Tip of the Day

Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

29-07-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

Τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον αμιγώς χρηματοοικονομικά και οι οικονομικοί διευθυντές αναλαμβάνουν πιο στρατηγικούς ρόλους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα από μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Genpact και την HFS Research, η οποία βασίστηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις οικονομικών διευθυντών. Οι CFO, σύμφωνα με την έκθεση, ενστερνίζονται αυτό που αποκαλείται «triple-A trifecta»: AI, αυτοματισμός και αναλυτικά στοιχεία. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει το μέλλον των εταιρειών τους, είπαν πολλοί CFO, και πολλοί συνεργάζονται με CIO για να λάβουν αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εργάζονται για την υιοθέτηση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων ή μηχανικής μάθησης στα οικονομικά για να μεταμορφώσουν τα τμήματα τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, λέει η έκθεση, για να προβλέψουν τις επερχόμενες τάσεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές οικονομικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά του CFO τα τελευταία χρόνια είναι η ευθύνη για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί που περιγράφουν την αναφορά ESG, μόλις το 22% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν έτοιμοι να αναφέρουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Accenture.

Πλέον, οι οικονομικοί διευθυντές διαχειριστές πολλών διαφορετικών δεδομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχείρησης. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι μόνο οικονομικά και θα έχουν πολλές χρήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αλλά τα οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Απαιτεί ομαδική εργασία και συνεργασία.

Πώς ενθαρρύνει ένας CFO αυτή τη συνεργασία; Με συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής στα διάφορα τμήματα. Η πληροφορία για τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αλλά και για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά πρέπει να ρέει. Κατόπιν, θα πρέπει να αξιοποιούνται με στόχο να καταστούν χρήσιμα για μελλοντικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μορφοποίηση, την αποθήκευση και τη χρησιμότητα πληροφοριών. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι η μη ανάληψη δράσης τώρα θα μπορούσε να επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:29

Ρούτε: Διαβεβαιώνει τον Τραμπ ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «θα είναι στο πλευρό» των ΗΠΑ

23:25

Πρώτη δημόσια εμφάνιση της εργοστασιακής ομάδας Formula 1 της Audi στο Βερολίνο

23:00

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν 7000 κρατουμένους του ISIS από τη Συρία προς το Ιράκ

22:49

Πετρέλαιο: Κέρδη με το βλέμμα σε Καζακστάν και Βενεζουέλα

22:26

Χρυσός: Ξεπέρασε τα 4.800 δολάρια αλλά «ψαλίδισε» τα κέρδη ο «ήπιος» Τραμπ

22:11

ΗΠΑ: Επιφυλακτικό το Ανώτατο Δικαστήριο για την απόλυση της διοικήτριας της Fed Λίζα Κουκ

21:54

Wall Street: H αναστροφή Τραμπ για δασμούς και Γροιλανδία έφερε κέρδη άνω του 1%

21:38

Τραμπ: Έχουμε «πλαίσιο συμφωνίας» για τη Γροιλανδία - Δεν θα επιβάλω δασμούς στους Ευρωπαίους

21:31

Γλυφάδα: Νεκρή πεζή από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από τα νερά

21:14

Γροιλανδία: Δύο πράγματα που μπορεί να κάνουν τον Τραμπ να αναθεωρήσει

21:10

BBC: Ανακοίνωσε στρατηγική συνεργασία με το YouTube

21:01

Προβλήματα στην κυκλοφορία του Ηλεκτρικού και του Τραμ

20:58

ΕΕ-ΗΠΑ: «Στον πάγο η συμφωνία του Turnberry μέχρι να σταματήσουν οι απειλές κατά της Γροιλανδίας»

20:57

Γαλλία: Το Ελιζέ διαψεύδει τον Τραμπ ότι έπεισε τον Μακρόν να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων

20:53

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 16,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ - Πώς «ανακατεύει την τράπουλα» το «κόμμα Καρυστιανού»

20:50

Ενεργειακό deal του ομίλου Τσάκου με την Metlen

20:41

Ευρωκοινοβούλιο: Πρωτοφανής υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

20:40

Τραμπ: Απειλεί να αυξήσει και πάλι τους δασμούς στην Ελβετία

20:34

«Όπλα και τρόφιμα για πέντε μέρες»: Η Γροιλανδία δίνει οδηγίες στους πολίτες σε περίπτωση «κρίσης»

20:30

Der Spiegel: «Η ένταξη στην τρέχουσα μορφή του Συμβουλίου Ειρήνης δεν είναι εφικτή» λέει η γερμανική κυβέρνηση

20:30

Ένατος γύρος επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας

20:10

Παπαθανάσης: Επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση Δημαρχείου Βελβεντού Κοζάνης

20:09

Δανός ΥΠΕΞ: Θετική μεν η διαβεβαίωση του Τραμπ για Γροιλανδία, αλλά...

20:00

To 84% των Γάλλων θεωρούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη

19:57

Η κρίση των 15 ημερών: Πώς η Γροιλανδία έφερε τη Δύση στα όριά της

19:44

Euractiv: Απειλή για την ΕΕ οι τιμές ενέργειας – Εκτεθειμένες και οι ελληνικές βιομηχανίες

19:43

Ευρωαγορές: Flat αντίδραση μετά την ομιλία Τραμπ στο Νταβός

19:30

Κακοκαιρία: Δύο άνθρωποι νεκροί, δρόμοι-ποτάμια, φουσκωμένα ρέματα - Εικόνες καταστροφής στην Αττική

19:19

Δυτική Μακεδονία: Τα νέα προγράμματα για στήριξη απασχόλησης και επιχειρήσεων

19:08

Ιταλία: Ξεπέρασαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ οι ζημιές από την κακοκαιρία στην Σικελία