Tip of the Day

Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

29-07-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον αμιγώς χρηματοοικονομικά και οι οικονομικοί διευθυντές αναλαμβάνουν πιο στρατηγικούς ρόλους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα από μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Genpact και την HFS Research, η οποία βασίστηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις οικονομικών διευθυντών. Οι CFO, σύμφωνα με την έκθεση, ενστερνίζονται αυτό που αποκαλείται «triple-A trifecta»: AI, αυτοματισμός και αναλυτικά στοιχεία. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει το μέλλον των εταιρειών τους, είπαν πολλοί CFO, και πολλοί συνεργάζονται με CIO για να λάβουν αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εργάζονται για την υιοθέτηση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων ή μηχανικής μάθησης στα οικονομικά για να μεταμορφώσουν τα τμήματα τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, λέει η έκθεση, για να προβλέψουν τις επερχόμενες τάσεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές οικονομικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά του CFO τα τελευταία χρόνια είναι η ευθύνη για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί που περιγράφουν την αναφορά ESG, μόλις το 22% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν έτοιμοι να αναφέρουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Accenture.

Πλέον, οι οικονομικοί διευθυντές διαχειριστές πολλών διαφορετικών δεδομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχείρησης. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι μόνο οικονομικά και θα έχουν πολλές χρήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αλλά τα οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Απαιτεί ομαδική εργασία και συνεργασία.

Πώς ενθαρρύνει ένας CFO αυτή τη συνεργασία; Με συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής στα διάφορα τμήματα. Η πληροφορία για τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αλλά και για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά πρέπει να ρέει. Κατόπιν, θα πρέπει να αξιοποιούνται με στόχο να καταστούν χρήσιμα για μελλοντικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μορφοποίηση, την αποθήκευση και τη χρησιμότητα πληροφοριών. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι η μη ανάληψη δράσης τώρα θα μπορούσε να επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:10

Επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχών της ΝΔ σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ενόψει της ΔΕΘ

21:05

Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση σε σχολείο στο Βρανδεμβούργο - Συνελήφθη ο δράστης

20:54

Οι 10+1 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για το Ιδιωτικό Χρέος από τον Ν. Ανδρουλάκη

20:42

Ο Τραμπ «βάφτισε» τη Λίμνη Οντάριο σε Λίμνη Αμερικής

20:31

Κεραμέως: Δημιουργούμε τις προοπτικές για να έχουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολύ καλύτερα χρόνια στο μέλλον

20:20

Συνάντηση Τσίπρα με Καββαθά και Χατζηθεοδοσίου

20:09

Nέα παγκόσμια μονάδα ψηφιακών παιχνιδιών για Hot Wheels, UNO και Barbie από Mattel

20:00

Φθηνότερο λάδι, ακριβότερο τραπέζι

19:50

Με κέρδη υποδέχεται ο χρυσός τον Γουόρς στο Τζάκσον Χολ

19:49

Τζιτζικώστας από Καλαμαριά: Το Μετρό της Θεσσαλονίκης έχει ισχυρή ευρωπαϊκή σφραγίδα

19:38

Κατσαφάδος: Νέο, σύγχρονο και ψηφιακό πλαίσιο για την αποκατάσταση των πολιτών μετά από φυσικές καταστροφές

19:32

Πηγές ΥΠΕΝ: Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν επιτρέπει δόμηση στα 25 μέτρα από τη θάλασσα

19:30

Ευρωαγορές: Πιέσεις στους δείκτες παρά την ώθηση της Nvidia

19:22

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει - Έργα ανοίγουν νέες δυνατότητες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα

19:09

Αντίδραση για το πετρέλαιο μετά το πτωτικό 3x3

18:56

Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση βάζει πολύ ψηλά τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία μας και τη Θράκη μας»

18:42

«Καπνός» 700 δισ. δολάρια από τη χρηματιστηριακή αξία της Alphabet

18:29

Δύο συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Εύβοια και Χίο

18:21

Κυβερνοεπίθεση εναντίον τριών βρετανικών αεροδρομίων - Εκλάπησαν δεδομένα εκατομμυρίων πελατών

18:10

Συνάντηση Γεραπετρίτη με την υποψήφια ΓΓ του ΟΗΕ - Στο επίκεντρο η μεταρρύθμιση του Οργανισμού

18:01

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιουλίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

17:53

Έκτακτο επίδομα παιδιού: Συμπληρωματική πληρωμή 12 εκατ. ευρώ σε 73.542 δικαιούχους

17:43

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε ο «χασάπης της Βοσνίας»

17:39

ΥΠΑΑΤ: Παράταση εφαρμογής της υποχρεωτικής δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου

17:36

ΧΑ: Πρώτη «μάχη» στις 2.700 μονάδες - Βγήκαν πωλητές στα υψηλά

17:35

Χάμακ (Fed): Ώρα για δράση με αύξηση επιτοκίων

17:15

ΟΠΕΚΑ: 180,87 εκατ. ευρώ καταβάλλονται σε 570.792 δικαιούχους στις 31 Aυγούστου

17:12

Τουρνάς: «Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες - Αναδιάταξη και ενίσχυση των δυνάμεων λόγω των ισχυρών ανέμων»

17:09

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Σε υψηλό 16 μηνών το εμπορικό έλλειμμα αγαθών τον Ιούλιο

17:00

Η Γαλλία χαλαρώνει τους αυστηρούς κανόνες παραγωγής τυριών λόγω καύσωνα