Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να ζούμε πιο βιώσιμα

11-03-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον.

Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον. Από την πανταχού παρουσία πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και τη γρήγορη μόδα έως τα τρόφιμα και τα μέσα μεταφοράς, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει επηρεάζουν ευημερία μας, την περιβαλλοντική υγεία και την οικονομία.

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για έως και για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παράγει περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα βραχείας διάρκειας που σύντομα γίνονται απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση Turning Off the Tap από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Μέχρι το 2040, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καθημερινότητά τους, όπως λένε οι ειδικοί. Απαιτείται επίσης στοχευμένη και επείγουσα δράση σε όλα τα επίπεδα για την καθοδήγηση αυτής της αλλαγής.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσει πιο βιώσιμα.

Τρόφιμα – Στραφείτε σε τοπικές, φυτικές επιλογές

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών επιλογών στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Η επιλογή της φυτικής διατροφής, όταν είναι δυνατόν, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ευρείας κλίμακας επιπτώσεων της κατανάλωσης τροφίμων. Η αγροτική δραστηριότητα προκαλεί σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, ενώ περίπου το 25% της παγκόσμιας επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για τη βοσκή των ζώων. Αυτό απειλεί την βιοποικιλότητα και τις ισορροπίες των οικοσυστημάτων.

Ταξίδια: Αποφύγετε σύντομα ταξίδια με αυτοκίνητο

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου το 95% των παγκόσμιων μεταφορών εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα και ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται άμεσα για το 23% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αλλαγή στον τρόπο που οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν πόλεις.

Στέγαση: Κάντε απλές αλλαγές στο σπίτι και στην δουλειά

Τα κτίρια ευθύνονται για το 21% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης. Απλές ενέργειες σε νοικοκυριά και γραφεία μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την χρήση φυσικού φωτός, την στροφή σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και έξυπνα συστήματα, την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη θερμομόνωση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αγορές: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανθρωπότητα παράγει 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55% το διαχειρίζονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα αγορών για να εξετάσουν τι χρειάζονται, να δώσουν προτεραιότητα σε προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και να επιλέξουν να μοιράζονται και να επισκευάζουν αγαθά.

Αναψυχή: Ανακαλύψτε ξανά τα τοπικά αξιοθέατα

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους – συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων – επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον. Οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες αναψυχής υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 8% όλων των εκπομπών. Όταν ταξιδεύετε και διανύεται μεγάλες αποστάσεις, οι ειδικοί προτείνουν την παράταση της διαμονής, την κατανάλωση τοπικών φαγητών και την αποφυγή αναλώσιμων προϊόντων προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:50

Η ισπανική κυβέρνηση θα διαθέσει 168 εκατ. ευρώ για την οικονομία της Θέουτα

16:38

Ιράν: Δύο νεκροί στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο νησί Λαράκ

16:32

Τουρκία: Οδικός χάρτης για ένταξη και άλλων χωρών στη συμφωνία της Μέκκας

16:23

Ναυτικές δυνάμεις της ΕΕ επιβιβάστηκαν σε τάνκερ που θεωρείται ότι ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας

16:21

Ενεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με δάνεια 250 εκατ. ευρώ

16:14

Το Πεντάγωνο υπέγραψε επταετείς συμφωνίες που έχουν στόχο την αύξηση της παραγωγής πυραύλων

16:14

H&M: Η Χρύσα Ταβουλτζίδου General Manager για το Sales Market Greece

16:13

Τα «δώρα» της ΔΕΘ για μισθωτούς, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά

16:10

Μαρινάκης: «Έχουμε μειώσει το ιδιωτικό χρέος και καταργήσει 83 φόρους»

15:55

Πεζεσκιάν: Η επανέναρξη των εχθροπραξιών δεν είναι προς το συμφέρον του Ιράν

15:51

Novo Nordisk: Η Myriam Mezher νέα γενική διευθύντρια Ελλάδας και Κύπρου

15:40

ΑΑΔΕ - ΔΕΟΣ: Ο αλγόριθμος οδήγησε σε λαθραία παπούτσια αξίας 2,7 εκατ. ευρώ

15:24

Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού στη Γερμανία - Στο 2,9% τον Αύγουστο

15:23

Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά στις οικογένειες νεκρών και αγνοουμένων από τη βύθιση ferry στην Κύπρο

15:14

Η Eli Lilly εξαγοράζει την Merida Biosciences έναντι 2,9 δισ. δολ.

15:13

Σκέρτσος: «Πόσο αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι μέσα σε 7 χρόνια;»

15:12

Κορκίδης: «Θετικό το μέτρο μείωσης τιμών, με πραγματικό όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό»

15:08

Επίθεση ΕΛΑΣ σε Γεραπετρίτη και Φλωρίδη

15:03

Οι θεωρίες συνωμοσίας για την Νταϊάνα: 29 χρόνια από τον θάνατό της

14:48

Νεπάλ: Τουλάχιστον 590 ξένοι υπήκοοι από 39 χώρες αγνοούνται μετά τις πλημμύρες

14:43

Τρεις μέρες στη Ρώμη: Τι να δείτε και πού να φάτε στην Αιώνια Πόλη

14:40

Η BoE προειδοποιεί για απειλές στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως λόγω ΑΙ

14:33

Η Ιταλία παρατείνει την αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν με την Ισπανία - Πώς απαντά η Μαδρίτη

14:28

«Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»: Παράταση επανυποβολής αιτήματος για 1.400 εταιρείες

14:22

Στην Ελλάδα η ομάδα διοίκησης του ομίλου της British American Tobacco

14:18

Αραγτσί: «Ο Νετανιάχου περηφανεύεται πως χειραγώγησε τις ΗΠΑ να κηρύξουν πόλεμο στο Ιράν»

14:17

Μητσοτάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας δεν έχει ημερομηνία λήξης

14:17

Shein: «Εξαϋλώθηκαν» 15 δισ. δολ. από την περιουσία του CEO - Η κρίσιμη IPO

14:10

Ηλεκτρονικές αιτήσεις εγγραφών, ανανεώσεων εγγραφών και μετεγγραφών περιόδου Σεπτεμβρίου 2026

14:07

Helleniq Energy: Παρατείνεται έως 30 Σεπτεμβρίου η έκπτωση σε βενζίνη και diesel