Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να ζούμε πιο βιώσιμα

11-03-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον.

Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον. Από την πανταχού παρουσία πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και τη γρήγορη μόδα έως τα τρόφιμα και τα μέσα μεταφοράς, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει επηρεάζουν ευημερία μας, την περιβαλλοντική υγεία και την οικονομία.

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για έως και για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παράγει περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα βραχείας διάρκειας που σύντομα γίνονται απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση Turning Off the Tap από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Μέχρι το 2040, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καθημερινότητά τους, όπως λένε οι ειδικοί. Απαιτείται επίσης στοχευμένη και επείγουσα δράση σε όλα τα επίπεδα για την καθοδήγηση αυτής της αλλαγής.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσει πιο βιώσιμα.

Τρόφιμα – Στραφείτε σε τοπικές, φυτικές επιλογές

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών επιλογών στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Η επιλογή της φυτικής διατροφής, όταν είναι δυνατόν, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ευρείας κλίμακας επιπτώσεων της κατανάλωσης τροφίμων. Η αγροτική δραστηριότητα προκαλεί σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, ενώ περίπου το 25% της παγκόσμιας επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για τη βοσκή των ζώων. Αυτό απειλεί την βιοποικιλότητα και τις ισορροπίες των οικοσυστημάτων.

Ταξίδια: Αποφύγετε σύντομα ταξίδια με αυτοκίνητο

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου το 95% των παγκόσμιων μεταφορών εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα και ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται άμεσα για το 23% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αλλαγή στον τρόπο που οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν πόλεις.

Στέγαση: Κάντε απλές αλλαγές στο σπίτι και στην δουλειά

Τα κτίρια ευθύνονται για το 21% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης. Απλές ενέργειες σε νοικοκυριά και γραφεία μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την χρήση φυσικού φωτός, την στροφή σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και έξυπνα συστήματα, την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη θερμομόνωση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αγορές: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανθρωπότητα παράγει 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55% το διαχειρίζονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα αγορών για να εξετάσουν τι χρειάζονται, να δώσουν προτεραιότητα σε προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και να επιλέξουν να μοιράζονται και να επισκευάζουν αγαθά.

Αναψυχή: Ανακαλύψτε ξανά τα τοπικά αξιοθέατα

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους – συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων – επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον. Οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες αναψυχής υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 8% όλων των εκπομπών. Όταν ταξιδεύετε και διανύεται μεγάλες αποστάσεις, οι ειδικοί προτείνουν την παράταση της διαμονής, την κατανάλωση τοπικών φαγητών και την αποφυγή αναλώσιμων προϊόντων προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:39

Υπογράφεται deal Ελλάδας - Ιταλίας για αγορά δύο φρεγατών Bergamini: Τι προβλέπει η συμφωνία

09:23

Ζελένσκι: Η Κίνα να διαδραματίσει «σθεναρό διπλωματικό ρόλο» στον πόλεμο με τη Ρωσία

09:14

Βενεζουέλα: Ανοίγει ξανά το διεθνές αεροδρόμιο του Καράκας την 1η Σεπτεμβρίου μετά τους σεισμούς

09:09

Νέο κάλεσμα Σνάμπελ για αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ

09:06

Τουρισμός: Ανεβαίνουν τα καταλύματα, υποχωρεί η εστίαση - Πώς μοιράζεται ο τζίρος στους προορισμούς

08:57

Προκήρυξη 1.000 θέσεων ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις

08:51

Προς χαμηλό 2 εβδομάδων το πετρέλαιο με πτωτικό 3x3

08:42

Το πιο φθηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο του 2026

08:34

Ελεύθερη πρόσβαση για όλους στο The Ellinikon Park - 2.000 στρέμματα και 32.000 δέντρα

08:23

Νότια Κορέα: Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας

08:18

Ελ Νίνιο: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Παναμάς - Σε «κόκκινο συναγερμό» το Ελ Σαλβαδόρ

08:13

Ταχιάος: Τον Μάιο του 2027 η παράδοση του FlyOver

08:09

«Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ»: Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για έως 1.939 ευρώ τον μήνα

08:08

Βελτιωμένη η εικόνα από την πυρκαγιά στη Βοιωτία

08:07

Αστικές Συγκοινωνίες: Νέος διαγωνισμός που φέρνει αλκοτέστ στους οδηγούς λεωφορείων

07:56

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: «Παίρνει ρεύμα» η υποδομή στο Καστέλι - Εργασίες από την ΤΕΡΝΑ

07:53

Οι «γέφυρες» του Μητσοτάκη στη Β. Ελλάδα - Οι... στρατιώτες της Καρυστιανού - Τα σενάρια για τις λίστες στο ΠΑΣΟΚ

07:42

Στα 7,6 δισ. ευρώ οι επενδυτικές δαπάνες του 7μήνου - Γκάζι στο ΤΑΑ και υστέρηση στο ΠΔΕ

07:26

Μετρό Θεσσαλονίκης: «Κορδέλες» για την επέκταση προς Καλαμαριά (AKTOR) - Οι επόμενες στάσεις

07:20

Ενεργειακή Ρήτρα Διαφυγής: Πώς θα μοιραστεί το 1,1 δισ. ευρώ - Αναλυτικός πίνακας της Κομισιόν

07:12

Εφορία: Οι 4 εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του 2026

07:04

Η πολιτική παρατήρηση της Fitch - Η αισιοδοξία της UBS για τις τράπεζες - Ο Κέβιν Γουόρς και «Οδύσσεια»

23:58

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση συμμορίας στην Αϊτή

23:57

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία και Σαλαμίνα - 39 φωτιές σε ένα 24ωρο

23:41

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε βιομηχανικό εργοτάξιο

23:29

Δύο θάνατοι από ιλαρά στην Πενσιλβάνια

23:16

Άνοδος στη Wall Street με ομόλογα και τεχνολογία στο επίκεντρο

23:00

Δημοσιογράφοι του AFP δέχτηκαν επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη

22:51

Η OpenΑΙ ισχυρίζεται ότι το νέο της τσιπ ξεπερνά τους επεξεργαστές της Nvidia

22:32

Ισραήλ: «Παραμένει βασικός στόχος η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και ο αφοπλισμός της Χαμάς»