Tip of the Day

Ψηφιακό απόρρητο: Πόσοι χρήστες καλύπτουν τις webcams - Εμπιστοσύνη στην ανώνυμη περιήγηση

01-08-2024 | 15:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ίντερνετ: Πόσοι καλύπτουν τις webcams - «Ναι» στην ανώνυμη περιήγηση

Αμφιλεγόμενες απόψεις μεταξύ των χρηστών σχετικά με την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών αποκαλύπτει η έρευνα «Excitement, Superstition and great Insecurity – How global Consumers engage with the Digital World» της Kaspersky.

Για παράδειγμα, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι καλύπτοντας τη webcam των ψηφιακών συσκευών του διατηρεί το απόρρητο. Ταυτόχρονα, το 40% εμπιστεύεται τις λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης στο διαδίκτυο για τη διασφάλιση των διαδικτυακών δραστηριοτήτων του. Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους χρήστες να διακρίνουν τι είναι ασφαλές και ιδιωτικό και τι όχι.

Παρά τις δεκαετίες χρήσης ψηφιακών συσκευών και την αναγνώριση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ως πραγματική και κρίσιμη ανησυχία, η διάκριση μεταξύ του τι είναι ασφαλές και τι όχι εξακολουθεί να είναι δύσκολη.

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky δείχνει ότι οι χρήστες μπορεί να είναι αντιφατικοί στις ψηφιακές τους συνήθειες και στάσεις απέναντι στο ψηφιακό απόρρητο. Από τη μία πλευρά, το 49% πιστεύει ότι η κάλυψη της webcam στις συσκευές του είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία του απορρήτου του. Από την άλλη, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (44%) παίζουν διαδικτυακά mini-games και κάνουν τεστ για διασκέδαση, στέλνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία σε αναξιόπιστες πηγές ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι εμπλέκοντας τους φίλους τους σε αυτήν την απρόσεκτη πυραμίδα ανταλλαγής δεδομένων.

Είναι σημαντικό ότι οι μισοί από το σύνολο των χρηστών ανησυχούν ότι οι voice assistants μπορεί να ακούν και να συλλέγουν συνεχώς προσωπικές πληροφορίες. Σε απάντηση, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (28%) βάζει τη συσκευή του σε λειτουργία πτήσης κατά τη διάρκεια σημαντικών ιδιωτικών συνομιλιών.

Παράλληλα, το 40% των χρηστών πιστεύει λανθασμένα ότι η ενεργοποίηση της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης τους καθιστά εντελώς αόρατους στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ένα εκπληκτικό 24% είναι πρόθυμο να κάνει κλικ σε άγνωστους συνδέσμους, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

Η Web-Content Analyst της Kaspersky, Anna Larkina, εξηγεί: «Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη σημασία μιας καλά ενημερωμένης προσέγγισης για την ψηφιακή ασφάλεια και το ψηφιακό απόρρητο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια κριτική νοοτροπία, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε επαληθευμένες πηγές και γεγονότα. Αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει να αγνοείτε τεχνικές και μύθους που δεν έχουν αποδειχτεί. Επιπλέον, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης λύσης ασφάλειας που προσφέρει ισχυρή προστασία από ένα ευρύ φάσμα απειλών και κινδύνων μπορεί να αποδειχθεί ανεκτίμητη».

Η πλήρης έκθεση της Kaspersky είναι διαθέσιμη εδώ.

Σχετικά με την έρευνα

Τον Ιούνιο του 2024, η Kaspersky ανέθεσε στην Arlington Research να πραγματοποιήσει μια διαδικτυακή έρευνα σε 10.000 ερωτηθέντες για να εξετάσει τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στις τρέχουσες ψηφιακές προκαταλήψεις, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη ζωή του ανθρώπου και το θέμα της ψηφιακής αθανασίας. Το δείγμα περιελάμβανε 1.000 ερωτηθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και 500 στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Τουρκία, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, τα ΗΑΕ και τη Νότια Αφρική.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:46

«Ένα λιοντάρι έφυγε»: Μέριλ Στριπ, Τζέιν Φόντα και Ντόναλντ Τραμπ αποχαιρετούν τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ

18:45

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στις 23 Σεπτεμβρίου ξεκινά η Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ

18:43

Ο e-ΕΦΚΑ εγκαινιάζει το νέο Dashboard - myEFKA

18:39

Χολέρα: Αύξηση σε κρούσματα και θανάτους για δεύτερη χρονιά παρά την ύπαρξη εμβολίου

18:36

Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο απένειμε χάρη σε 25 ακόμη κρατούμενους,

18:24

ΝΥΤ: «Προσπάθεια φίμωσης και αποθάρρυνσης της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας» η μήνυση Τραμπ

18:18

Ρωσία: Μόσχα και Μινσκ υιοθετούν «υπεύθυνη προσέγγιση» στα πυρηνικά όπλα

18:12

Επ. Κεφαλαιαγοράς: ΟΚ στο ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -Διαγραφή μετοχών Metlen από ΧΑ

18:04

Δαμασκός: Ιορδανία και ΗΠΑ υποστηρίζουν σχέδιο ειρήνευσης στη Σουέιντα, επαρχία των Δρούζων

18:03

Noval Property: Αύξηση 17% στη λειτουργική κερδοφορία - Στα 679 εκατ. ευρλω το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

17:59

ΧΑ: Υπέκυψε στις πιέσεις ο Γενικός Δείκτης

17:57

Πυρκαγιά σε υπαίθριο χώρο εταιρείας στου Ρέντη

17:56

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναχώρησε για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο

17:52

Κεδίκογλου (Eldorado Gold): Στην τελική ευθεία η επένδυση στις Σκουριές

17:47

Aegean: Αύξηση 109% στα κέρδη μετά από φόρους το α' εξάμηνο - Ενισχυμένη επιβατική κίνηση

17:44

Βρετανία: Ο όμιλος ΜΜΕ Sky σχεδιάζει να καταργήσει 600 θέσεις εργασίας

17:43

Χατζηδάκης: Καταλύτης για προσέλκυση επενδύσεων το νέο Ταμείο Καινοτομίας και Υποδομών

17:41

Κικίλιας: Η ελληνική ναυτιλία συμβάλλει στην ευημερία της πατρίδας μας

17:37

«Δεν ξέρω πολλά γι' αυτό»: Ο Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Γάζας

17:34

BofA: Το success story της Alpha Bank στο μεγαλύτερο τραπεζικό συνέδριο του Λονδίνου

17:33

Παπαθανάσης: Στόχος το σύνολο των διαθέσιμων πόρων να κατευθυνθεί στην οικονομία

17:28

Πιερρακάκης στο AIIS: Επιταχύνουμε τις αλλαγές για να πετύχουμε ισχυρή ανάπτυξη

17:24

ΕΕ: Εκτός αγοράς εργασίας το ένα πέμπτο του πληθυσμού - Οι αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες

17:23

Υεμένη: Ισραηλινά πλήγμα στο λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα

17:21

Ferryhopper: «Πρωταγωνίστρια» του καλοκαιριού η Πάρος - Θραύση έκανε ο Αργοσαρωνικός

17:12

ΟΔΔΗΧ: Επανεκδίδεται ομόλογο, σταθερού επιτοκίου 3,625% και λήξης 15 Ιουνίου 2035

17:06

«Έχουμε συμφωνία για το TikTok», λέει ο Τραμπ

17:05

Αίγυπτος: Ο πρόεδρος Σίσι αποκάλεσε το Ισραήλ «εχθρό» μετά την επίθεση στο Κατάρ

16:59

Wall Street: Νευρικότητα με τα μάτια στραμμένα στη Fed

16:53

Η Nissan μειώνει την παραγωγή ηλεκτρικού μοντέλου λόγω έλλειψης μπαταριών