Tip of the Day

Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

29-07-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον αμιγώς χρηματοοικονομικά και οι οικονομικοί διευθυντές αναλαμβάνουν πιο στρατηγικούς ρόλους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα από μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Genpact και την HFS Research, η οποία βασίστηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις οικονομικών διευθυντών. Οι CFO, σύμφωνα με την έκθεση, ενστερνίζονται αυτό που αποκαλείται «triple-A trifecta»: AI, αυτοματισμός και αναλυτικά στοιχεία. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει το μέλλον των εταιρειών τους, είπαν πολλοί CFO, και πολλοί συνεργάζονται με CIO για να λάβουν αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εργάζονται για την υιοθέτηση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων ή μηχανικής μάθησης στα οικονομικά για να μεταμορφώσουν τα τμήματα τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, λέει η έκθεση, για να προβλέψουν τις επερχόμενες τάσεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές οικονομικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά του CFO τα τελευταία χρόνια είναι η ευθύνη για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί που περιγράφουν την αναφορά ESG, μόλις το 22% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν έτοιμοι να αναφέρουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Accenture.

Πλέον, οι οικονομικοί διευθυντές διαχειριστές πολλών διαφορετικών δεδομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχείρησης. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι μόνο οικονομικά και θα έχουν πολλές χρήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αλλά τα οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Απαιτεί ομαδική εργασία και συνεργασία.

Πώς ενθαρρύνει ένας CFO αυτή τη συνεργασία; Με συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής στα διάφορα τμήματα. Η πληροφορία για τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αλλά και για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά πρέπει να ρέει. Κατόπιν, θα πρέπει να αξιοποιούνται με στόχο να καταστούν χρήσιμα για μελλοντικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μορφοποίηση, την αποθήκευση και τη χρησιμότητα πληροφοριών. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι η μη ανάληψη δράσης τώρα θα μπορούσε να επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:49

Τι λέει η κοινή δήλωση Κονγκό - ΠΟΥ για Έμπολα

22:35

THEON: Νέες παραγγελίες 42 εκατ. ευρώ και πρόσθετα δικαιώματα αγοράς 27 εκατ. ευρώ

22:22

Κέρδη άνω του 4% για το πετρέλαιο παρά την παρέμβαση Τραμπ

22:08

Κόντρα Τσίπρα - Ράμα για την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

21:55

Πτώση πάνω από 1% για χρυσό

21:42

«Καμπανάκι» Κομισιόν στα Τίρανα για ελληνική μειονότητα και περιβάλλον

21:30

Dow Jones: 130 χρόνια στο τιμόνι των αγορών - Από τις 40,94 στις 50.000 μονάδες

21:19

Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

21:08

Δούκας: Καμία συνεργασία με ΝΔ - Επαφή ΠΑΣΟΚ με προοδευτικές δυνάμεις για προγραμματικές συγκλίσεις

20:55

Παραίτηση Κόκκαλη από τη γραμματεία του κόμματος Κόσμος

20:42

Ποσειδώνια 2026: Στο επίκεντρο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα και η πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας

20:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου: Νέα «πυρά» από Τεχεράνη

20:19

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πρώτη η ΝΔ με 30,5% - 2ος ο Τσίπρας και 3η η Καρυστιανού

20:07

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό - «Τα βρήκε» με Νετανιάχου και Χεζμπολάχ

19:55

Κοντά σε IPO η Anthropic - Τι «σκανάρει»

19:41

Ευρωβαρόμετρο: Ελλείψεις δεξιοτήτων στο 34% των ΜμΕ στην Ελλάδα

19:27

Μητσοτάκης για Στενά του Ορμούζ: Επιστροφή στο προηγούμενο status quo - Εθνικό και ευρωπαϊκό κεφάλαιο η ελληνόκτητη ναυτιλία

19:14

Κομισιόν: Το Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική κλιμάκωση στον Λίβανο

19:00

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά τη διακοπή διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ: Διψήφιο άλμα για EasyJet και Softbank

18:49

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση της συνεργασίας με Βουλγαρία σε επενδύσεις, βιομηχανία, καινοτομία

18:38

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στους Αγίους Θεοδώρους

18:24

Η Berkshire Hathaway αποκτά την Taylor Morrison Home για 6,8 δισ. δολάρια

18:10

Λίβανος: Πολλοί τραυματίες και ζημιές σε νοσοκομείο από ισραηλινό πλήγμα

17:59

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Παναμά την Τρίτη

17:47

Έκρηξη σε φορτηγό πλοίο στον Περσικό Κόλπο

17:33

ΕΕ: Η Κύπρος εντάσσεται στο πρόγραμμα SAFE

17:19

Πολυτιμότερη εταιρία στην Ιαπωνία η SoftBank - Πήρε το στέμμα από Toyota

17:05

Stéphane Boujnah: Ένας σοσιαλιστής στο τιμόνι των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

16:52

Ήπια πτώση αλλά κοντά στη ζώνη των ρεκόρ η Wall Street

16:39

Καταρρέει η εκεχειρία Ιράν - ΗΠΑ: «Παγώνουν» οι επαφές