Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να ζούμε πιο βιώσιμα

11-03-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον.

Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον. Από την πανταχού παρουσία πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και τη γρήγορη μόδα έως τα τρόφιμα και τα μέσα μεταφοράς, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει επηρεάζουν ευημερία μας, την περιβαλλοντική υγεία και την οικονομία.

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για έως και για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παράγει περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα βραχείας διάρκειας που σύντομα γίνονται απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση Turning Off the Tap από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Μέχρι το 2040, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καθημερινότητά τους, όπως λένε οι ειδικοί. Απαιτείται επίσης στοχευμένη και επείγουσα δράση σε όλα τα επίπεδα για την καθοδήγηση αυτής της αλλαγής.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσει πιο βιώσιμα.

Τρόφιμα – Στραφείτε σε τοπικές, φυτικές επιλογές

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών επιλογών στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Η επιλογή της φυτικής διατροφής, όταν είναι δυνατόν, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ευρείας κλίμακας επιπτώσεων της κατανάλωσης τροφίμων. Η αγροτική δραστηριότητα προκαλεί σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, ενώ περίπου το 25% της παγκόσμιας επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για τη βοσκή των ζώων. Αυτό απειλεί την βιοποικιλότητα και τις ισορροπίες των οικοσυστημάτων.

Ταξίδια: Αποφύγετε σύντομα ταξίδια με αυτοκίνητο

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου το 95% των παγκόσμιων μεταφορών εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα και ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται άμεσα για το 23% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αλλαγή στον τρόπο που οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν πόλεις.

Στέγαση: Κάντε απλές αλλαγές στο σπίτι και στην δουλειά

Τα κτίρια ευθύνονται για το 21% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης. Απλές ενέργειες σε νοικοκυριά και γραφεία μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την χρήση φυσικού φωτός, την στροφή σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και έξυπνα συστήματα, την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη θερμομόνωση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αγορές: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανθρωπότητα παράγει 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55% το διαχειρίζονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα αγορών για να εξετάσουν τι χρειάζονται, να δώσουν προτεραιότητα σε προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και να επιλέξουν να μοιράζονται και να επισκευάζουν αγαθά.

Αναψυχή: Ανακαλύψτε ξανά τα τοπικά αξιοθέατα

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους – συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων – επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον. Οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες αναψυχής υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 8% όλων των εκπομπών. Όταν ταξιδεύετε και διανύεται μεγάλες αποστάσεις, οι ειδικοί προτείνουν την παράταση της διαμονής, την κατανάλωση τοπικών φαγητών και την αποφυγή αναλώσιμων προϊόντων προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:37

Με συστήματα «έξυπνης» πόλης εξοπλίστηκε ο Δήμος Κιλκίς

23:16

ΗΠΑ: Η τροπική καταιγίδα Σαντάλ σχηματίζεται στον Ατλαντικό

23:01

Έπεσε η σελίδα για την διαφάνεια του ΟΠΕΚΕΠΕ - Έδειχνε on line τα ονόματα και τα ποσά κάθε δικαιούχου

22:47

Δύο Αμερικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας τραυματίστηκαν στη Γάζα

22:16

Χανιά: Στα χέρια της ΕΛΑΣ 51χρονος για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες και τον τελωνειακό κώδικα

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν 43χρονος και 29χρονη για διαρρήξεις καταστημάτων και οικιών

21:18

Κιλικίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

20:56

Στον ανακριτή αύριο ο άνδρας που συνελήφθη για την πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Μεσοχώρια Ευβοίας

20:53

Ισραήλ: Ετοιμάζεται να απαντήσει στη Χαμάς για τη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός

20:45

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από τις βάσεις του θανάτου

20:31

Παπαστεργίου: Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν γνωρίζει σύνορα

20:21

Ηράκλειο: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην Καρκαδιώτισσα

20:07

Σήμερα η πιλοτική 24ωρη λειτουργία των ΜΜΜ στην Αθήνα

20:00

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στέργιος Καλπάκης νέος Γραμματέας του κόμματος

19:49

ΗΠΑ: Στους 27 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στο Τέξας

19:38

Το 5G θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των κινητών συνδρομών το 2025

19:33

Το τελευταίο αντίο στον Ντιόγκο Ζότα

19:23

Παροχή βοήθειας σε ορειβάτισσα που τραυματίστηκε στον Όλυμπο

19:06

ΗΠΑ: Η Πολεμική Αεροπορία εγκαταλείπει την SpaceX του Μασκ για την παράδοση φορτίων

19:00

Στη Euronext ξέρουν από... στρατηγική

18:43

Νεκρή 85χρονη έπειτα από πτώση από μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

18:31

Βρετανία: Προχωρά σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών της με τη Συρία

18:20

Διευκρινίσεις Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για την υπερωριακή απασχόληση

18:14

Συνελήφθη 31χρονος που φέρεται να βίαζε και να εξέδιδε 17χρονη στην Ελευσίνα

17:53

Πεκίνο και Ουάσινγκτον αίρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών προϊόντων

17:27

Μαχλούφ (ΕΚΤ): Το ευρώ δεν μπορεί να αντικαταστήσει σύντομα το δολάριο

17:13

Πολωνός καθηγητής το θύμα της δολοφονίας στην Αγία Παρασκευή

17:00

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν δύο νέα προγράμματα κατάρτισης με επίδομα από 750€ έως 2.000€ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

16:51

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκρίθηκε από την ΚΕ η πρόταση Φάμελλου για την ΠΓ

16:40

Ερντογάν: Συζήτησα το θέμα των F-35 με τον Τραμπ