Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να ζούμε πιο βιώσιμα

11-03-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον.

Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον. Από την πανταχού παρουσία πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και τη γρήγορη μόδα έως τα τρόφιμα και τα μέσα μεταφοράς, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει επηρεάζουν ευημερία μας, την περιβαλλοντική υγεία και την οικονομία.

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για έως και για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παράγει περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα βραχείας διάρκειας που σύντομα γίνονται απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση Turning Off the Tap από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Μέχρι το 2040, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καθημερινότητά τους, όπως λένε οι ειδικοί. Απαιτείται επίσης στοχευμένη και επείγουσα δράση σε όλα τα επίπεδα για την καθοδήγηση αυτής της αλλαγής.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσει πιο βιώσιμα.

Τρόφιμα – Στραφείτε σε τοπικές, φυτικές επιλογές

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών επιλογών στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Η επιλογή της φυτικής διατροφής, όταν είναι δυνατόν, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ευρείας κλίμακας επιπτώσεων της κατανάλωσης τροφίμων. Η αγροτική δραστηριότητα προκαλεί σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, ενώ περίπου το 25% της παγκόσμιας επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για τη βοσκή των ζώων. Αυτό απειλεί την βιοποικιλότητα και τις ισορροπίες των οικοσυστημάτων.

Ταξίδια: Αποφύγετε σύντομα ταξίδια με αυτοκίνητο

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου το 95% των παγκόσμιων μεταφορών εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα και ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται άμεσα για το 23% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αλλαγή στον τρόπο που οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν πόλεις.

Στέγαση: Κάντε απλές αλλαγές στο σπίτι και στην δουλειά

Τα κτίρια ευθύνονται για το 21% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης. Απλές ενέργειες σε νοικοκυριά και γραφεία μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την χρήση φυσικού φωτός, την στροφή σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και έξυπνα συστήματα, την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη θερμομόνωση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αγορές: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανθρωπότητα παράγει 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55% το διαχειρίζονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα αγορών για να εξετάσουν τι χρειάζονται, να δώσουν προτεραιότητα σε προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και να επιλέξουν να μοιράζονται και να επισκευάζουν αγαθά.

Αναψυχή: Ανακαλύψτε ξανά τα τοπικά αξιοθέατα

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους – συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων – επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον. Οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες αναψυχής υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 8% όλων των εκπομπών. Όταν ταξιδεύετε και διανύεται μεγάλες αποστάσεις, οι ειδικοί προτείνουν την παράταση της διαμονής, την κατανάλωση τοπικών φαγητών και την αποφυγή αναλώσιμων προϊόντων προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βρετανία: Η Άντζελα Ιγκλ διορίστηκε υπουργός Ασφαλείας

23:56

Το Υπ. Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενέκρινε την εξαγορά της Warner Bros από την Paramount

23:53

Ο Ζελένσκι αφαιρεί το καθεστώς προστατευόμενης γλώσσας από τα ρωσικά

23:46

Αραγτσί: «Η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν έχει υπογραφεί ακόμη, μπορεί να γίνουν αλλαγές»

23:35

Σδούκου: «Όσα πετύχαμε στα 7 χρόνια να μην ανατραπούν»

23:20

Η SpaceX «εκτόξευσε» τη Wall Street - Κέρδη στην εβδομάδα

23:02

Μακρόν και Κάρνεϊ δεσμέυθηκαν να επιταχύνουν την «προσέγγιση» Ευρώπης και Καναδά

22:49

Εβδομαδιαίες απώλειες 6% για το πετρέλαιο

22:30

Μετεγγραφές φοιτητών: Καθορίστηκαν οι αντιστοιχίες τμημάτων για το έτος 2026 - 2027

22:17

Νέα αποζημίωση 672.000 ευρώ για τα θανατωθέντα ζώα από επιζωοτίες

21:56

Χρυσός: Δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία πτώση ενόψει της συνεδρίασης της Fed

21:42

ΗΠΑ: Δικαστής ζητά να αφαιρεθεί το όνομα του Τραμπ από το Kennedy Center

21:30

ΜΕΤΕΟ: Πάνω από 30.000 κεραυνοί σε όλη τη χώρα - Πού έπεσε το μεγαλύτερο ύψος βροχής

21:16

Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters: Τι προβλέπει η συμφωνία με το Ιράν

21:10

Συναγερμός στο «Blue Star 2» μετά από καταγγελία για βόμβα - Σε εξέλιξη έρευνες

20:57

Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη Μολδαβίας και Ουκρανίας στην ΕΕ

20:35

Η Κίνα εκπαίδευσε Ρώσους στρατιώτες πριν πολεμήσουν στην Ουκρανία, επιβεβαιώνει η ΕΕ

20:21

Ζελένσκι: Αυξάνει τους μισθούς των στρατιωτικών και επιδιώκει στρατολόγηση μαχητών από το εξωτερικό

20:09

ΥΠΑΑΤ: Στοιχεία για την πορεία επιζωοτιών, ευλογιάς αιγοπροβάτων και αφθώδους πυρετού

19:52

Πιερρακάκης: «Η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών προϋποθέτει επαρκεί ευρωπαϊκή εποπτεία»

19:32

Ευρωαγορές: Άλμα σε υψηλό δύο εβδομάδων με φόντο τη διπλωματία στη Μέση Ανατολή

19:28

Μανουσάκης: «Ιστορικό ορόσημο για τον ΑΔΜΗΕ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου»

19:16

BEYOND 2026: Έρχεται από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου στο Metropolitan Expo

19:00

Στα 1,4 τρισ. ευρώ το επενδυτικό κενό στην Ευρώπη - Νέο μήνυμα των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τις Βρυξέλλες

18:48

Κυρανάκης: «Τήρησα την υπόσχεσή μου, παραδίδω έναν πιο ασφαλή σιδηρόδρομο»

18:34

Πούτιν: Οι επιθέσεις της Ουκρανίας στοχεύουν να διχάσουν τη ρωσική κοινωνία

18:30

Ιστορικό το ντεμπούτο της SpaceX στη Wall Street - Στα 2,1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση

18:25

Τραμπ: Ασήμαντη η βοήθεια των χωρών της G7 στον πόλεμο στο Ιράν - Οι ευρωπαίοι ίσως φανούν χρήσιμοι

18:18

Δούκας: «Πρωτοβουλία διαλόγου για τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας»

18:16

Πρωθυπουργός Πακιστάν: Το τελικό κείμενο της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν έχει οριστικοποιηθεί