Tip of the Day

Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

29-07-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον αμιγώς χρηματοοικονομικά και οι οικονομικοί διευθυντές αναλαμβάνουν πιο στρατηγικούς ρόλους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα από μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Genpact και την HFS Research, η οποία βασίστηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις οικονομικών διευθυντών. Οι CFO, σύμφωνα με την έκθεση, ενστερνίζονται αυτό που αποκαλείται «triple-A trifecta»: AI, αυτοματισμός και αναλυτικά στοιχεία. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει το μέλλον των εταιρειών τους, είπαν πολλοί CFO, και πολλοί συνεργάζονται με CIO για να λάβουν αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εργάζονται για την υιοθέτηση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων ή μηχανικής μάθησης στα οικονομικά για να μεταμορφώσουν τα τμήματα τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, λέει η έκθεση, για να προβλέψουν τις επερχόμενες τάσεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές οικονομικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά του CFO τα τελευταία χρόνια είναι η ευθύνη για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί που περιγράφουν την αναφορά ESG, μόλις το 22% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν έτοιμοι να αναφέρουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Accenture.

Πλέον, οι οικονομικοί διευθυντές διαχειριστές πολλών διαφορετικών δεδομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχείρησης. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι μόνο οικονομικά και θα έχουν πολλές χρήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αλλά τα οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Απαιτεί ομαδική εργασία και συνεργασία.

Πώς ενθαρρύνει ένας CFO αυτή τη συνεργασία; Με συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής στα διάφορα τμήματα. Η πληροφορία για τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αλλά και για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά πρέπει να ρέει. Κατόπιν, θα πρέπει να αξιοποιούνται με στόχο να καταστούν χρήσιμα για μελλοντικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μορφοποίηση, την αποθήκευση και τη χρησιμότητα πληροφοριών. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι η μη ανάληψη δράσης τώρα θα μπορούσε να επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:33

Τυνησία: 900 εστίες φωτιάς σε διάστημα 3 ημέρων κατέγραψε η χώρα

23:17

Τραμπ: Μιλάμε με το Ιράν αλλά δεν είναι έτοιμοι ακόμη για μια συμφωνία

23:14

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον Dow - Τα chip «πλήγωσαν» ξανά τον Nasdaq

23:10

ΔΠΔ: Οι χώρες μέλη ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν - Αποσύρεται η Βενεζουελα

22:52

Ιράν: Πλοίο μεταφοράς LPG δέχτηκε επίθεση στο Ορμούζ - Για αμερικανικό πλήγμα μιλά η Τεχεράνη

22:49

Γαλλία: Έκτακτη συνεδρίαση για τις πυρκαγιές - «Θα κάνουμε τα πάντα για σώσουμε το Μπορντό»

22:28

Πετρέλαιο: Κέρδη 10% για το Brent σε εβδομαδιαία βάση, 8% το WTI

22:19

Τουρκία: Ο Οζγκιούρ Οζέλ ίδρυσε το «Νέο Κόμμα» και εξελέγη πρόεδρος

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα

18:53

Τραμπ: Προειδοποιεί Κίνα και Ρωσία να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν

18:44

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών και Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας