Tip of the Day

Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

29-07-2024 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι CFO μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις στις αναφορές ESG

Τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον αμιγώς χρηματοοικονομικά και οι οικονομικοί διευθυντές αναλαμβάνουν πιο στρατηγικούς ρόλους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είναι ένα από τα κύρια συμπεράσματα από μια έκθεση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την Genpact και την HFS Research, η οποία βασίστηκε σε εις βάθος συνεντεύξεις οικονομικών διευθυντών. Οι CFO, σύμφωνα με την έκθεση, ενστερνίζονται αυτό που αποκαλείται «triple-A trifecta»: AI, αυτοματισμός και αναλυτικά στοιχεία. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης αντιπροσωπεύει το μέλλον των εταιρειών τους, είπαν πολλοί CFO, και πολλοί συνεργάζονται με CIO για να λάβουν αποφάσεις τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο επιχειρήσεων. Περισσότερο από το ένα τρίτο εργάζονται για την υιοθέτηση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων ή μηχανικής μάθησης στα οικονομικά για να μεταμορφώσουν τα τμήματα τους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες δυνατότητες, λέει η έκθεση, για να προβλέψουν τις επερχόμενες τάσεις και να δημιουργήσουν αποτελεσματικές οικονομικές στρατηγικές που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Μια μεγάλη αλλαγή στη δουλειά του CFO τα τελευταία χρόνια είναι η ευθύνη για τη συλλογή και αναφορά δεδομένων βιωσιμότητας. Καθώς τίθενται σε ισχύ νέοι κανονισμοί που περιγράφουν την αναφορά ESG, μόλις το 22% των Οικονομικών Διευθυντών δηλώνουν έτοιμοι να αναφέρουν κινδύνους και ευκαιρίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Accenture.

Πλέον, οι οικονομικοί διευθυντές διαχειριστές πολλών διαφορετικών δεδομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της επιχείρησης. Εξάλλου, τα δεδομένα δεν είναι μόνο οικονομικά και θα έχουν πολλές χρήσεις για τη βελτίωση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων της επιχείρησης. Αλλά τα οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα. Απαιτεί ομαδική εργασία και συνεργασία.

Πώς ενθαρρύνει ένας CFO αυτή τη συνεργασία; Με συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής στα διάφορα τμήματα. Η πληροφορία για τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί αλλά και για αυτά που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά πρέπει να ρέει. Κατόπιν, θα πρέπει να αξιοποιούνται με στόχο να καταστούν χρήσιμα για μελλοντικό σχεδιασμό όσον αφορά τη μορφοποίηση, την αποθήκευση και τη χρησιμότητα πληροφοριών. Αυτήν τη στιγμή, οι περισσότεροι οργανισμοί βρίσκονται στα προηγούμενα στάδια του καθορισμού του τρόπου με τον οποίο θα αξιοποιήσουν καλύτερα τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι η μη ανάληψη δράσης τώρα θα μπορούσε να επιφέρει εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:28

Η Πειραιώς Χρυσός Χορηγός της όπερας «Σαλώμη» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

15:23

Parasocial: Τι σημαίνει η λέξη της χρονιάς από το λεξικό Cambridge

15:20

Σήμα κινδύνου για την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα εν μέσω της COP30

15:09

Υποβάθμιση outlook από Home Depot - Αδύναμο γ' τρίμηνο

15:08

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό πλοίο: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι χωριού στη Ρουμανία

15:03

Πέθανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης

14:58

Ζελένσκι: Αύριο στην Τουρκία για «εκ νέου δέσμευση» των ΗΠΑ στις ειρηνευτικές προσπάθειες

14:53

«Η Μέρκελ άφωνη»: Νέο απόσπασμα από την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα

14:45

Βέλγιο: Αποκαλύφθηκε σχέδιο δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα των Βρυξελλών - Οκτώ συλλήψεις

14:34

Το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά των πρωτευουσών όχι των Βρυξελλών

14:33

Εκτός λειτουργίας το Cloudflare: «Έπεσαν» Χ, GhatGPT και πολλές ιστοσελίδες

14:31

ΕΣΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων «Παράγουμε Εδώ» - Ποιοι θα πάρουν 50 εκατ. ευρώ

14:31

Σύμβαση για την Κοινωνική Αντιπαροχή υπέγραψαν Μιχαηλίδου - Σταμπουλίδης

14:30

Εταιρία παροχής νερού στη Γάζα ανέστειλε τη λειτουργία της - Γιατί διαμαρτύρεται

14:28

Παπαθανάσης: Κλειδώνει το εμβληματικό πρόγραμμα «Ανακαίνιση» – Συζητείται να ανέλθει στα 500 εκατ.

14:27

Η Κομισιόν προωθεί σχέδιο για την ενίσχυση των αμυντικών τεχνολογιών

14:25

Τσιάρας στην ΕΕ: Ισχυρή ελληνική παρέμβαση για τη νέα ΚΑΠ και κρίσιμες ευρωπαϊκές πολιτικές

14:20

Xiaomi: Έχασε την εκτίμηση για τα έσοδα - Βλέπει πιο ακριβά κινητά λόγω έλλειψης chip μνήμης

14:18

Ρωσία και ΗΠΑ σχεδιάζουν νέα ανταλλαγή κρατουμένων

14:00

Φυγή 213.923 μεταναστών από την Ελλάδα - Αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. στην ΕΕ

13:54

Πολωνία: Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πιθανόν πίσω από την έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή

13:53

Γάζα: Ο Γκουτέρες χαιρέτισε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του σχεδίου Τραμπ

13:51

Χριστούγεννα σε τρεις υπέροχες καστροπολιτείες της Ελλάδας

13:49

Κεφαλογιάννη: Έτος - ρεκόρ το 2025 για τον τουρισμό με αύξηση σε αφίξεις και εισπράξεις

13:44

Jefferies: Αυξάνει στα €4,25 την τιμή-στόχο για Eurobank

13:36

Αύξηση 6,6% των επιβατών στα 24 αεροδρόμια διαχείρισης ΥΠΑ για το δεκάμηνο του 2025

13:27

Πασκάλ Ντόναχιου: Παραιτείται από επικεφαλής του Eurogroup για χάρη της Παγκόσμιας Τράπεζας

13:26

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 3,92 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2025

13:03

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Euroleague Basketball

13:03

Euroxx: Ξεκινά κάλυψη για Motor Oil με τιμή-στόχο 36,3 ευρώ και overweight