Tip of the Day

Πέντε τρόποι για να ζούμε πιο βιώσιμα

11-03-2024 | 08:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον.

Τα μη βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής ασκούν μια άνευ προηγουμένου πίεση στους πόρους του πλανήτη και στο περιβάλλον. Από την πανταχού παρουσία πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης και τη γρήγορη μόδα έως τα τρόφιμα και τα μέσα μεταφοράς, ο τρόπος ζωής που έχουμε επιλέξει επηρεάζουν ευημερία μας, την περιβαλλοντική υγεία και την οικονομία.

Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων ευθύνονται για έως και για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα παράγει περίπου 430 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως, τα δύο τρίτα των οποίων είναι προϊόντα βραχείας διάρκειας που σύντομα γίνονται απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση Turning Off the Tap από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Μέχρι το 2040, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για το 19% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους στην καθημερινότητά τους, όπως λένε οι ειδικοί. Απαιτείται επίσης στοχευμένη και επείγουσα δράση σε όλα τα επίπεδα για την καθοδήγηση αυτής της αλλαγής.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους ο μέσος άνθρωπος μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να ζήσει πιο βιώσιμα.

Τρόφιμα – Στραφείτε σε τοπικές, φυτικές επιλογές

Η προσθήκη περισσότερων φυτικών επιλογών στη διατροφή ενός ατόμου μπορεί να μειώσει την πίεση που αντιμετωπίζουν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων.

Η επιλογή της φυτικής διατροφής, όταν είναι δυνατόν, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των ευρείας κλίμακας επιπτώσεων της κατανάλωσης τροφίμων. Η αγροτική δραστηριότητα προκαλεί σχεδόν το 90% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών, ενώ περίπου το 25% της παγκόσμιας επιφάνειας της γης χρησιμοποιείται για τη βοσκή των ζώων. Αυτό απειλεί την βιοποικιλότητα και τις ισορροπίες των οικοσυστημάτων.

Ταξίδια: Αποφύγετε σύντομα ταξίδια με αυτοκίνητο

Το περπάτημα, το ποδήλατο και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Περίπου το 95% των παγκόσμιων μεταφορών εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα και ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται άμεσα για το 23% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια. Η χρήση δημόσιων συγκοινωνιών, ή ακόμα καλύτερα, το περπάτημα και το ποδήλατο, μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια αλλαγή στον τρόπο που οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν πόλεις.

Στέγαση: Κάντε απλές αλλαγές στο σπίτι και στην δουλειά

Τα κτίρια ευθύνονται για το 21% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω ηλεκτρικής ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης. Απλές ενέργειες σε νοικοκυριά και γραφεία μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την χρήση φυσικού φωτός, την στροφή σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές και έξυπνα συστήματα, την μείωση κατανάλωσης ενέργειας, την καλύτερη θερμομόνωση και την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αγορές: Σκεφτείτε πριν αγοράσετε

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανθρωπότητα παράγει 2,24 δισεκατομμύρια τόνους αστικών στερεών αποβλήτων ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 55% το διαχειρίζονται σε ελεγχόμενες εγκαταστάσεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να αλλάξουν τα πρότυπα αγορών για να εξετάσουν τι χρειάζονται, να δώσουν προτεραιότητα σε προϊόντα που διαρκούν περισσότερο και να επιλέξουν να μοιράζονται και να επισκευάζουν αγαθά.

Αναψυχή: Ανακαλύψτε ξανά τα τοπικά αξιοθέατα

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους – συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων – επηρεάζει σημαντικά το περιβάλλον. Οι καταναλωτές μπορούν να στραφούν σε πιο βιώσιμες δραστηριότητες αναψυχής υποστηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Ο τουριστικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 8% όλων των εκπομπών. Όταν ταξιδεύετε και διανύεται μεγάλες αποστάσεις, οι ειδικοί προτείνουν την παράταση της διαμονής, την κατανάλωση τοπικών φαγητών και την αποφυγή αναλώσιμων προϊόντων προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:47

Παυλόπουλος: Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος υπήρξε κορυφαίος ταγός της Ορθοδοξίας

22:16

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 37χρονος φυγόποινος

21:48

Θεσσαλονίκη: Νεαρός οδηγός προσέκρουσε με το αυτοκίνητό του σε περιπολικό – Τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί

21:20

Καραμανλής: Με συγκίνηση αποχαιρετώ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

20:57

Βορίδης: Η περιφερειακή ανάπτυξη βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση

20:49

Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος επαναλαμβάνει την έκκλησή του για κοινό εορτασμό του Πάσχα μεταξύ των Εκκλησιών

20:30

Ερντογάν: Αν ένα σύνορο του Εσκισεχίρ είναι η Θεσσαλονίκη, το άλλο σύνορο είναι η Κριμαία

20:25

Σουδάν: Τουλάχιστον 67 νεκροί από τον βομβαρδισμό του μοναδικού νοσοκομείου που λειτουργεί στο Ελ Φάσερ του Νταρφούρ

20:20

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου

20:08

Τα Μέγαρα ενοποιούν το κέντρο τους με τους αρχαιολογικούς χώρους

19:56

ΗΠΑ: Η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ

19:42

Αβραμόπουλος: Η απώλειά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου είναι μεγάλη για την Εκκλησία και την ελληνική κοινότητα

19:29

Λευκός Οίκος και Νετανιάχου χαιρετίζουν την απελευθέρωση των τεσσάρων ομήρων

19:18

ΕΤΕπ: Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση

19:00

Νταβός 2025: Το σοκ Τραμπ, τα μηνύματα των CEOs και οι φόβοι για το μέλλον

18:57

Αλβανία: Ο πρωθυπουργός Ράμα ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα ιδρύσει "μουσουλμανικό μικροκράτος" στα πρότυπα του Βατικανού

18:44

Χαμάς: Το Ισραήλ καθυστερεί την εφαρμογή των όρων της εκεχειρίας στη Γάζα

18:34

Ταγιάνι: Ως ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ θα στηρίξουμε πολιτικές δίκαιης ειρήνης για την Ουκρανία

18:23

Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση - Απευθύνει προσκλητήριο επιστροφής

17:59

Ζελένσκι: Ελπίζει ότι ΗΠΑ και Ευρώπη θα συμμετάσχουν σε τυχόν συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία

17:49

Λίβανος: Ο στρατός κατηγορεί το Ισραήλ ότι αργεί ν' αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του

17:19

ΣΥΡΙΖΑ: Με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου η συνεδρίαση της ΚΕ

17:00

Φωτοβολταϊκά: Στο δωρεάν «ηλιακό ρεύμα» στρέφονται οι καταναλωτές – Ορόσημο το 2025

16:48

Γεραπετρίτης: Ο διάλογος με την Τουρκία «δεν παγώνει»

16:31

Μεξικό: Μπλόκαρε επαναπατρισμό μεταναστών απ' τις ΗΠΑ - Δεν έδωσε άδεια προσγείωσης σε μεταγωγικό

16:14

Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ): Η υποψηφιότητα του Γιαννίτση δηλώνει μια Ελλάδα που θέλει και μπορεί να αλλάζει

15:57

DW: Πολλοί νέοι Γερμανοί δεν γνωρίζουν το Ολοκαύτωμα

15:48

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία παραμένουν τα τρακτέρ σε Πέλλα και Κιλκίς

15:40

Σταϊκούρας: Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αφήνει πίσω του πολύ μεγάλο και πολυδιάστατο έργο

15:34

Κεραμέως: Οι «Ημέρες Καριέρας» εντάσσονται σε ευρύτερη προσπάθεια του υπ. Εργασίας για περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης