Tip of the Day

Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

29-07-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον αμιγώς χρηματοοικονομικά και οι οικονομικοί διευθυντές αναλαμβάνουν πιο στρατηγικούς ρόλους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα από μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Genpact και την HFS Research, η οποία βασίστηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις οικονομικών διευθυντών. Οι CFO, σύμφωνα με την έκθεση, ενστερνίζονται αυτό που αποκαλείται «triple-A trifecta»: AI, αυτοματισμός και αναλυτικά στοιχεία. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει το μέλλον των εταιρειών τους, είπαν πολλοί CFO, και πολλοί συνεργάζονται με CIO για να λάβουν αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εργάζονται για την υιοθέτηση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων ή μηχανικής μάθησης στα οικονομικά για να μεταμορφώσουν τα τμήματα τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, λέει η έκθεση, για να προβλέψουν τις επερχόμενες τάσεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές οικονομικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά του CFO τα τελευταία χρόνια είναι η ευθύνη για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί που περιγράφουν την αναφορά ESG, μόλις το 22% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν έτοιμοι να αναφέρουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Accenture.

Πλέον, οι οικονομικοί διευθυντές διαχειριστές πολλών διαφορετικών δεδομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχείρησης. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι μόνο οικονομικά και θα έχουν πολλές χρήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αλλά τα οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Απαιτεί ομαδική εργασία και συνεργασία.

Πώς ενθαρρύνει ένας CFO αυτή τη συνεργασία; Με συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής στα διάφορα τμήματα. Η πληροφορία για τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αλλά και για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά πρέπει να ρέει. Κατόπιν, θα πρέπει να αξιοποιούνται με στόχο να καταστούν χρήσιμα για μελλοντικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μορφοποίηση, την αποθήκευση και τη χρησιμότητα πληροφοριών. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι η μη ανάληψη δράσης τώρα θα μπορούσε να επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:14

Πάνω από 20.000 απομιμητικά προϊόντα κατασχέθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Ρόδο

15:13

Γαλλία: Καύσωνας σε 53 από τα 96 διαμερίσματα της ηπειρωτικής χώρας

15:01

Οι καλύτερες παραλίες στην Κάρπαθο

15:00

Νετανιάχου: «Ο στρατός θα παραμείνει στο Λίβανο για όσο χρειαστεί»

14:49

Κλείνει η περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης λόγω εργασιών για το Flyover

14:34

Στενά του Ορμούζ: Η ιρανική Αρχή ανακοίνωσε τους όρους για χορήγηση αδειών διέλευσης

14:32

Η Νορβηγία θα ανοίξει προξενείο στη Γροιλανδία

14:24

SERKOS Island: Το καλοκαιρινό luxury destination στην καρδιά της Πάρου

14:17

Ο «Βασιλιάς του Βορρά»: Ποιος είναι ο Άντι Μπέρναμ που θέλει να εκθρονίσει τον Στάρμερ

14:15

Πόσιμο νερό: Στις 12 χώρες με σοβαρές απώλειες η Ελλάδα, αλλά με πρόοδο στην ποιότητα

14:14

Τζιτζικώστας: Στα 3,8 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκοί πόροι για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας

14:02

Μαρινάκης: «Την ερχόμενη εβδομάδα θα φανεί στην αντλία η μείωση της τιμής του πετρελαίου»

13:49

ΤτΕ: Μειωμένα κατά 118 εκατ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers το α' τρίμηνο

13:46

Bloomberg: Τι κρύβεται πίσω από την αναβολή στις συνομιλίες Ιραν με ΗΠΑ - Ο ρόλος του Λιβάνου

13:35

Τραμπ: «Η Μελόνι με ικέτευε για μια φωτογραφία, την λυπήθηκα»

13:34

Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι η παράδοση της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά

13:27

Το 45% των Ελλήνων πολιτών λαμβάνουν έστω και μία συνταγή αντιβιοτικού ετησίως

13:13

ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 10,4% οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Μάιο

13:09

Μέτσολα: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου - Πρέπει να παραδώσουμε αποτελέσματα»

12:53

Ισραήλ: Έντονες αντιδράσεις μετά τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών στον Λίβανο

12:52

Φλωρίδης: Καμία εμπλοκή της κυβέρνησης στην ανανέωση της θητείας των Ελλήνων ευρωεισαγγελέων

12:50

Ώρα για κουίζ!

12:48

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο ζητά επιπλέον 80 δισ. δολ. από το Κογκρέσο για να καλύψει το κόστος του πολέμου

12:48

Μαρινάκης: «Η ΕΡΤ από κανάλι-υποχείριο μετατράπηκε σε αντικειμενικό μέσο ενημέρωσης»

12:45

Αυξήθηκαν οι αφίξεις και οι διανυχτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Απρίλιο

12:44

Όταν το μπλε του Αιγαίου «σβήνει» τα φώτα της Νέας Υόρκης: Δες τι γίνεται στην Times Square

12:42

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

12:32

Γερμανία: Υψηλές θερμοκρασίες με έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας

12:26

Ιράν: «Προϋπόθεση για τις συνομιλίες με ΗΠΑ, ο σεβασμός στις κόκκινες γραμμές μας»

12:24

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 400 εκατ. ευρώ στις 24 Ιουνίου