επιβραβεύουμε τους αριστούχους, διπλασιάζουμε τη στήριξη για τη Θεσσαλία»

13:27

Διακρίσεις για την Πειραιώς για τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στις προμήθειες

13:25

Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο συνεχίζεται η διαδικασία με ενστάσεις για την υποστήριξη της κατηγορίας