Tip of the Day

Ψηφιακό απόρρητο: Πόσοι χρήστες καλύπτουν τις webcams - Εμπιστοσύνη στην ανώνυμη περιήγηση

01-08-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ίντερνετ: Πόσοι καλύπτουν τις webcams - «Ναι» στην ανώνυμη περιήγηση

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών αποκαλύπτει η έρευνα «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» της Kaspersky.

Για παράδειγμα, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο. Από τη μία πλευρά, το 49% πιστεύει ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές του είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Web-Content Analyst της Kaspersky, Anna Larkina, εξηγεί: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη».

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ερωτηθέντες για να εξετάσει τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις τρέχουσες ψηφιακές προκαταλήψεις, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου και το θέμα της ψηφιακής αθανασίας. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και 500 στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:55

Reuters: Stablecoins σε ευρώ και κοινό χρέος στο «τραπέζι» του Eurogroup

17:51

ΧΑ: Δυναμικό come-back για τον Γενικό Δείκτη και εβδομαδιαία κέρδη 2%

17:43

Συνάντηση Φιντάν με Μάρτα Κος: Στο επίκεντρο Κυπριακό, Τελωνειακή Ένωση και θεωρήσεις Σένγκεν

17:27

Λευκός Οίκος: «Ψευτοαγανάκτηση» οι αντιδράσεις για το βίντεο του Τραμπ με τους Ομπάμα ως πίθηκους

17:22

Ερντογάν - Σίσι: Deal πώλησης όπλων αξίας 350 εκατ. δολαρίων

17:10

Ιράν - ΗΠΑ: Ολοκληρώθηκαν οι διμερείς συνομιλίες στο Ομάν - Για «καλή αρχή» μιλά η ιρανική πλευρά

17:01

Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Αθηνών λόγω έργων υποδομής

16:58

Γιώργος Κακούσης: «Όλες μου οι συναλλαγές είναι απολύτως διαφανείς και ελέγξιμες»

16:52

Βολουδάκη στο Delphi Economic Forum Paris: Οι δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό

16:50

Wall Street: Αντίδραση μετά την τριήμερη πτώση - «Βουτιά» πάνω από 8% της Amazon

16:46

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 13/2

16:36

Morgan Stanley για Metlen: Κρατά αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα €64 με σύσταση overweight

16:29

Εφιαλτικοί 20 μήνες για Novo Nordisk - «Καπνός» 460 δισ. δολάρια

16:27

Τι αλλάζει σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις και μετατροπές εταιρειών - Διευκρινίσεις ΓΓ Εμπορίου Ν. Μαραβέγια

16:27

Βάλανε ΑΙ Agents να μιλήσουν μεταξύ τους και το αποτέλεσμα τρομάζει

16:18

Μελόνι για συνάντηση με Βανς: Εργαζόμαστε με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας

16:06

Έξι στους δέκα κλάδους με άνοδο το 2025 - Ανθεκτικές οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή

16:01

Στο «στόχαστρο» της ΕΕ το TikTok για τον «εθιστικό» σχεδιασμό του που βλάπτει κυρίως τα παιδιά

15:57

Η Νορβηγία έτοιμη να ερευνήσει σχέσεις πολιτικών με τον Έπστιν

15:50

ΥπΑΑΤ: Ανάπτυξη 97 στρατιωτικών κτηνιάτρων στη μάχη κατά της ευλογιάς

15:50

Γερμανία: Επανέρχεται σε λειτουργία το αεροδρόμιο Βερολίνου/Βρανδεμβούργου

15:48

Philip Morris: Κέρδη πάνω από τις εκτιμήσεις προβλέπει για το 2026 με ώθηση από τα pouches νικοτίνης Zyn

15:43

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η εκπόνηση σχεδίων πλημμυρικού κινδύνου με το ν/σ «Ενεργή Μάχη»

15:40

Δήμας: Σε εξέλιξη τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στη Θεσσαλία

15:30

Χατζηδάκης: Οι 14 παρεμβάσεις για τη γραφειοκρατία θα είναι άμεσης εφαρμογής

15:26

Jefferies: Στην Ελλάδα το καλύτερο μετοχικό story της Ευρώπης

15:23

«All in» στην AI από 4 Big Tech - Κεφαλαιουχικές δαπάνες 650 δισ. δολαρίων το 2026

15:14

Προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία: Δύο υποψήφιοι με διαμετρικά αντίθετες πολιτικές θέσεις

14:52

“Drink Once, Think Twice”: Η Pernod Ricard Hellas ανοίγει το διάλογο με τη νέα γενιά για την υπεύθυνη κατανάλωση

14:49

H Stellantis κάνει το μεγάλο «reset»